Siirry pääsisältöön

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat

Lukuvuoden ensimmäisenä päivänä korkeakoulun sisäpihalta kuului äänekästä puheensorinaa. Ylioppilas Hugo Vaara ihmetteli, miksi saksalaiset opiskelijat muodostivat kunniakujan jollekulle tulijalle. Kuka mahtoi olla niin tähdellinen, joku arvovaltainen opettajako?

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat
Karisto 2023
kansi Tuija Kuusela
224 sivua

Terhi Rannelan Niin kuin muutkin herrat -romaanin päähenkilö on kiinnostava: hän on Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri Agnes Sjöberg, todellinen edelläkävijä Pohjanmaan lakeuksilta. Agnes Sjöberg aloittaa vuonna 1911 eläinlääkäriopinnot Dresdenissä ja herättää samalla suuresti huomiota. Onhan Agnes ensimmäinen nainen, joka aloittaa opinnot valmistuakseen eläinlääkäriksi.

Kaikki eivät edelläkävijyyteen suhtaudu suopeasti, sen Agnes saa kokea niin opiskeluvuosiensa aikana kuin myöhemminkin työelämässä. Mutta Agnes ei varsinaisesti piittaa muiden mielipiteistä, vaikka epäoikeudenmukaisuus ajoittain tuskastuttaa – ja syystäkin. Agnes Sjöberg tietää, mitä haluaa, eikä hän anna tunkkaisten näkemysten estää itseään.

Romaani on rakenteeltaan episodimainen. Näkökulmat vaihtelevat, ja kiinnostavaa on, että Agnes ei ole romaanin minäkertoja vaan häntä kuvataan monin eri silmin, ikään kuin sivusta. Ratkaisu on oikein onnistunut, ja pidän paljon esimerkiksi siitä, että ääneen pääsee muiden muassa sika. 

Niin kuin muutkin herrat on fiktiivinen romaani todellisesta henkilöstä. Vaikka usein niin sanottu biofiktio on saanut minut hieman nikottelemaan, tämän teoksen kohdalla niin ei käy. Kerrontaratkaisu palvelee kokonaisuutta erittäin hyvin ja säilyttää sopivan etäisyyden todelliseen henkilöön. Mainiota!

Pidän paljon myös Terhi Rannelan tyylistä. Kieli on elävää ja sopivassa määrin kuvaamaansa aikaan sopivaa. Lisäksi aihe on hurjan kiinnostava: en ole ennen romaanin lukemista tiennyt mitään Agnes Sjöbergistä enkä varsinkaan siitä, minkälainen eläinlääketieteen uranuurtaja meillä Suomessa on elänyt.

Kommentit

  1. Olipa tosi kiinnostavaa lukea Agneksen elämästä. Jonkin verran yskähtelin lukiessa, olikohan se siinä vaiheessa, kun kertojana toimi eläin...
    On se vaan ollut vaikeaa toimia tienraivaajana muille naiseläinlääkäreille miehisellä alalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rannelan jälkisanoja lukiessani mietin, miten lopulta lyhyessä ajassa epätavallisesta on tullut hyvinkin tavallista. Tienraivaajia tarvitaan ja hyvä, että heitä myös nostetaan kirjallisuudessa esille.

      Poista
  2. Tämä odottaakin jo kirjastolainojen pinossa! Tosi kiinnostava henkilö ja sitä kautta aihekin 😊

    VastaaPoista
  3. Tämäpä kiinnostavaa. Olen törmännyt Sjöbergiin jossakin aiemmin. Joku, en muista enää kuka, kertoi olevansa etäistä sukua. Niin tai näin, varmasti todella mielenkiintoinen elämäntarina ja hyvä kuulla, että kerrontakin toimii.

    VastaaPoista
  4. Olen pitänyt Rannelan tyylistä edellisissä, Frau ja Kiivaat, joten tämäkin on listallani. Vierastan noita erikoisia kertojavalintoja, ehkä -pinosta putosi pois dekkari kun kuulin että yksi kertojista on huvipuiston laite... perhoset pääsivät hetkellisesti ääneen keväällä kuuntelemassani romaanissa. Mitähän tuohon aikaan elänyt päähenkilö itse olisi siitä ajatellut, että sika kertoo hänestä? Vai olisiko hän eläinlääkärinä ollut sitä mieltä, että go for it! 😅

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...