Siirry pääsisältöön

Enni Mustonen: Lipunkantajat - Järjen ja tunteen tarinoita #3

"Marja sanoi että meitä tullaan katsomaan ulkomaita myöten, vastasin tyynesti. Ollaan kuulemma maailman ensimmäiset naiset, jotka on vaaleilla valittu kansanedustajiksi."
Enni Mustonen:
Lipunkantajat - Järjen ja tunteen tarinoita
(Otava 2006)
Äänikirjan lukija Erja Manto
Kesto 7h 34min.
Lipunkantajat jatkaa Järjen ja tunteen tarinoita -sarjaa ja siten Nimettömistä ja Mustasukkaisista tuttujen naisten kertomuksia. Yhteiskunnallinen tilanne on epävakaa, ja Hilma ja Anna ovat kumpikin tahoillaan edelleen valmiita tekemään oman osansa tulevaisuuden ja kotimaan puolesta.

Suurlakko ja sortovallan vastustaminen eivät riitä vaan eteen tulee myös kysymys yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta. Kuten historiasta tiedetään, oli Suomi aikanaan hyvin edistyksellinen, mitä äänioikeuskysymykseen tulee. Enni Mustosen romaanin päähenkilöt ovat muiden mukana taistelemassa sen puolesta, että myös naiset saavat äänestää ja siten vaikuttaa yhteiskunnan asioihin.

Vaikka Hilma ja Anna elävät erilaisissa elämäntilanteissa ja eri yhteiskuntaluokissa - toinen on perheellinen ompelijatar, toinen naimaton opettajatar - on heissä paljon samaa. Naiset haluavat rikkoa näkymättömiä rajoja eri tavoin, eikä pienintä tietenkään ole se, että molemmat asettuvat ehdokkaiksi historiallisissa vaaleissa. Omanlaisensa rajojen rikkoja - ja kiintoisa hahmo - on myös Augusta-täti, joka edustaa eri sukupolvea mutta on itsellinen ja itsenäinen.

Ennen kaikkea Lipunkantajat kertoo naisista ja naissukupuolen historiasta, mutta on mukana toki miehiäkin. Niin kuin Veikko, joka kantaa vastuunsa muidenkin puolesta, ja Artturi, joka sitten on melkoisen toisenlainen. Miehet kuitenkin jäävät toimeliaiden ja asioihin tarttuvien naisten varjoon.

Kirjablogien naistenviikkoon Lipunkantajat sopiikin monin tavoin. Naiskirjailijan kirjoittama romaani naisista kotimaamme historiassa riittäisi jo itsessään, mutta lisäksi teos kuvaa yleisemminkin naisten historiaa.

Enni Mustonen taitaa historiallisen viihteen. Kerronta on luontevaa ja historiasta muodostuu elävä kuvaelma, jota lukija (tai tässä tapauksessa kuuntelija) mieluusti seuraa. Erja Manto lukee äänikirjaa maltillisesti mutta eloisasti, ja kokonaisuus toimii hyvin.

Kommentit

 1. Minä olen lukenut nämä romaani niihin aikoihin, kun ne ilmestyivät ja nyt kuuntelin ne äänikirjoina. Pidän Mustosen tavasta kuvailla tapahtumia useasta eri näkökulmasta. Hilman hahmo tuli minulle tärkeämmäksi ja läheisemmäksi kuin Anna-Sofian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilma minuunkin vetosi enemmän, mutta minusta Anna-Sofia on tärkeä hahmo myöskin. Kahden naisen kautta hahmottuu hyvin, miten erilaisissa elämäntilanteissa naiset elävät. Ja kuitenkin heitä kiinnostavat samankaltaiset asiat.

   Poista
 2. Ihanaa, sinäkin kuuntelet tätä sarjaa. Äänikirjakokemus oli viime kesäni huippuvirkistäjä auto- ja kävelymatkoilla. Oli jopa välillä pakko lähteiä kävelylle, jotta pääsin seuraamaan naisten elämän etenemistä. Ja kerrankin selvisin myös mustikan poiminnasta äänikirjakiinnostuksen avulla... Kian lailla Hilman taival vetää, joskin säätyverrokki tuo sävyjä tarinaan. (Sarjan viidennestä osasta en sano mitään!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjoina sarja tosiaan tuntuu toimivan hyvin. Hienoa, kun tarjotaan tällaista historiakuvausta niin vetävällä otteella!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on