Siirry pääsisältöön

Kati Hiekkapelto: Suojattomat

"Anna tiesi, ettei Sammyn tarina ollut mitenkään tavaton. Paperittomia oli maailmassa jatkuvasti enemmän, ihmisiä, jotka jostakin syystä oli pakotettu lähtemään kauas pois kotoaan, joiden toivo paremmasta huomisesta, mahdollisuudesta asettua aloilleen ja elää rauhassa, ei ollut millään tavoin heidän omissa käsissään vaan viranomaisten, lakimiesten ja poliittisten päättäjien käsissä – –."

Kati Hiekkapelto:
Suojattomat
Otava (2014)
298 sivua
Äänikirjan kesto 10 tuntia 58 min.
Lukija Elina Latva

Maahanmuuttajataustainen Anna Fekete on pääosassa Kati Hiekkapellon dekkarissa Suojattomat, joka jatkaa Kolibrista alkanutta tarinaa. Vaikka sarjan ensimmäinen osa onkin minulle vieras, oli kyytiin helppo päästä tästä kakkososastakin: liikkeelle lähdetään tavalla, joka imaisee heti mukaansa, ja Anna Feketen hahmo tuntuu lähestulkoon saman tien tutulta.

Aloitus tarinassa onkin varsin raju, kun hetimiten päädytään keskelle narkomaanien illanviettoa eikä väkivallalta vältytä. Huumausaineiden sekoittama elämä onkin voimakkaasti mukana koko tarinan ajan, ja yhtenä teemana esille nousee se, miten päihderiippuvuudet vaikuttavat paitsi riippuvaiseen itseensä, myös hänen läheisiinsä – mikäli heitä on. Yksinäisyys nousee sekin esille monessa suhteessa, ja yhtenä tärkeänä teemana mukana kulkee myös maahanmuuttajuus. Annan juuret ovat entisessä Jugoslaviassa ja Suojattomien yksi keskeinen hahmo Sammy on hänkin maahanmuuttaja. Hänen tilanteensa tosin on hyvin erilainen kuin poliisina työskentelevän Annan.

Lähtötilanne tarinalle on se, että iäkäs mies kuolee. Ensin tilanne vaikuttaa yliajolta, mutta pian herää epäilys, että taustalla on jotain muutakin. Ja niin onkin. Seuraa monenlaista selvittelyä ja monenlaisia mutkia ennen kuin totuus alkaa vähitellen valjeta. Minua juonenkulku onnistui johdattelemaan harhaan sen verran, että en koko kuviota tajunnut ennen kuin siinä vaiheessa, kun se paljastettiin. Ehkä loppuratkaisu on hieman liian suoraviivainen mutta silti varsin hyvin nieltävissä.

Vetävä ja kiinnostava dekkari Suojattomat on. Tarina päättyy sen verran mielikuvitusta kutkuttavasti, että taidanpa ottaa sarjan kolmannen osan Tumman lukulistalleni.

Paulan postauksesta löytyy linkkejä useisiin arvioihin.

Kirjankansibingo: Metsä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…