Siirry pääsisältöön

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat

Lukuvuoden ensimmäisenä päivänä korkeakoulun sisäpihalta kuului äänekästä puheensorinaa. Ylioppilas Hugo Vaara ihmetteli, miksi saksalaiset opiskelijat muodostivat kunniakujan jollekulle tulijalle. Kuka mahtoi olla niin tähdellinen, joku arvovaltainen opettajako?

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat
Karisto 2023
kansi Tuija Kuusela
224 sivua

Terhi Rannelan Niin kuin muutkin herrat -romaanin päähenkilö on kiinnostava: hän on Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri Agnes Sjöberg, todellinen edelläkävijä Pohjanmaan lakeuksilta. Agnes Sjöberg aloittaa vuonna 1911 eläinlääkäriopinnot Dresdenissä ja herättää samalla suuresti huomiota. Onhan Agnes ensimmäinen nainen, joka aloittaa opinnot valmistuakseen eläinlääkäriksi.

Kaikki eivät edelläkävijyyteen suhtaudu suopeasti, sen Agnes saa kokea niin opiskeluvuosiensa aikana kuin myöhemminkin työelämässä. Mutta Agnes ei varsinaisesti piittaa muiden mielipiteistä, vaikka epäoikeudenmukaisuus ajoittain tuskastuttaa – ja syystäkin. Agnes Sjöberg tietää, mitä haluaa, eikä hän anna tunkkaisten näkemysten estää itseään.

Romaani on rakenteeltaan episodimainen. Näkökulmat vaihtelevat, ja kiinnostavaa on, että Agnes ei ole romaanin minäkertoja vaan häntä kuvataan monin eri silmin, ikään kuin sivusta. Ratkaisu on oikein onnistunut, ja pidän paljon esimerkiksi siitä, että ääneen pääsee muiden muassa sika. 

Niin kuin muutkin herrat on fiktiivinen romaani todellisesta henkilöstä. Vaikka usein niin sanottu biofiktio on saanut minut hieman nikottelemaan, tämän teoksen kohdalla niin ei käy. Kerrontaratkaisu palvelee kokonaisuutta erittäin hyvin ja säilyttää sopivan etäisyyden todelliseen henkilöön. Mainiota!

Pidän paljon myös Terhi Rannelan tyylistä. Kieli on elävää ja sopivassa määrin kuvaamaansa aikaan sopivaa. Lisäksi aihe on hurjan kiinnostava: en ole ennen romaanin lukemista tiennyt mitään Agnes Sjöbergistä enkä varsinkaan siitä, minkälainen eläinlääketieteen uranuurtaja meillä Suomessa on elänyt.

Kommentit

  1. Olipa tosi kiinnostavaa lukea Agneksen elämästä. Jonkin verran yskähtelin lukiessa, olikohan se siinä vaiheessa, kun kertojana toimi eläin...
    On se vaan ollut vaikeaa toimia tienraivaajana muille naiseläinlääkäreille miehisellä alalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rannelan jälkisanoja lukiessani mietin, miten lopulta lyhyessä ajassa epätavallisesta on tullut hyvinkin tavallista. Tienraivaajia tarvitaan ja hyvä, että heitä myös nostetaan kirjallisuudessa esille.

      Poista
  2. Tämä odottaakin jo kirjastolainojen pinossa! Tosi kiinnostava henkilö ja sitä kautta aihekin 😊

    VastaaPoista
  3. Tämäpä kiinnostavaa. Olen törmännyt Sjöbergiin jossakin aiemmin. Joku, en muista enää kuka, kertoi olevansa etäistä sukua. Niin tai näin, varmasti todella mielenkiintoinen elämäntarina ja hyvä kuulla, että kerrontakin toimii.

    VastaaPoista
  4. Olen pitänyt Rannelan tyylistä edellisissä, Frau ja Kiivaat, joten tämäkin on listallani. Vierastan noita erikoisia kertojavalintoja, ehkä -pinosta putosi pois dekkari kun kuulin että yksi kertojista on huvipuiston laite... perhoset pääsivät hetkellisesti ääneen keväällä kuuntelemassani romaanissa. Mitähän tuohon aikaan elänyt päähenkilö itse olisi siitä ajatellut, että sika kertoo hänestä? Vai olisiko hän eläinlääkärinä ollut sitä mieltä, että go for it! 😅

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok