Siirry pääsisältöön

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa

"Maailman epävarmin pituusyksikkö on matka toiveesta valmiiksi. Se välimatka saattaa olla lyhyt kuin silmänisku tai kestää kymmeniä vuosia."

Satu Rämö & Hanne Valtari:
Unelmahommissa -
Tee itsellesi työ siitä mistä pidät
(WSOY 2017)
352 sivua
Satu Rämö ja Hanne Valtari ovat kirjoittaneet työelämään suuntautuvan oppaan. Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä mistä pidät tarjoaa neuvoja siihen, kuinka omia työelämään liittyviä unelmia voi lähteä toteuttamaan. Kirjan kirjoittajat ovat hyviä esimerkkejä unelmiensa toteuttajista: molemmat ovat rakentaneet bloeistaan tärkeitä tulonlähteitä ja luoneet työelämästään omanlaistaan. Hanne Valtarin blogi on nimeltään Lähiömutsi, Islannissa asuva Satu Rämö puolestaan pitää Salamatkustaja-blogia.

Unelmahommissa on mukavalla tavalla tarinallinen kirja, jossa edetään loogisesti unelmoimisesta unelmien toteuttamiseen. Rämö ja Valtari kertovat kiinnostavasti omista kokemuksistaan unohtamatta sitä, että kaikki ei ole aina sujunut tanssin lailla. He ovat myös haastatelleet kirjaansa varten erilaisia omien unelmiensa toteuttajia, mikä tuo teokseen tarpeellista moniäänisyyttä. Jokaisen luvun alussa on kannustava lausahdus, usein imperatiivissa:
Saavutat unelmasi, kun autat muita saavuttamaan heidän unelmansa.
Lisäksi lukujen lopussa on Ajateltavaa-osio, jonka äärelle lukija voi pysähtyä pohtimaan omia tavoitteitaan, ihanteitaan tai vaikkapa elämäntilannettaan. Vaikka kirjan henki on rohkaiseva ja kannustava, säilyy mukana realismi, eikä teoksesta muotoudu höttöistä unelmahattaraa vailla todellisuuspohjaa.

Ei pidä ajatella, että kirja on vain unelmien tavoittelemista. Pidin siitä, että kirjoittajat pohtivat teoksessaan myös nykyajan työelämää ja sitä, miten työ on muuttunut. Satu Rämö toteaa, ettei hän ymmärrä väitettä, jonka mukaan työajan pidentäminen on tärkeää Suomen kansantaloudelle, sillä harvassa työssä saadaan aikaan enemmän, vaikka työaikaa kasvatetaan.
Työajan käsite sopii huonosti nykyaikaan ja etenkin töihin, joissa tulos tehdään pääasiassa ajattelemalla. Aivoja ei voi pysäyttää, vaan työ tulee mieleen vapaa-ajallakin. Työ ja vapaa-aika sekoittuvat keskenän - ja sehän voi olla mahtava juttu.
Muutaman työaikaseurannan aikana olen todennut, että välillä työn ja vapaa-ajan erottaminen on mahdoton tehtävä. Jos luen sanomalehteä, luen sitä väkisinkin myös työn näkökulmasta - eikä siinä ole mielestäni mitään pahaa. Moneen työhön tarkka työajan laskeminen ei vain enää sovi, kun työtä tehdään monessa paikassa ja eri aikoihin.

Näin valmistujaisjuhlien aikaan en voi olla ajattelematta, että Unelmahommissa sopisi mainiosti luettavaksi nuorelle, joka etsii omaa elämänpolkuaan. Tietenkin kirja on välttämätöntä luettavaa heille, jotka ahdistuvat arjen paineiden alla ja etsivät (työ)elämälleen uutta suuntaa, mutta kyllä teoksella on annettavaa myös heille, jotka ovat vallan tyytyväisiä nykyiseen olotilaansa.

Kirjasta toisaalla: Lyhyenä hetkenä, Rouva Sana ja Yksi pieni lukupäiväkirja.

Rämö ja Hanne Valtari kertovat unelmien toteuttamisesta Puheen AamussaUnelmahommissa-kirja löytyy esimerkiksi Adlibriksen* valikoimista.

Helmet 2017: 4. Kirja lisää hyvinvointiasi - unelmoiminen kannattaa aina!

Kommentit

 1. Kuulostaa hyvältä kirjalta! Unelmoida voi vaikka ihan pienistä asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä unelmointi tekee hyvää, kuten myös omien käytänteiden pohtiminen, ehkä kyseenalaistaminenkin. Unelmahommissa innostaa pohtimaan ja unelmoimaan.

   Poista
 2. Minä pidin tästä kirjasta ja ilahduin siitä, kuinka paljon ajatuksia se oikeasti herätti. On hyvä tuuletella vähän omiakin unelmiaan aina silloin tälöin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä omien (urautuneiden?) ajatusten tuulettaminen tekee hyvää. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on