Siirry pääsisältöön

Tuula-Liina Varis: Huvila

"Sen jälkeen Aksel ei sano Raakelille mitään, ei koko iltana, vaikka he istuvat työhuoneen laiskanlinnoissa, pöydällä välissään lasilliset punaviiniä, pöydän jalan vieressä lattialla pullo. Selma on tehnyt lautasellisen voileipiä, ne jäävät koskemattomiksi. Vuoteessa Aksel kääntää Raakelille selkänsä."

Tuula-Liina Varis: Huvila
(WSOY 2016)
245 sivua
Tuula-Liina Variksen romaani Huvila vie 1930-luvulle, aikaan, joka muuttaa maailmaa kauhistuttavalla tavalla. Myös Raakelin elämä muuttuu vuosikymmenen aikana hurjasti, ja romaanin päähenkilön kohtalo rinnastuukin kiintoisalla tavalla siihen, mitä Euroopassa tapahtuu. Vaikka Raakel elää pienen perheensä kanssa syrjässä ja myös suojassa, hän ei välty kiristyvän ilmapiirin vaikutuksilta.

Romaani alkaa epilogimaisesti siitä, kun Raakelin puoliso Aksel lähtee hakemaan sanomalehteä ja jää sille tielleen. Miehen lähdön havaitsee myös talossa asuva palvelija Selma. Syykuusta 1935 siirrytään 1920- ja -30-lukujen taitteeseen, kun Raakel ja taiteilija Aksel tapaavat. Kronologisesti edeten keritään tarinaa auki, kerrotaan, mitkä seikat johtavat siihen, että mies jätti vaimonsa ja Leea-tyttärensä; kyykistyi Leean tuolin viereen, tarttui hänen käsiinsä, painoi ne poskiaan vasten ja lähti.

Huvilan ajankuva on hieno. Maisemaa 1930-luvusta luodaan taitavasti, lukija törmää kirjan sivuilla moneen tuttuun nimeen ja tapahtumaan. Katri Vala lentää lentokoneella, New Yorkin pörssi romahtaa, natsit nousevat valtaan Saksassa. Erityisesti viimeksi mainittu seikka vaikuttaa Raakelin elämään suuresti, kun puoliso innostuu aatteesta ja ennustaa Hitlerin valtaannousua, uskoo, että vain Saksa voi pelastaa Euroopan. Raakelille riittäisi tavallinen elämä, jokunen lammas ja kana, ehkä possukin, mutta mies janoaa jotain lisää. Hänen arvomaailmansa on lopulta hyvin toisenlainen kuin vaimon, joka on viimein se, joka kärsii eniten.

Tuula-Liina Variksen romaani tuntuu valitettavan ajankohtaiselta. Äärimmäinen aatemaailma rikkoo perheitä ja jättää jälkeensä kipeät arvet, asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä. Romaanissa uhri on varsinkin Raakel, jota ei millään muotoa voi pitää syyllisenä osaansa. Selma-palvelija katsoo sivusta ja ennustaa:
Sodalla on pitkät jäljet, ja kun paremmat ajat vihdoin tulevat, aletaan vissiin seuraavaa sotaa valmistella, liehutetaan lippuja ja puhkutaan jos minkä aatteen nimissä, niin minä ilkeässä mielessäni ajattelen.
Huvila on voimakkaasti ajatuksia herättävä romaani, jolla on raskasta sanottavaa. Traaginen tarina ammentaa historiasta mutta sanoo sanansa myös nykyajasta. Taitavasti rakennettu kokonaisuus piti otteessaan alusta loppuun saakka.

Muualla: Kirjakko ruispellossaUllan Luetut kirjat, Kirja vieköön!, Amman lukuhetki, Mitä luimme kerran ja Kirjabrunssi.

Kommentit

  1. Tämä oli tosi hieno ja ajatuksia herättävä romaani. Tuntui kaamealta että natsiaatteen ja juutalaisvastaisuuden takia Aksel käänsi selkänsä vaimolleen Raakelille. Varis on hyvä kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisen pelottavalta tuntui minusta juuri tuo, että Aksel oli valmis aatteen takia hylkäämään perheensä. Pelottavaa se on siksikin, että sitä tapahtuu oikeassakin elämässä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok