Siirry pääsisältöön

Sanoja surusta

Olen elänyt elämäni murheellisinta kevättä. Suruun olen etsinyt jonkinlaista selitystä ja vertaistukea kirjoista, jotka käsittelevät menetyksiä ja surutyötä. 


Kun sade vain jatkui ja minä yritin pitää pääni pinnalla vedenpaisumuksessa, jokin uusi sai alkunsa. Usein heräsin kulmat kurtussa. Olin nähnyt taas unta haukoista. Aloin nähdä yhtenään haukkaunia. Englannin kielen ”petolintua” tarkoittava raptor on omaksuttu latinasta, jonka raptor tarkoittaa ”ryöstäjää” ja on johdos verbistä rapere, ”temmata”. Ryöstää. Temmata. Unteni haukat olivat kanahaukkoja, usein yksi tietty. 

Helen Macdonald: H niin kuin haukka
Gummerus 2016, äänikirja 2021
alkuteos H is for Hawk 2014
suomentanut Irmeli Ruuska
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 11 t 41 min

Helen Macdonaldin H niin kuin haukka herätti runsaasti myönteistä huomiota kirjablogeissa ilmestymisvuonnaan. Kirjailija on menettänyt äkillisesti isänsä ja purkaa suruaan paneutumalla haukkametsästykseen. Hän hankkii itselleen kanahaukan Mabelin ja kuvaa teoksessa niin haukan kouluttamista kuin menetystään ja tunteitaan suuren elämänmuutoksen äärellä.

Teoksesta suuri osa on haukkametsästyksen ja haukan kouluttamisen kuvausta. Rinnalla kulkee T. H. Whiten teos epäonnistuneesta haukankasvattamisesta, ja siihen Macdonald peilaa omia kokemuksiaan. Mutta koko ajan taustalla kulkee menetyksen käsittely.

Haukkametsästys on minulle erittäin vieras harrastus. Kirjan myötä se tuli minulle tutummaksi mutta en voi sanoa siitä varsinaisesti viehättyneeni. Jollain tapaa vieroksun sitä, että harrastuksen nimissä vangitaan luontokappale, jota käytetään muiden eläinten tappamiseen. Toki surmatyöt kuuluvat luontoon, mutta en silti oikein innostunut asiaan liittyvistä kuvauksista, eikä haukankasvatus muutenkaan jaksanut kiinnostaa minua niin paljon kuin olisi ollut tarpeen.

H niin kuin haukka on kaunis teos surusta ja sopeutumisesta elämään ilman isää. Vaikka se tarjosi jossain määrin kaipaamaani vertaistukea, en innostunut omakohtaisesta tietokirjailta ihan niin paljon kuin etukäteen odotin.

Kirjakimara-blogissa innostuttiin minua enemmän.

**********

Luopuminen voi olla vaikeaa tai helpottavaa. Yleensä se on sitä kivuliaampaa, mitä merkityksellisempi asia meille on kyseessä. Jokapäiväinen elämä on jatkuvaa asioista luopumista. Jätämme hyvästejä asioille, tilanteille ja ihmisille. Suurin osa kokemuksistamme ja kohtaamisistamme menee ohi huomaamatta, osa jättää meihin kaihon tai keskeneräisyyden tunteen.

Marika Rosenborg: Luopumisen kauneus
– Kirja hellittämisestä ja hyväksymisestä
Otava 2022
kansi Satu Kontinen
äänikirjan lukija Johanna Kokko
kesto 5 t 8 min

Minulle on jo pitkään ollut selvää, että elämään kuuluu olennaisesti luopuminen. Tietoisuus ei kuitenkaan ole tehnyt luopumisesta tai sen hyväksymisestä oikeastaan helpompaa. Terapeutti Marika Rosenborgin tietokirja Luopumisen kauneus tarjoaa avaimia elämän yllättävien ja epämieluisien käänteiden hyväksymiseen.

Teos on miellyttävästi kirjoitettu ja kuvaa lempeästi sitä, miten vaikeaa luopuminen voi olla ja miten tärkeää on kuitenkin hyväksyä menetykset ja jatkaa elämässä eteenpäin. Silti huomaan nyt jälkeenpäin, että mitenkään valtavia oivalluksia kirja ei jättänyt jälkeensä. Ehkä olisin saanut siitä enemmän irti, jos olisin pysähtynyt tekemään Rosenborgin tarjoamia harjoituksia – toisaalta niistä moni oli entuudestaan minulle tuttuja. Joka tapauksessa teoksesta voi olla paljon iloa vaikeiden elämänvaiheiden äärellä.

Myös Anki on lukenut Luopumisen kauneuden.

**********

Suru kuluttaa voimavaroja ja pysäyttää. Se vaatii alkuun herkeämätöntä huomiota niin, että usein surevaa voi joutua muistuttamaan hyvin konkreettisista asioista: syömisestä, lepäämisestä, pukeutumisesta ja peseytymisestä. Surua voi hoitaa vain hyväksymällä tapahtunut tosiasiana omassa elämäntarinassaan. Sille täytyy antaa sijaa ja aikaa.

Anneli Juutilainen: Lähtösi jälkeen
– Kertomuksia surusta ja selviytymisestä
Docendo 2021
kansi Jarkko Lemetyinen
äänikirjan lukija Krista Kosonen
kesto 8 t 24 min

Anneli Juutilaisen Lähtösi jälkeen kokoaa yhteen monenlaisia kertomuksia läheisen menettämisestä. Haastattelun teokseen ovat antaneet esimerkiksi näyttelijät Jussi Lampi ja Lena Meriläinen sekä kirjailija Kaari Utrio että poliitikko Eero Heinäluoma. Mukana on myös henkilöitä, jotka eivät ole julkisuudesta tuttuja, mutta kaikkia yhdistää suru läheisen ihmisen kuolemasta. Lopussa on psykoterapeutti ja sairaalapastori Leena Leppälän näkemyksiä surusta.

