Siirry pääsisältöön

Tuula-Liina Varis: Huvila

"Sen jälkeen Aksel ei sano Raakelille mitään, ei koko iltana, vaikka he istuvat työhuoneen laiskanlinnoissa, pöydällä välissään lasilliset punaviiniä, pöydän jalan vieressä lattialla pullo. Selma on tehnyt lautasellisen voileipiä, ne jäävät koskemattomiksi. Vuoteessa Aksel kääntää Raakelille selkänsä."

Tuula-Liina Varis: Huvila
(WSOY 2016)
245 sivua
Tuula-Liina Variksen romaani Huvila vie 1930-luvulle, aikaan, joka muuttaa maailmaa kauhistuttavalla tavalla. Myös Raakelin elämä muuttuu vuosikymmenen aikana hurjasti, ja romaanin päähenkilön kohtalo rinnastuukin kiintoisalla tavalla siihen, mitä Euroopassa tapahtuu. Vaikka Raakel elää pienen perheensä kanssa syrjässä ja myös suojassa, hän ei välty kiristyvän ilmapiirin vaikutuksilta.

Romaani alkaa epilogimaisesti siitä, kun Raakelin puoliso Aksel lähtee hakemaan sanomalehteä ja jää sille tielleen. Miehen lähdön havaitsee myös talossa asuva palvelija Selma. Syykuusta 1935 siirrytään 1920- ja -30-lukujen taitteeseen, kun Raakel ja taiteilija Aksel tapaavat. Kronologisesti edeten keritään tarinaa auki, kerrotaan, mitkä seikat johtavat siihen, että mies jätti vaimonsa ja Leea-tyttärensä; kyykistyi Leean tuolin viereen, tarttui hänen käsiinsä, painoi ne poskiaan vasten ja lähti.

Huvilan ajankuva on hieno. Maisemaa 1930-luvusta luodaan taitavasti, lukija törmää kirjan sivuilla moneen tuttuun nimeen ja tapahtumaan. Katri Vala lentää lentokoneella, New Yorkin pörssi romahtaa, natsit nousevat valtaan Saksassa. Erityisesti viimeksi mainittu seikka vaikuttaa Raakelin elämään suuresti, kun puoliso innostuu aatteesta ja ennustaa Hitlerin valtaannousua, uskoo, että vain Saksa voi pelastaa Euroopan. Raakelille riittäisi tavallinen elämä, jokunen lammas ja kana, ehkä possukin, mutta mies janoaa jotain lisää. Hänen arvomaailmansa on lopulta hyvin toisenlainen kuin vaimon, joka on viimein se, joka kärsii eniten.

Tuula-Liina Variksen romaani tuntuu valitettavan ajankohtaiselta. Äärimmäinen aatemaailma rikkoo perheitä ja jättää jälkeensä kipeät arvet, asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä. Romaanissa uhri on varsinkin Raakel, jota ei millään muotoa voi pitää syyllisenä osaansa. Selma-palvelija katsoo sivusta ja ennustaa:
Sodalla on pitkät jäljet, ja kun paremmat ajat vihdoin tulevat, aletaan vissiin seuraavaa sotaa valmistella, liehutetaan lippuja ja puhkutaan jos minkä aatteen nimissä, niin minä ilkeässä mielessäni ajattelen.
Huvila on voimakkaasti ajatuksia herättävä romaani, jolla on raskasta sanottavaa. Traaginen tarina ammentaa historiasta mutta sanoo sanansa myös nykyajasta. Taitavasti rakennettu kokonaisuus piti otteessaan alusta loppuun saakka.

Muualla: Kirjakko ruispellossaUllan Luetut kirjat, Kirja vieköön!, Amman lukuhetki, Mitä luimme kerran ja Kirjabrunssi.

Kommentit

  1. Tämä oli tosi hieno ja ajatuksia herättävä romaani. Tuntui kaamealta että natsiaatteen ja juutalaisvastaisuuden takia Aksel käänsi selkänsä vaimolleen Raakelille. Varis on hyvä kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisen pelottavalta tuntui minusta juuri tuo, että Aksel oli valmis aatteen takia hylkäämään perheensä. Pelottavaa se on siksikin, että sitä tapahtuu oikeassakin elämässä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on