Siirry pääsisältöön

Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina

Hänen oikea ja todellinen elämänsä – niin Rebecca näistä kuvitelmista ajatteli. Toisin kuin hänen valheellinen tosielämänsä, joka vilisi kyläilemään poikkeavia sukulaisia ja juhlavieraita ja remonttimiehiä. Vähitellen hän vajosi niin syvälle oikeaan ja todelliseen elämäänsä, että hänestä tuli outo ja etäinen, ja joskus kesti monta minuuttia ennen kuin hän sai kootuksi itsensä, kun häneltä kysyttiin jotakin. Mutta kukaan ei tuntunut huomaavan mitään.

Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina
Suuri Suomalainen Kirjakerho 2002
alkuteos Back When We Were Grownups 2001
suomentanut Kristiina Drews
330 sivua

Rebecca elää viisikymppisen naisen arkea, johon kuuluu työtä ja sekalainen perhe; tytär, ottotyttäret, vävyt, lastenlapset, isosetä – niin pysyvät kuin vaihtuvammatkin jäsenet. Rebecca on jäänyt leskeksi vuosia aikaisemmin, ja eräänä päivänä kesken huviretken hän tajuaa, että ”hänestä oli tullut ihan väärä ihminen”.

Kiinnostuin suuresti romaanin ideasta, ja ryhdyinkin innolla lukemaan kertomusta, jossa Rebecca kokee eräänlaisen identiteettikriisin, puntaroi mennyttä ja arvioi valintojaan. Hän vaikuttaa olevan jonkinlaisen vedenjakajalla elämässään, kun entiseen ei voi palata mutta tulevaan ehtii vielä vaikuttaa. Onko Rebeccan osa todella olla nainen, joka huolehtii muista ja jättää itsensä taka-alalle?

Eräänlaisen paluun entiseen Rebecca itse asiassa kuitenkin tekee: hän ottaa yhteyttä nuoruudenrakkauteensa, jonka aikanaan jätti melkoisen yllättäen Joen vuoksi. Rebeccaa vanhempi Joe on jäänyt ikuisesti nuoreksi kuoltuaan nelikymppisenä, mutta sekä Rebecca että Will ovat ikääntyneet, kuten odottaa sopii. Mitä muistojen nuoresta miehestä on jäljellä nyt, vuosikymmeniä myöhemmin?

Jossain kohtaa aloin hieman tuskastua lukemaani. Tuntui, että mitään suurta oivallusta tai suurta analyysia identiteettikriisistä ei synny, vaan romaani rakentuu paljolti päähenkilön arjen kuvauksesta. Sitten tajusin ennakko-odotusteni olleen kovin vinossa, ja lopulta pidin suuresti siitä, miten romaani rakentuu yksityiskohtien ja kiireettömän kuvauksen varaan. Pidin paljon myös loppuratkaisusta, joka tarjosi oivallettavaa niin Rebecalle kuin minulle lukijana.

Aikaa sitten aikuisina on lempeä ja rauhallinen mutta samalla hyvin etenevä romaani ihmissuhteista ja ihmismielestä. Se saattaa vaikuttaa pinnaltaan kepeältä mutta siinä on kuitenkin syvyyttä, jotain koskettavaakin.

Kommentit

  1. Me on luettu Tylerin kirjoja yhtä aikaa. Postasin juuri Hengitysharjoituksia, joka oli aivan uskomattoman kiva lukukokemus. Olen lukenut myös teoksen Jää hyvästi, josta pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin lisätä nuo molemmat lukulistalle! Luulin, etten ole Tyleria yhtään aiemmin lukenut mutta olenpa: ihan jonkin aikaa sitten luin Palmikon ja pidin siitä.

      Poista
  2. Minäkin olen aikoinani lukenut tämän. Siitä on ehkä parikymmentä vuotta! Olen pitänyt Tylerin kirjoista, ne ovat sujuvasti kirjoitettuja ja rauhoittavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on minusta juuri tuota sujuvuutta ja rauhoittavuutta. Aion lukea Tyleria enemmänkin.

      Poista
  3. Kiva nosto parin vuosikymmenen takaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anki! Tämä osui eteeni äänikirjahyllyssä ja kiinnostukseni heräsi sitä myötä.

      Poista
  4. Olen lukenut vuosia sitten Hengitysharjoituksia, ja minäkin pidin siitä tosi paljon. Jostakin syystä en siitä huolimatta ole lukenut koskaan Tyleriiltä mitään muuta. Pitäisi kyllä ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Hengitysharjoituksia menee nyt kyllä lukulistalle!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok