Siirry pääsisältöön

Helmi Kekkonen: LIV!

Liv pudistaa päätään, he molemmat naurahtavat, ampiainen lennähtää Ellenin ohi ja Liv tuntee ajatustensa karkaavan takaisin kalliolle, mieheen, tämän ääneen ja puhtaalta tuoksuvaan paitaan, käteen, joka oli hipaissut hänen säärtään, ja miten siinä, juuri silloin, epävarmuus oli väistynyt halun tieltä. 

Helmi Kekkonen: LIV!
Siltala 2024
182 sivua

Liv on perheen pienimmäinen, on ollut aina, mutta hän ei halua ”kuulla siskojensa järkeviä mielipiteitä tai varoituksia, hän ei tarvitse niitä, ei enää”. Miksi tarvitsisikaan, onhan hän aikuinen jo, ja nuoren aikuisen lailla hän viettää viimeistä lomaviikkoaan ilman suuria velvoitteita, hitaissa kesäpäivissä lojuen.

Eräänä loma-aamuna Liv kohtaa rannalla miehen, jossa on samaan aikaan jotain häiritsevää ja kiehtovaa. Kohtaaminen synnyttää Livin sisällä ihmeellisen keveyden, eikä hän halua kertoa miehestä siskoilleen, vaikka yleensä he tietävät toisistaan niin paljon. Hän haluaa pitää miehen ja mahdollisen tulevankin kohtaamisen vain itsellään.

Eivätkä siskot tai äiti tiedä, että Liv lähtee kesäpaikasta kohdatakseen miehen uudestaan. Jokainen on omassa maailmassaan sillä hetkellä, kun jokin nytkähtää pois paikaltaan.

Asioilla on aina ollut Liviin sellainen vaikutus. Ne ottavat kiinni, tarrautuvat ja pysyvät.

Helmi Kekkosen LIV! on romaani, joka imee mukaansa heti alusta lähtien. Henkilöt, joiden näkökulmasta nimihenkilö Livin tarinaa kerrotaan, vaihtelevat. Se ei haittaa lainkaan, sillä ensi sivuilta saakka romaanissa vallitsee outo lumo, joka vetää luokseen vastustamattomalla voimalla. Kekkonen rakentaa kertomukseen jännitettä taitavasti antamalla vihjeitä ja samalla lukijalle tilaa tehdä omia päätelmiä, ja koko ajan läsnä on pakko saada tietää lisää, saada lukea lisää.

LIV! on romaani, joka ottaa saarnaamatta mutta painavasti kantaa väkivaltaan ja erityisesti siihen, kuka on – ja kenen pitäisi olla – vastuussa silloin, kun on tehty väärin. Sen äärellä tulee miettineeksi myös sitä, miten väkivalta jättää jälkensä useisiin ihmisiin. Kiinnostavaa on sekin, millä tavoin odottamattoman äärellä kukin toimii. Livin läheiset suhtautuvat kukin eri tavoin, ja väistämättä sitä ajautuu pohtimaan, miten itse toimisi. Sillä tavalla sopivasti ilmaa romaaniin jää, että lukijalla on tilaa arvioida eri ratkaisutapoja ilman musta-valkoisia raameja.

Olen aiemminkin suorastaan lumoutunut Helmi Kekkosen romaaneista, ja niin kävi tälläkin kertaa. LIV!  on hieno, kokoaan suurempi romaani, jonka lukeminen oli minulle elämys.

Muualla: Mitä luimme kerran.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu.


Kommentit

  1. Kekkonen oli Ylen Kulttuuricocktail Kirjat -ohjelmassa vähän aikaa sitten. Heräsi kyllä kiinnostus tähän romaaniin, vaikka aihe kyllä huolettaakin raskaudellaan.

    VastaaPoista
  2. Minulle tämä kirja oli ensimmäinen Helmi Kekkosen tuotannosta. Pidin valtavasti saaristoon sijoittuvista kesäpäivistä. Loppu oli sitten kurja.

    VastaaPoista
  3. No nyt heräsi kiinnostus. Olen tästä romaanista ollut tietoinen, mutta lähinnä nimitasolla. Kirjoituksesi perusteella tämä voisi olla minulle sopivaa luettavaa eli lisäänpä Suomi-lukulistalle.

    VastaaPoista
  4. Tämä kiinnostaa minua. Taidan säästellä kesälukemiseksi.
    Kansikin on muuten hyvin kaunis!

    VastaaPoista
  5. Liv! vaikuttaa esittelysi perusteella erittäin kiinnostavalta. Nythän en tiedä, mutta tekstisi perusteella aavistelen, että Liville käy miehen seurassa jotain. Nämä tarinat ovat tärkeitä.

    VastaaPoista
  6. Muistan, että mulla oli Vieraat lainassa kun se ilmestyi (näköjään 8 v sitten), mutta se palautui lukematta kirjastoon, enkä ole siis mitään Kekkoselta vielä lukenut. Tämän olen kyllä tallettanut äänikirjasovelluksen listalle. Sillä on muuten järkyttävät vähän päälle 700 kirjaa 🙈

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat