Siirry pääsisältöön

Leena-Kaisa Laakso: Tämän maailman laidalla

"Salthill, ihana Salthill, iiriksi Bóthar na Trá, tie meren äärellä.
Paikka, johon rakastuin. Vanhat talot, vanha huvipuisto. Menneen ajan tunnelma. Toisella puolella meri, toisella baarit, kasinot ja isojen ikkunoiden talot. Edessä tie Connemaraan, takana kaupunki."
Leena-Kaisa Laakso:
Tämän maailman laidalla - Tarinoita Irlannin länsirannikolta
Reuna (2018)
228 sivua

Leena-Kaisa Laakson teos Tämän maailman laidalla vie lukijan Irlantiin unenomaiselle ja kiehtovalle matkalle, jonka ei toivoisi päättyvän lainkaan. Perusteltua on miettiä, pitäisikö kirjassa olla ainakin varoitustarra "Saattaa herättää voimakasta matkakuumetta" tai ehkä jopa "Saattaa aiheuttaa vastustamatonta halua muuttaa vihreälle saarelle".

Tämän maailman laidalle on yhdellä adjektiivilla määriteltynä ihastuttava. Runollinen ilmaisu ja faktat Irlannin länsirannikosta muodostavat yhdessä nautinnollisen kokonaisuuden, jonka parissa ajatukset lentävät Atlantin rannikolle, missä esimerkiksi muuan J. R. R. Tolkienkin aikanaan vietti useita kesiä.
"Tolkien on perehtynyt keskiaikaan ja kelttimytologiaan, Old ja Middle Englishiin. Hän vaeltelee Burrenissa kynä ja luonnoslehtiö mukanaan."
Laakso tarjoilee lukijalle pieniä, kiinnostavia yksityiskohtia Irlannista. Lukija saa esimerkiksi kuulla ajatuksia iirin kielen tilanteesta ja Irlannin historiasta. Laakso kertoo paljon itse mutta antaa äänen useille tapaamilleen henkilöille – joukossa on niin kirjailijoita, graffittitaiteilija kuin poitínin tislaaja. Sanansa sanovat myös monet "tuulen tuomat", kuten hajuvesitalon omistaja.

Kirjassa on viehättävä tunnelma. Faktoja Irlannista ei vyörytetä lukijan silmien eteen vaan tunnelmalliset kuvailut rytmittävät lukemista juuri sopivasti. Teoksessa on kosolti musta-valkoisia kuvia, jotka virittävät nekin tunnelmaan. Ajoittain tosin toivoin, että kuvitus olisi ollut värillinen.

Tämän maailman laidalla sopii mainiosti luettavaksi pieninä palasina, sillä luvut ovat lyhyitä ja kirjan tunnelmaan on helppo päästä sisälle. Toisaalta kirjan äärelle jää mieluusti pidemmäksikin aikaa. Olen varma, että palaan Tämän maailman laidalle uudelleenkin – ja ihan varmasti ainakin sitten, jos unelmani matkasta Irlantiin joskus toteutuu.

Kirjankansibingo: Seikkailu.


Kommentit

  1. Tämä on ihastuttava kirja! Luin ennen omaa Irlannin-matkaani ja fiilistelen niin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä taas olen fiilistellyt sinun Irlanti-juttujesi parissa. Tämä Laakson kirja ei kyllä halua matkata Irlantiin mitenkään vähennä. Ehkä minäkin joskus... :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii