Siirry pääsisältöön

Elämää tällä pallolla monesta kulmasta

Äänikirjakoosteeseen valikoitui tällä kertaa tietokirjoja, jotka käsittelevät elämää monesta eri näkökulmasta. Liikkeelle lähdetään arvostavan katseen merkityksestä, sitten mennään perustavanlaatuisen elämän olemassaolon pohdinnan kautta joelle ja joelta siirrytään tarkastelemaan äitiyden monenlaisia merkityksiä. 


Arvostetuksi tullessaan ihminen kokee, että hänet nähdään, häntä ymmärretään, hänet hyväksytään ja että hänen ajatuksiaan, tunteitaan ja tarpeitaan kunnioitetaan. Arvostuksen ydin on kokemus itsestä merkityksellisenä olentona, jonka arvon muut ihmiset sekä tunnustavat että ilmaisevat. Toinen ihminen viestii minulle: ”Huomaan sinussa asuvan kauneuden ja arvokkuuden ja kunnioitan sitä.”

Pekka Tölli: Minä näen sinut – arvostuksen psykologiaa
Tammi 2024
kansi Emmi Kyytsönen
äänikirjan lukija Pekka Tölli
kesto 11 t 5 min

Pekka Tölli on psykologi, ja teoksessaan Minä näen sinut hän tarkastelee arvostuksen merkitystä. Hänen lähtöajatuksensa on, että jokainen ihminen toivoo tulevansa nähdyksi hyvällä tavalla, jokainen meistä kaipaa hyväksyntää ja arvostusta.

Tölli kertoo kirjan saaneen alkunsa hänen omasta kamppailustaan ”riittämättömyyden, suorittamisen ja nähdyksi tulemisen tarpeen kanssa”. Hän sisällyttääkin teokseensa kauniisti omia kokemuksiaan ja havaintojaan, kun hän lähtee liikkeelle arvostuksen määrittelystä ja merkityksestä ja siirtyy sitten vallitsevaan ja jopa ongelmalliseen nykytilanteeseemme: Töllin mukaan kärsimme arvostusvajeesta eli emme näe toisiamme, emme osoita arvostusta muille emmekä saa arvostusta muille.

Tilanteen voi nähdä eräänlaisena oravanpyöränä, mutta kirjailijalla on tarjottavanaan myös ratkaisuja. Hän osoittaa, miten voimme osoittaa arvostusta toisillemme mutta oma lukunsa on myös sille, miten voimme vastaanottaa arvostusta. Sekään kun ei ole mutkatonta tai helppoa.

Minä näen sinut on tunnelmaltaan hyväksyvä ja ymmärtävä teos, jonka äärellä teki moneen kertaan mieli hihkaista: Juuri näin! Teos sanoittaa hienosti monenlaisia arkisia tilanteita, joita on helppo tunnistaa. Tölli tarjoaa lukijalle arvokkaita eväitä ja ajattelemisen aihetta: on tärkeää pohtia, miten itse voisi vähentää arvostusvajetta niin arvostuksen antajana kuin vastaanottajanakin.

Pekka Töllin kirjaa kuunnellessani mietin moneen kertaan työelämää, sillä erityisesti työssä tuntuu usein korostuvan kokemus omasta riittämättömyydestä. Pohdinkin, voisiko työelämä hyötyä siitä, että arvostusta osoitettaisiin nykyistä enemmän puolin ja toisin. Siksi soisin Töllin teoksen päätyvän erityisesti työelämän toimijoiden käsiin, olipa lukija sitten missä asemassa tahansa.

Helmet 2024: 43. Kirjalla ei ole päähenkilöä.

*********

Luonnontieteiden ja filosofian piirissä on pitkään pohdittu olemassaolomme peruskysymyksiä siitä mistä me tulemme, mitä olemme ja minne olemme menossa. Elämän erikoista olemusta ja elämän synnyn suuria kysymyksiä pohtivat ihmiset ihmettelevät aiheellisesti, miten fysiikka ja kemia ovat voineet tuottaa niin monimutkaisen ilmiön kuin elämä. Ihmeellinen juttu on sekin, miten ensimmäinen yksinkertainen elämän rääpäle on kehittynyt niinkin monimutkaisiksi eliöiksi ja eliökunnaksi kuin mitä me nyt täällä tunnemme. Voisimme myös ihmetellä sitä, mikä tätä eliökuntaa odottaa tulevaisuudessa. Nyt vastauksia alkuperäämme koskeviin kysymyksiin aletaan pikkuhiljaa ymmärtää sekä kemian että solu- ja evoluutiobiologian kautta. Tulevia tapahtumia osataan myös jo aavistella, joskaan mitään yksityiskohtaisen varmaa ennustetta ei tietenkään voida tehdä.

Kirsi Lehto, Harry Lehto ja Pekka Janhunen: Elämä maapallolla
– Mitä astrobiologia kertoo meistä ja tulevaisuudestamme
Ursa 2021
äänikirjan lukija Juhani Rajalin
kesto 4 t 32 min

Kirsi Lehdon, Harry Lehdon ja Pekka Janhusen Elämä maapallolla on runsas ja moneen suuntaan kurkottava teos, joka käsittelee nimensä mukaan elämää maapallolla. Teos lähtee liikkeelle elämän ihmeestä ja päätyy tietoisuuden ja uteliaan ihmismielen kautta käsittelemään sitä, voisiko siirtokunnan perustaminen Marsiin olla mahdollista ja minkälainen tulevaisuutemme tällä kotiplaneetallamme voisi olla.

Ei ole yllätys, että tulevaisuutemme ei näytä järin valoisalta, jos jatkamme eloa samaan malliin kuin tähän saakka. Mutta täysin toivottomaksi ei kenties kannata heittäytyä, ja ainakin Elämä maapallolla pohdiskelee kiinnostavasti sitä, onko muuttuviin olosuhteisiin mahdollista sopeutua.

Menestyksen huumassa olemme varmaan jo useiden vuosikymmenien ajan uskoneet, että planeetan olosuhteet tulisivat aina tarjoamaan meille ainakin tämän tasoista, tai mieluummin yhä kasvavaa yltäkylläisyyttä. Olemme uskoneet, että ne pysyvät aina vähintäänkin yhtä suotuisina kuin nyt, ja että opimme yhä tehokkaammin hyödyntämään kaikkia niiden tarjoamia kasvun mahdollisuuksia. Oman lyhyen aikaperspektiivimme takia emme ole osanneet tiedostaa sitä, että planeetan olosuhteet ovat aikojen kuluessa olleet kovin vaihtelevat ja että ne voivat edelleen kääntyä myös epäsuotuisiksi.

Myönnän, että paikoin Elämä maapallolla tuntui hieman liian haastavalta hahmottaa. En ehkä ole aivan parasta kohderyhmää – eniten kirjasta saanee irti sellainen lukija, joka on vaikkapa hitusen verran perehtynyt astrobiologiaan. Toisaalta jäi tästä tällaiselle tavislukijallekin mietittävää: esimerkiksi avaruuden valloittamisen ajatus asettui kirjan myötä realistisempiin mittasuhteisiin kuin mitä joskus muinoin tuli kuviteltua.

Helmet 2024: 15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää.


**********

Joet eivät puhu eivätkä piittaa kulkijoistaan tai rantojensa kävelijöistä. Ihminen liittää jokiin omia merkityksiään ja joista kirjoittaessaan yrittää liittää itsensä niiden tarinoihin. Yritin sammuttaa arvioivan minäni kun meloin, tein muistiinpanojani jossain rauhallisemmassa joenmutkassa ja muistelin työpöytäni ääressä retkiäni kirjoituksiksi. Oliko tämäkin liian hienosti sanottu?

Suonna Kononen: Jokisaarnat – Kirjallisia melontoja
Reuna 2023
kansi Emmi Kyytsönen
äänikirjan lukija Suonna Kononen
kesto 3 t 11 min

Suonna Konosen Jokisaarnat vie nimensä mukaisesti vesistöjen äärelle. Kononen meloo pitkin itäsuomalaisia jokia ja ”saarnaa”. Sanan jokisaarna hän tosin huomauttaa olevan itseironiaa, tunnistaahan hän itsessään taipumuksen ryhtyä paasaamaan. Minusta sananvalinta on ihan mainio, vaikken saarnaamista tai paasaamista teoksesta niinkään löydä, ennemminkin mukavan levollista pohdintaa luonnosta ja kirjallisuudesta: erilaisiin melontaretkiin nivoutuu luontevasti erilaisia kirjailijoita Juhani Ahosta Elina Karjalaiseen.

Jokisaarnojen äärellä joutuu vaikean valinnan eteen eri formaattien välillä puntaroidessaan. Painetussa versiossa on kuulemma valokuvia, äänikirjan taas lukee ja osin myös laulaa kirjailija itse, ja kuuntelukokemus oli oikein miellyttävä. Ehkä pitää kuitenkin hankkia myös painettu kirja omiin käsiin tutkiskeltavaksi.

Kirjahan ei oikeastaan voi olla inspiroimatta, jos se yhdistää sellaiset hienot elementit kuin luonnon ja kirjallisuuden. Jokisaarnat vei ajatuksiani moneen suuntaan ja herätti paitsi melontakärpäsen puremaan minua (vieläkin pistelee, vaikka kirjan kuuntelusta on jo aikaa) myös kiinnostuksen lähteä tutkimusretkille Itä-Suomeen. Siellä ei ole tullut pahemmin liikuttua.

Muualla: Amman lukuhetki.

**********

Vanhat naiset ovat läpi evoluutiomme, aivan viime aikoja lukuun ottamatta, olleet yhteisöjensä kantavia voimia. Lajimme on selvinnyt heidän viisautensa ja elämäntaitojensa ansiosta. Nykyajan käsitys vanhoista naisista turhina riippakivinä ja jakojäännöksinä olisi syytä siis vihdoin haudata ja ammentaa heidän osaamisestaan, voimavaroistaan ja viisaudestaan, jotka kohdistuvat muuhunkin kuin letunpaistoon ja nuttujen virkkaamiseen (joissa sinänsä ei ole vikaa).

Kati Reijonen: Iso äitiys
 Äideistä, isoäideistä ja vanhoista naisista
Atena 2024
kansi Satu Kontinen
äänikirjan lukija Erja Manto
kesto 7 t 59 min

Kati Reijosen Iso äitiys on omakohtainen tietokirja äidin monista rooleista. Sysäyksen teokselle antoi tieto Reijosen tyttären raskaudesta: väistämättä oma rooli muuttuu, kun äidistä tuleekin myös isoäiti. Muutos saa aikaan monenlaista pohdintaa äitiydestä niin meillä kuin muualla – ja ylipäätään naisena olemisesta tässä maailmassa.

Luen (tai kuuntelen) teoksen ydinsanomaksi sen, että on hyvinkin sallittua ja toivottavaa toteuttaa äidin roolia sillä tavoin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Vaikka äidin rooli on viime aikoina venynyt moneen suuntaan, on mummouden kuva edelleen melkoisen kapea. Jos yleisesti toistettu kuva isoäidistä keinutuolissa kutimineen tunnu itselle sopivalta, voi isoäitiyttä toteuttaa toisinkin.

Toisekseen Reijonen haluaa nostaa kunniaan ikääntyvän naisen. Ikärasismin toteuttamisen sijaan pitäisi muistaa, että vanhat naiset ovat kauan olleet yhteisöjensä kantavia voimia. Reijonen väittää jopa, että maailman pelastaa vanha nainen.

Nykyajan käsitys vanhoista naisista turhina riippakivinä ja jakojäännöksinä olisi syytä siis vihdoin haudata ja ammentaa heidän osaamisestaan, voimavaroistaan ja viisaudestaan, jotka kohdistuvat muuhunkin kuin letunpaistoon ja nuttujen virkkaamiseen (joissa sinänsä ei ole vikaa).

Iso äitiys on humaani puheenvuoro naisten ja hyvän isoäitiyden puolesta. Teos muistuttaa siitä, että on ok kipuilla uuden roolin edessä ja samalla on hyvä ottaa isoäitiys vastaan kunniatehtävänä, sillä lapset tarvitsevat lähettyvilleen mummoviisautta, eikä toisaalta mummokaan kaupassa häviä.

Edellä mainitun Emoryn tutkimuksen mukaan ne lapset, joiden isoäideillä on myönteinen tunneside ja yhteys lastenlapsiinsa, pärjäävät elämässään muita paremmin. Heidän opintonsa sujuvat, sosiaaliset suhteensa kukoistavat, heidän käytöksensä on moitteetonta ja fyysinen terveytensä hyvä. Mummoista on siis yhtä paljon hyötyä lastenlapsilleen kuin lastenlapsista on iloa mummoille.

Helmet 2024: 8. Kirjan nimessä on perheenjäsen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok