Siirry pääsisältöön

J. Pekka Mäkelä: Hunan

"Voi kun joku opettaisi lukemaan. Silloin minun olisi paljon helpompaa ja halvempaa lähettää kirjeitä Chin-chinille Nankingiin eikä tarvitsisi käyttää Chan-kirjuria. Ehkä täältä löytyisi apua siihenkin asiaan."

J. Pekka Mäkelä: Hunan
Like 2018
549 sivua

J. Pekka Mäkelän Hunan perustuu kirjailijan kummitädin Helvi Södermanin autenttisiin päiväkirjamerkintöihin. Kirjailijan vapauttaan Mäkelä on käyttänyt luodessaan melkoisen toteavien ja pidättyväisten päiväkirjamerkintöjen ympärille maailman, joka kuohuu ja kohisee.

Helvi Söderman matkustaa Kiinaan lähetystyöntekijäksi vuonna 1935. Samalla laivalla pitkän matkan tekee myös Johann Caspar Wolf, joka haluaa perehtyä vieraaseen maahan perinpohjaisesti ja kirjoittaa joskus havainnoistaan ja kokemuksistaan kirjan. Perillä Kiinassa Helviä odottaa suomalainen lähetystyöyhteisö ja yhdentoista vuoden työskentelyrupeama, jonka hän kokee olevan kutsumus.
Sieluni janoaa Kristuksen Hengessä palvella tätä kansaa niin, että ne joitten kanssa joudun kosketuksiin tuntisivat elämän voiman Kristuksessa ja tulisivat vedetyksi pimeydestä valkeuteen ja kuoleman vallasta iankaikkisen elämän osallisuuteen!
Kun Söderman uskoo Jumalan johdatukseen, ei Johann Caspar Wolf niinkään nojaa ylempiin voimiin vaan on vankkumattoman kiinnostunut Kiinasta ja antaa intohimonsa kuljettaa itseään niin, että muut asiat jäävät vääjäämättä toissijaisiksi. Näiden kahden keskushenkilön läheisyyteen asettuu joukko muita, niin eurooppalaisia kuin kiinalaisia, jotka kohtaavat japanilaisten hyökkäämisen Kiinaan, väkivallan aallon ja suuria yhteiskunnallisia muutoksia.

Henkilöitä ja näkökulmia Hunanissa on runsaasti. Haasteena on se, että välillä tuntuu hankalalta pitää mielessä, kuka kukin on. Varsinkin kiinalaiset nimet uhkaavat sekoittua – anteeksi länsimaalaisuuteni. Silti useat näkökulmat puoltavat kyllä paikkaansa, sillä niiden kautta näkyy se, miten joku on aina jollekin erikoinen ja samalla avautuu laajempi kuva siitä, mitä 1930–40-luvun Kiinassa tapahtuu. Mitä sota tekee ihmisille, paikallisille tai muualta tulleille, avautuu lukijan eteen koskettavasti ja hyvin inhimillisesti.

Hunan on tavattoman kiehtova romaani. Tarinassa on monikerroksisuutta, realismia ja mystisyyttä. Hunanissa herää eloon vuosikymmenten takainen maailma elävästi ja vaikuttavasti. Tämä tarina ei aivan heti unohdu.

Kirjasta muualla: Kirsin kirjanurkka, Eniten minua kiinnostaa tieKirjaluotsi, Kirjarikas elämäni ja Kulttuuri kukoistaa.

Keski-kirjastot 2019: 44. Tositapahtumiin perustuva kirja.
Helmet 2019: 20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria.

Kommentit

  1. Ihanaa lukea Hunanista. Luin tämän kahdesti viime vuonna, pidin paljon juuri moniäänisyydestä ja inhimillisyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä siis todella innostuit tästä. Inhimillisyys on tähän tarinaan mainiosti sopiva sana. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on