Lähtösi jälkeen tuntui suuren surun keskellä äärimmäisen tärkeältä teokselta. Osassa luvuista tunnelma on melko lohduton, eikä tietenkään ole helppoa kuunnella kokemuksia, joista osa on hyvinkin traagisia. Siksi kuuntelinkin teosta vähitellen, luku tai kaksi kerrallaan.

Koin kirjan äärellä tärkeäksi sen viestin, että surua voi elää hyvin monin tavoin ja että elämä jatkuu lopulta. Menetyksen hyväksyminen ei useinkaan ole helppoa mutta se on mahdollista ajan myötä ja erilaisten tuen muotojen avulla.

Muualla: Kirjavinkit.

**********

Jokainen syöpätarina on erilainen mutta kaikki sairastuneet jakavat ainakin yhden asian: maailma pysähtyy, kun kuulee, että kantaa kehossaan syöpää. Se on kuin täystyrmäys ensimmäisessä erässä.

Krista Launonen ja Susanna Lehmuskoski: Kesken kaiken
– Eihän minun vielä pitänyt lähteä
Avain 2023
äänikirjan lukija Maria Jyrkäs
kesto 5 t 48 min

Huomasin Krista Launosen ja Susanna Lehmuskosken keskustelevan teoksen Kesken kaiken jo viime syksynä, kun se julkaistiin. Jollain tapaa pelkäsin sen aihetta – kuoleman läheisyyttä – enkä silloin vielä tarttunut teokseen. Nyt kuitenkin löysin rohkeutta kuunnella kahden syöpäsairaan naisen ajatustenvaihtoa, ja hyvä niin.

Kesken kaiken sai alkunsa, kun Susanna Lehmuskosken syöpädiagnoosi yllätti ystävykset. Krista Launonen oli sairastanut jo jonkin aikaa, joten hän tiesi hyvin, mitä uutinen merkitsi. Musertava diagnoosi johti yhteisen kirjan kirjoittamiseen ja ennen kaikkea vakavan sairauden kanssa elämisen pohdintaan. Väistämättä läsnä on jatkuvasti myös kuolema, eikä Susanna Lehmuskoski ehtinyt nähdä kirjan julkaisemista.

Kesken kaiken on surullinen mutta samaan aikaan jollain tapaa kaunis ja paradoksaalisesti lohdullinen teos siitä, mitä on elää tuntien kuoleman läsnäolo. Se avaa rehellisesti ja koskettavasti syöpäsairaan arkea ja muistuttaa, miten tärkeää on nauttia elämästä. Raskaasta aiheesta huolimatta – tai juuri sen vuoksi – suosittelen teosta kaikille, joita kuolema ja sairaus mietityttävät syystä tai toisesta.

Kommentit

 1. Lämmin osanottoni ❤️ Minulla oli muutama vuosi sitten kausi, jolloin väkeä lähti vähän väliä. Varsinkin äitini yllättävä poismeno oli rankka kokemus. Meiju Niskalan "Sata kirjettä kuolleelle äidille" oli vapauttava, vähän jopa karnevalistinenkin lukukokemus - minulle edelleen tärkeä kirja.

  VastaaPoista
 2. Suru on raskas vieras. Minulla oli jo lainassa joskus tuo Kesken kaiken, mutta se jäi lukematta. Ongelmana oli lähinnä oma silloinen lukujumini.

  VastaaPoista
 3. Tärkeältä kuulostavia kirjoja kaikki. Kirjat ja lukeminen ovat kyllä hieno tapa työstää vaikeita aiheita ja mietityttäviä asioita. ❤️
  Haukkakirjaa mietin sattumalta tällä viikolla, kun kuuntelin Kuopion luonnontieteellisen museon museopedagogin esittelyä uhanalaisista eläimistä. Esillä oli tunturihaukka, joka on erittäin harvinainen Suomessa. Silti niitä salakuljetetaan Aasiaan, lemmikiksi ja haukkametsästykseen. En ole kuitenkaan ihan varma, haluanko tätä kirjaa silti lukea.

  VastaaPoista
 4. Helen Macdonald oli Helsinki Litissä, kun tuo kirjansa oli tuore, ensimmäisiä Littejä, ellei peräti ihan ensimmäinen. Kirjailijahaastattelu vaikuttaa aina ja useimmiten kiinnostusta lisäävästi. Minullekin tuo haukkakirja jäi kuitenkin melko vieraaksi.
  Suru on niin iso ja monitahoinen kokemus, että se vaatiikin monenlaisia käsittelytapoja, myös erilaisia kirjoja, joista toivottavasti jokaiselle löytyy oma ja läheinen.
  Minna /KBC

  VastaaPoista
 5. Otan osaa ❤️

  Nämä ovat sen tyyppisiä kirjoja joita en valitsisi oikein missään mielentilassa, etenkin tuo Anneli Juutilaisen kirja olisi tuskaa kuunnella. Mutta. Äitini kuoli yllättäen kaksi vuotta sitten, enkä vieläkään oikein pysty kuuntelemaan mitään missä puhutaan kuolleesta äidistä, ja esimerkiksi Sitruunakevät "feelgoodissa" kuoli mummo, ja hautajaisia kuvattiin hyvinkin yksityiskohtaisesti, enkä pystynyt kuuntelemaan van kelasin ohi. Voisi varmaan luulla, että olimme läheisiä ja tämä johtuu siitä, mutta ei, emme todellakaan olleet, ja luulen että tässä on paljon huonoa omaatuntoa, ihan helvetin paljon pahaa mieltä siitä miten eri tavalla asiat olisivat voineet mennä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok