Siirry pääsisältöön

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

"Kerron sinulle kaiken", oli Elisabeth sanonut heidän erotessaan. Ajatus sai Saaran hengityksen tiivistymään. Tällaisia asioita tapahtui hänelle, Saaralle. Miehiä, jotka seurasivat Elisabethia keskellä päivää. Ajatus sekä innosti häntä että sai poltteen leviämään vatsasta ylöspäin."

Leena Parkkinen:
Säädyllinen ainesosa
(Teos 2016)
335 sivua
Olen säästellyt kirjoitustani Leena Parkkisen romaanista Säädyllinen ainesosa, sillä kirja sopii mielestäni erinomaisesti meneillään olevaan naistenviikkoon sekä Leenan nimipäivään. Tarinan valokeilaan asettuvat naiset, ja miehet asettuvat valoisan alueen reunoille tai varjoon. Ja millaiset naiset valokeilassa ovatkaan!
Kirjablogien naistenviikkoa emännöi Tuija.

Saara on ehkä päällepäin tavallinen kauppalan tyttö mutta sitkeä ja rohkea. Rakasta, kärsi ja unhoita sopisi Saaran motoksi, ja niin hän kai yrittääkin toimia. Hän yrittää olla muiden toiveiden kaltainen ja unohtaa omat halunsa, tyytyä siihen, mitä on. Olla Juhanin vaimo ja Eliaksen äiti, kotirouva töölöläiskodissa - olisiko siinä riittämiin?

Elisabeth on toista maata. Hän on maailmanmatkaaja, joka taitaa useita kieliä, hän on itsevarma ja osaava. Varsinainen femme fatale, jos sellainen termi tässä yhteydessä sallitaan.

Yhteistäkin naisilla on. Molemmilla on menneisyys, joka vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Elisabethin kintereillä menneisyys kulkee konkreettisesti, Saaraa se seuraa symbolisemmin.

Leena Parkkinen kirjoittaa kahdesta naisesta ja naisten välisestä ystävyydestä taitavasti. 1940- ja 1950-lukujen ajankuvat on rakennettu hallitusti, ja melkein voi haistaa savukkeen, kun astutaan Elisabethin kattohuoneiston juhliin.

Jännite astuu mukaan vähitellen, ja yhtäkkiä kirjaa huomaa lukevansa melkein jo henkeä pidätellen. Samalla kuoritaan kerros kerrokselta esille menneisyyttä, joka herättää kysymyksiä melkein yhtä paljon kuin tarinan nykyhetki. Eikä siinä ohessa voi olla miettimättä ajallista kontekstia, avioliittoa, miehen ja varsinkin naisen asemaa. Puhumattakaan rakkaudesta, ystävyydestä, seksuaalisuudesta ja uskollisuudesta. Entä sitten politiikka? Ja ruoka, siitäkin romaanissa puhutaan, paljon. Vaikka aineksia on runsaasti, muodostuu niistä kokonaisuutena tasapainoinen ateria, jonka maut ovat viehkosti sopusoinnussa. Jälkimaku on vahva, suorastaan erinomainen.

Säädyllisestä ainesosasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Sara, Tuija, Suketus, MaiskuLaura, Kaisa Reetta, KatriKatja, Arja ja Leena Lumi.

Helmet 2016: 1. Ruuasta kertova kirja.

Kommentit

 1. Tasapainoinen ateria, tosiaan, vaikka aineksia on melkein ähkyksi asti. Jälkimaku on lähestulkoon hienostunut :)

  VastaaPoista
 2. Tätä odotan kyllä kovasti itsekin, vielä vaan pitäisi malttaa kun aika moni on edelleen kirjastojonossa edelläni. Toivottavasti ennakko-odotukset eivät vaan kasva liian suuriksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aina vaarana, että lopulta tulee odottaneeksi liikaa. Toivottavasti niin ei käy vaan odotuksesi täyttyvät.

   Poista
 3. Makoisa valinta Leenan-päivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuntui jotenkin aivan selvältä valinnalta tähän päivään. :)

   Poista
 4. Loistava täsmävalinta. Säädyllinen ainesosa on niin maukas, että vie kielen mukanaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on