Siirry pääsisältöön

Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri

Kun Gertie alkoi lukea, osa paikalla olijoista kallisti päätään ikään kuin he voisivat paeta kertomukseen kurottamalla lähemmäs. Pian he olivat Fezziwigin kodikkaaksi ja lämpimässä varastossa, joka oli muutettu tanssisaliksi täynnä musiikkia ja juhlijoita, tanssia ja pelejä ja leikkejä. He herkuttelivat kaduilla ja paisteilla, söivät lihapiiraita ja joivat olutta. Gertie vilkaisi ylös kirjasta ja huomasi muutoksen ihmisten ilmeissä. Huolesta uurtuneet otsat olivat silinneet lempeään pohdiskeluun, kun Gertie kertoi heille Fezziwigistä ja kuinka ”…se onnellisuus, jota hän levittää ympärilleen, on yhtä suuri kuin jos se maksaisi kokonaisen omaisuuden.”

Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri
Aula & Co 2023
alkuteos The Air Raid Book Club 2023
suomentanut Anna-Mari Raaska
kansi Laura Noponen
344 sivua

Historiallinen romaani Pommisuojan lukupiiri kertoo ihmisistä sodan keskellä ja rakkaudesta kirjallisuuteen. Päähenkilö Gertie Bingham on menettänyt puolisonsa hiljattain, ja vanhan kirjakaupan pyörittäminen labradorinnoutaja Hemingwayn kanssa täyttää hänen yksinäisen arkensa samalla, kun ilmapiiri Euroopassa kiristyy. Lontooseenkin kantautuu uutisia Hitlerin Saksasta, ja erityisesti juutalaisten kohtelu huolestuttaa myös Gertietä ja hänen lähipiiriään.

Saksasta pakenee teini-ikäinen Hedy, joka asettuu asumaan Gertien luokse. Lapsettoman leskirouvan ja teinitytön yhteiselo ei käynnisty aivan mutkattomasti mutta vähitellen kirjakaupan pitäjä ja nuori tyttö oppivat tuntemaan toisiaan, ja yhdistävänä tekijänä heidän välillään on eritoten rakkaus kirjoihin. Hedy tietenkin kaipaa vanhempiaan ja veljeään, ja toiveet läheisten saamiseksi turvaan Saksasta ovat korkealla. 

Historiasta tiedetään, miten käy, kun Hitler aikansa lietsoo vihaa: sota syttyy ja myös Lontoo joutuu pommitusten kohteeksi. Sodan keskellä ja erityisesti pommisuojassa värjötellessä kirjallisuus tuo tuiki tarpeellisen pakokeinon ahdistavasta arjesta, ja niin syntyy pommisuojan lukupiiri, jossa käsitellään monenlaisia teoksia monenlaisten lukijoiden voimin.

Yksi romaanin vahvuus onkin moninainen henkilögalleria. Gertie on keskushenkilö, joka toimii linkkinä monen välillä ja onnistuu lopulta voittamaan puolelleen myös sellaiset, joiden kanssa ei aivan ensi alkuun lämpimästi säkenöi. Kirjakaupassa syntyy kohtaamisia, jotka voivat johtaa monenlaisiin uusiin alkuihin.

Pommisuojan lukupiiri on lämminhenkinen ja viehättävä romaani ihmisistä sodan varjossa, ja paikoin se tuntuu valitettavan ajankohtaiselta, vaikka se sijoittuukin pääosin 1940-luvulle. Romaanin kuvaamasta ajasta huolimatta sota ei nouse etualalle vaan tärkeitä ovat ihmiset, jotka toivovat rauhaa ja jatkavat arkeaan parhaansa mukaan.

Romaani muistuttaa kauniisti siitä, miten tärkeää on tuntea historiaa ja kunnioittaa kanssakulkijoita. Ennen kaikkea se muistuttaa kirjallisuuden merkityksestä, ja pidinkin siitä, miten kirjat ja kirjallisuus eivät jää vain päälleliimatuiksi elementeiksi vaan kulkevat mukana pitkin matkaa olennaisena osana ihmisten elämää. Lopusta löytyy oivia lukuvinkkejä!

Vaikka olisin paikoin toivonut hiotumpaa kerrontaa ja hieman vähemmän rönsyjä, viihdyin romaanin parissa hyvin. Toivottavasti Pommisuojan lukupiiri löytää lukijansa, sillä sen viesti on tärkeä.

Muualla: Kirsin kirjanurkka, Annelin kirjoissa, Kirsin Book Club ja Kirjarouvan elämää.

Kiitos kustantajalle ennakkokappaleesta!

Kommentit

  1. Kirja odottaa lukupinossani ja minä odotan nyt sen lukemista oikein innokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. odotan pääseväni lukemaan ajatuksiasi Pommisuojan lukupiiristä.

      Poista
  2. Kuulostaa aika ihastuttavalta. Voisin lukea. :)

    VastaaPoista
  3. Historiallinen romaani, jossa käsitellään kirjallisuutta, vaikuttaa vallan mainiolta konseptilta. Lukujonoon siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konsepti on kyllä mainio, ja toteutuskin onnistuu pääosin. Ehkä olisin hieman enemmän kaivannut kuitenkin syvyyttä tähän, vaikka viihdettä onkin.

      Poista
  4. Tämä on minulla vahva ehkä -pinossa. Kuuntelin keväällä yhden enkkukirjan jossa alettiin pitää epävirallisesti lukupiiriä pommihälytysten aikana (tietyt ihmiset hakeutuivat samaan paikkaan kuullakseen miten kirjan juoni etenee), mutta muuten nämä kaksi kirjaa ovat juoneltaan aika erilaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo enkkukirja kuulostaa sekin kiinnostavalta. Toisaalta jotenkin koen sota-ajan olevan kirjallisuudessa tällä hetkellä sellainen elementti, josta en kauheasti innostu. Vaikka sodan käsittely kaunokirjallisuudessakin on tärkeää, en vain nyt oikein jaksa.

      Poista
  5. Pidin tästä valtavasti, erityisesti herkullisen henkilökaartinsa vuoksi ja toisaalta toiveikkaan tunnelman. Rönsyilystäkin pidin, sillä olisin lukenut tätä vaikka kuinka kauan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit! Henkilökaarti on tosiaan mainio,

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...