Siirry pääsisältöön

Elisabeth Norebäck: Sano että olet minun

"Silmiä kirvelee, minulla on jomottava päänsärky ja silmänräpäyksen ajan mietin, olenko kuvitellut kaiken. Että olen vain nähnyt unta naisesta, joka kävi vastaanotollani ja sanoi nimekseen Isabelle Karlsson."

Elisabeth Norebäck:
Sano että olet minun
(Like 2018)
Alkuteos Säg att du är min
Suomentaneet Ida Takala ja Sirje Niitepõld
408 sivua
Äänikirjan kesto 14 t 12 min.
Lukija Krista Putkonen-Örn

Sano että olet minun kietoo yhteen kolmen naisen kohtalot: Stella on menestynyt psykoterapeutti, joka saa asiakkaakseen Isabellen, nuoren opiskelijanaisen. Isabelle on elänyt syrjäistä elämää äitinsä Kerstinin kanssa ja kaipaa terapeutin apua menetettyään isänsä ja muutettuaan Tukholmaan.

Stella on parikymmentä vuotta aiemmin menettänyt epäselvissä olosuhteissa tyttärensä Alicen. Kun hän kohtaa Isabellen, on yhdennäköisyys Alicen isän sisaren kanssa liian ilmeinen. Stella vakuuttuu siitä, että Isabelle on Alice, ja ryhtyy seuraamaan nuorta naista selvittääkseen asioiden oikean laidan.

Lukijan on lopulta kohtuullisen helppo arvata, mistä kuviossa on kysymys. Ehkä se ei kuitenkaan olekaan tarinan pointti vaan se, miten asiat päädytään selvittämään - vai päädytäänkö. Stellalla on painolastinaan entisen asiakkaan nostama kanne ja vielä aiemmin tapahtunut luhistuminen. Tytärtään etsiessään nainen ajautuu epätoivoisiin tekoihin eikä aina osaa toimia omaksi edukseen.

Kerstin puolestaan osaa vetää oikeista naruista ja kääntyä oikeiden henkilöiden puoleen yrittäessään puolustaa rakasta tytärtään, jonka suojeleminen on naisen elämäntehtävä. Keinot vain ovat ajoittain omalaatuisia.

Isabelle taas on nuori nainen, joka on eksyksissä itsensä kanssa ja joutuu vedetyksi voimakkaasti eri suuntiin. Ketä uskoa? Keneen luottaa?

Trilleri on vetävä ja juoneltaan taitavasti punottu, joten en lainkaan ihmettele sen saamaa suosiota. Tarina henkilöineen herättää tunteita, myötätunnosta turhautuneeseen kiukkuun. Silti olisin toivonut henkilöihin enemmän ulottuvuuksia ja erityisesti sitä, että paha ei olisi niin tyystin paha. Lisäksi dramatiikkaa oli loppusuoralla tarjolla minun makuuni turhankin paljon: uskottavuuden kannalta olisi ollut paikallaan hieman laskea kierroksia.

Vetävää viihdettä tuore ruotsalaisdekkari kyllä tarjoaa. Ihan helposti ei loppupuolella enää halunnut tarinan kuuntelemista jättää kesken, sen verran kiinnosti, mitä naiskolmikolle tapahtuu.

Kirjasta muualla: Leena Lumi linkittää bloggauksessaan useamman postauksen.

Helmet 2018 -haaste: 23. Kirjassa on mukana meri.

Kommentit

 1. Tykkäsin kirjasta ja minusta henkilöillä oli tarpeeksi ulottuvuuksia. Paha oli todella paha tyyppi ja loppu oli karmaiseva minunkin makuuni, vaikka tykkään lukea tällaisia psykologisia trillereitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paha tosiaan oli todella paha, minusta juuri hänessä olisi saanut olla enemmän muitakin vivahteita. Toki niitä hyviäkin hetkiä oli, mutta minun makuuni vähempikin pahuus olisi riittänyt. Mutta paljon hyvää tässä oli!

   Poista
 2. Jonna, tämä oli jäätävä! Huomasin juuri, että näitä terapeutti tai psykologi pääosassa dekkareita on tullut muutamia ja kaikki vakuuttavia. Pidin etukäteen aihetta teennäisenä eli aliarvioin kirjoittajan kyvyt. Paha oli todellakin paha: Ei mitään siltä väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole huomannutkaan, että terapeutit/psykologit ovat alkaneet enemmänkin näkyä dekkareissa. Pitääpä perehtyä aiheeseen enemmän!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on