Siirry pääsisältöön

Anthony Doerr: Davidin uni

"Mitä oli uni? Mitä oli kyky tuntea? Hän tarkasteli peilikuvaansa ja tajusi, ettei ollut varma, oliko tämäkin unta - heräisikö hän hetkenä minä hyvänsä ja huomaisi olevansa jossakin muualla? Kävelikö hän nytkin unissaan?"
Anthony Doerr: Davidin uni
(WSOY 2016)
Alkuteos About Grace 2004
Suomentanut Hanna Tarkka
427 sivua
Anthony Doerr tuli Suomessakin kuuluisaksi romaanillaan Kaikki se valo jota emme näe, joka voitti viime vuonna Pulitzer-palkinnon. Kun kustantajalta (kiitos!) saapui yllättäen kirjailijan esikoisteos Davidin uni, oli romaani helppo pakata mukaan juhannuksenviettoon.

Tarinan keskiössä on alaskalainen hydrologi David Winkler, joka näkee unia. Jo lapsena hän tajuaa, että jotkut todelliset tapahtumat ovat tapahtuneet jo aiemmin hänen unissaan. Aina unet eivät ennusta kauheuksia, mutta kun öisin toistuu uni oman pienen Grace-tyttären kuolemasta, ei pakokauhua voi välttää. Tyttären kauhean kohtalon välttääkseen David pakenee, jättää sanaakaan sanomatta Sandy-vaimonsa ja lapsensa ja päätyy pienelle karibialaiselle saarelle varattomana ja yksin.

Unet eivät saarellakaan jätä miestä rauhaan, mutta elämänmeno muuttuu muutoin toiseksi. Työ meteorologina on taaksejäänyttä elämää, kun David pestautuu hanttihommiin, löytää ystäviä ja asettuu uuteen ympäristöön. Vaimo ja tytär eivät kuitenkaan poistu mielestä, ja David pommittaa vaimoaan kirjeillä, joihin hän lopulta saa varsin tylyn vastauksen. Pakomatka venyy neljännesvuosisadan mittaiseksi, kun elämä saarella asettuu uomiinsa.

David on henkilönä hieman tuskastuttava, se täytyy todeta. Hän on pyörällä päästään mutta myös melko vetelä tyytyessään siihen, mitä on. Asiat vievät tavattomasti aikaa, ja kun hän viimein palaa kotimaahansa, täytyy vaimoa ja tytärtäkin etsiä mieluummin vaikeamman vaihtoehdon kautta.

Voisi ajatella, että mies heittää elämästään hukkaan vuosia, mutta toisaalta ehkä kuitenkin on niin, että kaikella on aikansa. Mennyttä ei saa takaisin, mutta aika on tehnyt tehtävänsä, jotta menneisyyden haavat eivät ole kivuliaan tuoreita. Tärkeitä ihmisiä, kuten Naaliyah vanhempineen, löytyy niin Saint Vincentin pieneltä kylältä kuin Alaskasta, ja matka ympäri Yhdysvaltoja Sandyn ja Gracen perässä on varsinainen road trip, joka on kai pakko tehdä.

Doerr kirjoittaa kauniisti, ja romaanissa näkyy selkeästi kirjailijan kiinnostus luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan. David tutkii vettä ja sen muodostumia, lumikiteet kaikessa monimuotoisuudessaan säilyvät mielessä, vaikka vuosiin ei lunta näy. Saarella Naaliyah tutkii koralleja ja myöhemmin keskellä pakkasta mielenkiinnon kohteena ovat niin hyönteiset, lumi kuin revontulet.
Hän oli ansassa jääkiteen kuvioissa, ja sekunti sekunnilta ympärillä tiivistyi lisää molekyylejä; pian hän olisi sen kaiken keskellä, suljettuna kuusikulmaiseen vankilaansa, yhtenä niistä, neljännesmiljardista kiteestä.
Davidin uni on kuvaus erään miehen elämästä, johon unimaailma vaikuttaa suuresti. Alkuun minulla oli tarinan kanssa käynnistysvaikeuksia, mutta pian huomasin, että Davidin elämänkulkuun uppoutui niin, että kirjan avasi mielellään aina, kun oli pienikin hetki lukea. Tarinaa kuitenkin vaivaa minun makuuni tarpeeton runsaus, mutta arvaan, että moni lukija runsaudesta viehättyy.

Lukutoukan kulttuuriblogin kesäbingossa romaani asettuu ruutuun Kirja jossa rakastutaan.

Myös Kaisa Reetta on kirjan lukenut.

Kommentit

 1. Minut kirja imaisi matkaansa heti lentokoneesta asti ja koko kirjan ajan. Aluksi sai jännittää tapahtuuko se kamala enne, minkä David näki unessaan.
  Minun sympatiat oli Davidin puolella koko ajan. Ihmisten epäluulo enneunia kohtaan oli vain ihmeellistä. Meidän lähipiirissä aletaan melkein heti juttelemaan unista. Yhdellä työpaikallani oli jopa unikirja, jota tulkittiin ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tosiaan oli käynnistymisvaikeuksia ja ajattelin, että turhan kauan piti selvittää sitä, miten todellinen tuo enneuni oli. En oikein jaksanut Davidia sympatiseeratakaan, vaikka olisin oikeastaan halunnut.
   Unet kyllä kiinnostavat minua, välillä omien unien merkityksiä on kiva pohtia. :)

   Poista
 2. Tämähän vaikuttaakin ihan mielenkiintoiselta. Sopivan rosoiselta, jopa Coetzee tulee mieleen tuosta päähenkilön ärsyttävyydestä :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosoisuushan juuri tekee tarinoista kiinnostavia, eikö niin? Minä olen vähän sellaista mennään eikä meinata -tyyppiä, siksi varmaan koin Davidin hieman rasittavana. :)

   Poista
 3. Luin valon, mutta en innostunut täysin. Sen sijaan pidin tästä valtavasti. Doerrin vuolas sanavirta ei ole makuuni, pidän tiiviimmästä ilmaisusta. Silti koin tämän kirjan omakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuolaassa sanavirrassa olisi minunkin mielestäni karsittavaa, mutta kyllä tämä kaiken kaikkiaan plussan puolelle jäi.

   Poista
 4. Itsekin meinasin tähän ajoittain tuskastua, mutta oli tässä toki paljon hienoakin. Kirjailija on todella perehtynyt niin veden eri olomuotoihin kuin vaikkapa hyönteisiinkin, ja arvostan kyllä sitä, mutta olen yhtä mieltä siitä, että tarpeettoman runsaastikin kaikenlaisia aineksia oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden ja lumen kuten hyönteistenkin kuvaus oli häikäisevän yksityiskohtaista, kirjailija on varmaan tehnyt hurjasti taustatyötä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo