Siirry pääsisältöön

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteen koonti


Annamin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste on tulossa päätökseensä. Kiitos hyvästä haasteesta emännälle!


Minä ennätin lukea kustakin maasta kaksi kirjaa, eli haasteen myötä voin kutsua itseäni Pohjoismaiden tuntijaksi. Lisäksi olen sekä Ruotsin että Norjan kirjallisuuden taituri, sillä luin molemmista maista neljä kirjaa.


Haasteeseen lukemani kirjat ovat listattuna tässä:Ei ole yllätys, että Pohjoismaista tulee helposti luettua dekkareita. Tavoitteeni kuitenkin oli lukea enemmän jotain muuta kuin dekkareita, vaikken rikosromaaneja varsinaisesti hyljeksinytkään. Tavoitteessani onnistuinkin mukavasti: neljäntoista luetun kirjan joukossa oli lopulta viisi dekkaria.

Mitä luetusta jäi mieleen? Per Pettersonin asema yhtenä lempikirjailijanani vain vahvistui. Erityisesti Hevosvarkaat asettui sydämeeni. Islantilaisen kirjallisuuden molemmat edustajat olivat hienoja lukuelämyksiä, ja Lena Andersson on listani ruotsalaisen kirjallisuuden helmi. Tanskalainen kirjallisuus ei aivan yhtä vahvasti vakuuttanut, mutta siltä saralta suosikikseni nousi Peter Høegin Susanin vaikutus.

Kommentit

 1. Hieno lista :)
  Salka Valka on todella upea tarina :)

  VastaaPoista
 2. Paljonpa ehdit lukeakin! Salka Valka on hieno. Minäkin pidin Susanin vaikutuksesta, vaikka vähän myös petyin siihen. Tuo Per Petterson jäi vähän haittamaan, koska en vieläkään saanut häneltä mitään kirjaa luettua, ja luulen, että hän olisi ilman muuta suosikkejani.

  Sjón ja Lena Andersson kuuluvat myös lukulistalleni. Pohjoismaissa on tosiaan paljon muutakin kuin dekkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Pettersoniin sinun pitää tutustua! Luulenpa, että pitäisit hänen teoksistaan.

   Poista
 3. Kävin lukemassa arviosi Kirotusta ajan katoavasta virrasta. Se odottaa hyllyssä vuoroaan. Vaikuttaa erinomaiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit siihen jossain vaiheessa tarttua. Minä pidin. :)

   Poista
 4. Minulla melkein kaikki oli dekkareita. Sinähän olet lukenut paljon! Mielenkiintoisia kirjoja.

  VastaaPoista
 5. Hieno kokoelma. Minäkin luin haasteeseen Swärdin Kesällä kerran. Pidin siitä. Hevosvarkaat on hyvä, luin sen aikaisemmin. Ja Salka Valka tietysti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tulin viimein Salka Valkan tämän haasteen myötä lukeneeksi. Hieno teos!

   Poista
 6. Lena Anderssonia minun pitää ehdottomasti muistaa kokeilla ensi vuoden aikana. Hänen kirjojaan on niin kehuttu. :) Mukavan näköinen lista, ja Salka Valkalle nostan hattua. Koetin lukea Salkaa joskus vuosia sitten, mutta se jäi kesken... ehkä pitäisi koettaa uudelleen. Saattaa olla, että olen jo lukijana kypsynyt Salkan lukuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anderssonia uskallan suositella, hänellä on kiehtova tyyli. Salka Valkan kohdalla kypsyminen varmaan tekee hyvää. Luulen, että en olisi muutama vuosi sitten vielä siihen ihastunut. :)

   Poista
 7. Minä olen lukenut sinun listaltasi Ruotsista vain tuon Swärdin, Norjasta Petterssonit ja Tanskasta Susanin vaikutuksen. Pitäisi tutustua Lena Anderssonin tuotantoon, pistänpä korvan taakse. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lena Andersson on ollut mielenkiintoinen, uusi tuttavuus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?