Siirry pääsisältöön

Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina

Hänen oikea ja todellinen elämänsä – niin Rebecca näistä kuvitelmista ajatteli. Toisin kuin hänen valheellinen tosielämänsä, joka vilisi kyläilemään poikkeavia sukulaisia ja juhlavieraita ja remonttimiehiä. Vähitellen hän vajosi niin syvälle oikeaan ja todelliseen elämäänsä, että hänestä tuli outo ja etäinen, ja joskus kesti monta minuuttia ennen kuin hän sai kootuksi itsensä, kun häneltä kysyttiin jotakin. Mutta kukaan ei tuntunut huomaavan mitään.

Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina
Suuri Suomalainen Kirjakerho 2002
alkuteos Back When We Were Grownups 2001
suomentanut Kristiina Drews
330 sivua

Rebecca elää viisikymppisen naisen arkea, johon kuuluu työtä ja sekalainen perhe; tytär, ottotyttäret, vävyt, lastenlapset, isosetä – niin pysyvät kuin vaihtuvammatkin jäsenet. Rebecca on jäänyt leskeksi vuosia aikaisemmin, ja eräänä päivänä kesken huviretken hän tajuaa, että ”hänestä oli tullut ihan väärä ihminen”.

Kiinnostuin suuresti romaanin ideasta, ja ryhdyinkin innolla lukemaan kertomusta, jossa Rebecca kokee eräänlaisen identiteettikriisin, puntaroi mennyttä ja arvioi valintojaan. Hän vaikuttaa olevan jonkinlaisen vedenjakajalla elämässään, kun entiseen ei voi palata mutta tulevaan ehtii vielä vaikuttaa. Onko Rebeccan osa todella olla nainen, joka huolehtii muista ja jättää itsensä taka-alalle?

Eräänlaisen paluun entiseen Rebecca itse asiassa kuitenkin tekee: hän ottaa yhteyttä nuoruudenrakkauteensa, jonka aikanaan jätti melkoisen yllättäen Joen vuoksi. Rebeccaa vanhempi Joe on jäänyt ikuisesti nuoreksi kuoltuaan nelikymppisenä, mutta sekä Rebecca että Will ovat ikääntyneet, kuten odottaa sopii. Mitä muistojen nuoresta miehestä on jäljellä nyt, vuosikymmeniä myöhemmin?

Jossain kohtaa aloin hieman tuskastua lukemaani. Tuntui, että mitään suurta oivallusta tai suurta analyysia identiteettikriisistä ei synny, vaan romaani rakentuu paljolti päähenkilön arjen kuvauksesta. Sitten tajusin ennakko-odotusteni olleen kovin vinossa, ja lopulta pidin suuresti siitä, miten romaani rakentuu yksityiskohtien ja kiireettömän kuvauksen varaan. Pidin paljon myös loppuratkaisusta, joka tarjosi oivallettavaa niin Rebecalle kuin minulle lukijana.

Aikaa sitten aikuisina on lempeä ja rauhallinen mutta samalla hyvin etenevä romaani ihmissuhteista ja ihmismielestä. Se saattaa vaikuttaa pinnaltaan kepeältä mutta siinä on kuitenkin syvyyttä, jotain koskettavaakin.

Kommentit

  1. Me on luettu Tylerin kirjoja yhtä aikaa. Postasin juuri Hengitysharjoituksia, joka oli aivan uskomattoman kiva lukukokemus. Olen lukenut myös teoksen Jää hyvästi, josta pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin lisätä nuo molemmat lukulistalle! Luulin, etten ole Tyleria yhtään aiemmin lukenut mutta olenpa: ihan jonkin aikaa sitten luin Palmikon ja pidin siitä.

      Poista
  2. Minäkin olen aikoinani lukenut tämän. Siitä on ehkä parikymmentä vuotta! Olen pitänyt Tylerin kirjoista, ne ovat sujuvasti kirjoitettuja ja rauhoittavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on minusta juuri tuota sujuvuutta ja rauhoittavuutta. Aion lukea Tyleria enemmänkin.

      Poista
  3. Kiva nosto parin vuosikymmenen takaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anki! Tämä osui eteeni äänikirjahyllyssä ja kiinnostukseni heräsi sitä myötä.

      Poista
  4. Olen lukenut vuosia sitten Hengitysharjoituksia, ja minäkin pidin siitä tosi paljon. Jostakin syystä en siitä huolimatta ole lukenut koskaan Tyleriiltä mitään muuta. Pitäisi kyllä ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Hengitysharjoituksia menee nyt kyllä lukulistalle!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...