Siirry pääsisältöön

Katri Alatalo: Kesäkuu

– Taiteen eteen pitää tehdä uhrauksia! Mä haluan irrottaa itseni, vielä hetkeksi, olla offline. Sekin tekee tämän yön pidemmäksi. Kesäkuun yö, joka jatkuu sata yötä. Some ja liukuhihnavideot lentävät jorpakkoon, eikä kukaan saa meitä kiinni. Mun video kertoo siitä! 

Katri Alatalo: Kesäkuu
Hertta 2024
kansi Karin Niemi
144 sivua

Katri Alatalon nuortenromaani Kesäkuu sijoittuu nimensä mukaisesti kesäkuulle. Tarkemmin määriteltynä se kattaa oikeastaan vain yhden kesäisen vuorokauden.

Kaikki alkaa, kun Juli joutuu vasten tahtoaan kesäleirille kotipaikkakuntansa leirikeskukseen. Paljon kertoo nimi, jonka Juli on leirille antanut: Alcatraz. Kauan Juli ei ehdi leirillä aikaansa viettää, kun hänen mittansa täyttyy. Syntyy pakosuunnitelma, joka on lähes aukoton. Paitsi että mukaan pakoautoon asettuu yllättäen aivan uusi tuttavuus Bao, joka valmistelee videoteosta kesäkuusta.

Lähtö leirikeskuksesta on yhden huumaavan kesäyön lähtölaukaus. Leirin jätettyään Juli ja Bao ajautuvat seikkailuun, joka vie heidät paikasta toiseen. Samalla he vaihtavat ajatuksia ja tutustuvat ehkä itselleenkin yllätyksenä toisiinsa.

Kesäkuu on sellainen romaani, jonka olisin halunnut lukea silloin, kun olin Julin ikäinen. Se on samalla romaani, jonka lukemisesta nautin oikein paljon myös tässä vaiheessa elämää, vaikka 15-vuotias minä on jäänyt kauas taakse ja saanut kultaisen muistokehän ympärilleen.

Julin ja Baon tarina tavoittaa jollain hyvin sydämeenkäyvällä tavalla mieleen sen tunteen, millaista on olla nuori ja hiukan hukassa itsensä kanssa, eksyksissä suhteessa muihin. Ennen kaikkea se palauttaa mieleen sen tunteen, millaista on elää kuin huomista ei olisikaan, kuin olisi vain kesäyö ja jokin ihmeellinen vapaus.

Romaanissa vuorottelevat mainiosti vakavuus ja kepeys. Juli ja Bao kulkevat ajoittain syvissä vesissä, ajoittain kerrontaa keventää huumori, ja kokonaisuus on sekä toimiva että vetävä. Kieli on erittäin sujuvaa ja nopealukuista romaania voi suositella monenlaisille lukijoille. Luulenpa, että tämä voisi vedota sellaiseenkin nuoreen, joka ei tunne lukemista aivan omaksi ajanvietteekseen.

Muualla: Siniset helmet.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru.

Kommentit

  1. Tämäpä kuulostaa erinomaiselta! Voisi hyvinkin olla jonkun kesäisen yön lukeminen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...