Siirry pääsisältöön

Jukka Behm: Ihmepoika Leon

Kavennus käänsi ottelun kulun. Takojat alkoivat saada paikkoja mutta eivät kovin vaarallisia ennen kuin Leon syötti pari minuuttia ennen loppua tasoitusmaalin. Hän antoi puolustuslinjan puhkovan passin Wolfen juoksulinjalle, ja tämän ei tarvinnut kuin saada osuma palloon ohjatakseen sen verkon uumeniin.

Jukka Behm: Ihmepoika Leon
Tammi 2023
kansi Laura Lyytinen
painetun kirjan sivumäärä 373

Kuopuksen kanssa päädyimme lukemaan kehuttua Ihmepoika Leon -kirjaa, joka avaa Hammersmith United -sarjan. Pääosassa on, kuten arvata saattaa, Leon-niminen poika, joka asuu sukulaisperheensä luona pikkukaupunki Westonissa. Leonin äidin sisar on ottanut pojan hoiviinsa jo aikoja sitten. Äiti on teillä tietymättömillä eikä isästä tiedetä sitäkään vähää. Eikä heistä myöskään puhuta.

Eräänä päivänä Leonin elämä mullistuu, kun Hammersmith Unitedin edustajat saapuvat hänen kotiovelleen. Pian Leon on matkalla Lontooseen liittyäkseen akatemiaan, joka leipoo tulevaisuuden jalkapallotähtiä. Yksinäisestä ja pallotteluvideoita omaksi huvikseen tehneestä 13-vuotiaasta tulee yhtäkkiä jotain, josta kaikki haluavat osansa.

Leon sen sijaan haluaa ennen kaikkea pelata jalkapalloa. Lisäksi hän haluaa tietää enemmän äidistään ja isästään. Olisiko jopa mahdollista, että hän on tietämättään törmännyt Lontoossa isäänsä?

Entä mitä ihmettä jalkapallopelien taustalla tapahtuu? Miksi temperamenttinen valmentaja saa potkut? Voivatko Leonin uuden ystävän Amadoun pahat aavistukset pitää paikkansa?

Ihmepoika Leon on oikein vetävä nuortenkirja, jolla on annettavaa niin nuorelle kuin aikuisellekin lukijalle. Leonin tarina kiinnostaa, vaikkei jalkapallo itsessään niin kiinnostaisikaan. Nuoresta päähenkilöstä rakentuu kokonainen kuva huolineen ja haaveineen, ja myös muu henkilögalleria on hyvin rakennettu. Ehkä jotain kliseistäkin on siinä, miten sivuun tuupatusta nuoresta tulee yllättäen tulevaisuuden tähti, mutta joka tapauksessa Leon saa heti alusta lähtien lukijan sympatiat puolelleen. Se, mitä hänelle tapahtuu nyt ja mitä on tapahtunut aiemmin, kiinnostaa suuresti.

Jalkapallomaailmaa kuvataan sitäkin moninaisesti. Kaikki ei ole vain hienoa ja mahtavaa vaan esiripun takana tapahtuu monenlaista. Leon joutuu pitämään puoliaan aivan itse, mutta onneksi hänellä on myös mahdollisuus kohdata ihmisiä, jotka asettuvat hänen puolelleen.

Hammersmith United -sarjan ensimmäinen osa on toimiva aloitus, joka paljastaa paljon mutta jättää myös joitakin kysymyksiä avoimiksi. Kakkososa Enkelin nyrkki on jo ilmestynyt, ja se on ehdottomasti lapsen ja minun lukulistalla. Jalkapallosta kiinnostuneelle kuopukselleni Ihmepoika Leon oli todellinen nappivalinta.

Muualla: Siniset helmet.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 45. Kirjassa pelataan.

Kommentit

 1. Kirja vaikuttaa juuri sopivalta innokkaalle jalkapallon harrastajalle. Minkä ikäiselle suosittelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menee minusta mainiosti noin 10-vuotiaille! Kuopukseni on kymmenen ja hän piti tästä todella paljon. Toki lapsissa on eroja mutta luulen, että kovin paljon nuoremmalle tämä ei välttämättä ole toimiva mutta sitten taas jonkin verran vanhemmille sopinee oikein hyvin.

   Poista
 2. Ostin tämän perheen jalkapalloilijalle, mutta hän ei päässyt alkua pitemmälle. Voi kyllä johtua enemmän siitä, että häntä ei tällä hetkellä lukeminen vedä yhtään, ei niinkään kirjasta itsessään. Voisin kyllä itse kokeilla tätä, kun hyllystä kerran löytyy.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat