Siirry pääsisältöön

Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita - Merenkulkija

"Mutta vanhempi Prinssi oli kääntänyt katseensa pois kylästä. Hän rakasti merta, yksin merta. Hänen kallein aarteensa oli äidiltä saatu kirja, jonka aurinko ja hänen oma palava katseensa olivat haalistaneet lukukelvottomaksi kaikille muille. Kirja, jossa oli kuvattu puusta veistettyjä suuria laivoja. Kirjassa laivat ylittivät rannattomia meriä. Meren pimeimmistä syvänteistä nousi pintaan merihirviöitä, ja ne kumarsivat päänsä ylväiden puisten linnojen lipuessa ohitse. Ja tuulen pullistamien purjeiden ympärillä vitivalkoiset linnut, lokit, piirsivät taivaalle merkkejä alusten suurenmoisuuden kunniaksi."
Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen:
Puiden tarinoita - Merenkulkija
(Books North 2015)
40 sivua
Iiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen Merenkulkija jatkaa Puiden tarinoita -sarjan vakuuttavaa linjaa. Aiemmin ilmestyneiden osien Ritari ja Puuseppä perusteella on lupa odottaa laatua, eikä lupauksia petetä tälläkään kertaan. Kaunis tarina kauniissa paketissa - sitä tarjoaa Merenkulkija.

Tarinan ytimessä on kuninkaan poika, Prinssi, joka elää pienessä kylässä merenrannalla. Isä on kuolemassa ja vanhimmasta pojasta on määrä tulla seuraava hallitsija. Se ei kuitenkaan kuulu hänen omiin toiveisiinsa, vaan hän kaihoaa merelle ja haaveilee puisesta laivasta, jolla pääsisi vesille. Haave kuitenkin tuntuu mahdottomalta toteuttaa, sillä asuinseudulla ei kasva lainkaan puita.
Elävää puuta Prinssi ei ollut koskaan nähnyt, eikä hän tuntenut ketään, joka olisi.
Mutta kuten saduissa niin usein, ei realismi ole esteenä unelmoinnin tiellä. Prinssi on valmis uurastamaan haaveensa vuoksi, ja vaikka pahat voimat jylläävät, on hänen luottamuksensa vahva.

Merenkulkija on kaunis ja koskettava tarina, jossa hyödynnetään taitavasti perinteisen sadun elementtejä. Se sijoittuu epämääräiseen aikaan ja paikkaan, sisältää sitkeyttä ja uskoa omiin unelmiin sekä hyvän ja pahan välistä taistelua. Lisäksi tarinassa on ripaus yliluonnollisuutta ja mystisyyttä. Kaiken viimeistelee viehättävä, rauhallinen tyyli kertoa tarina, joka on antoisa monenikäiselle lukijalle - Ville Tietäväisen hienoa kuvitusta unohtamatta. Kertomuksen pariin rauhoittuu mielellään.

Kiitos kustantajalle kirjasta!

Kommentit

 1. Puiden tarinoita -sarja on hieno, joten ikiaikainen. Merenkulkija odottelee täällä ja säästelen sitä viikonloppuun. Hyvä kuulla, että kirjan parissa voi rauhoittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innolla odottelen kuulevani, mitä kirjasta ajattelet.

   Poista
 2. Minä luin vasta Puusepän tänään, jotenkin sarja on unohtunut hyllyyn. Ihana tietää että edessä on kaksi hienoa kirjaa. <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on