Siirry pääsisältöön

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteen koonti


Annamin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste on tulossa päätökseensä. Kiitos hyvästä haasteesta emännälle!


Minä ennätin lukea kustakin maasta kaksi kirjaa, eli haasteen myötä voin kutsua itseäni Pohjoismaiden tuntijaksi. Lisäksi olen sekä Ruotsin että Norjan kirjallisuuden taituri, sillä luin molemmista maista neljä kirjaa.


Haasteeseen lukemani kirjat ovat listattuna tässä:



Ei ole yllätys, että Pohjoismaista tulee helposti luettua dekkareita. Tavoitteeni kuitenkin oli lukea enemmän jotain muuta kuin dekkareita, vaikken rikosromaaneja varsinaisesti hyljeksinytkään. Tavoitteessani onnistuinkin mukavasti: neljäntoista luetun kirjan joukossa oli lopulta viisi dekkaria.

Mitä luetusta jäi mieleen? Per Pettersonin asema yhtenä lempikirjailijanani vain vahvistui. Erityisesti Hevosvarkaat asettui sydämeeni. Islantilaisen kirjallisuuden molemmat edustajat olivat hienoja lukuelämyksiä, ja Lena Andersson on listani ruotsalaisen kirjallisuuden helmi. Tanskalainen kirjallisuus ei aivan yhtä vahvasti vakuuttanut, mutta siltä saralta suosikikseni nousi Peter Høegin Susanin vaikutus.

Kommentit

 1. Hieno lista :)
  Salka Valka on todella upea tarina :)

  VastaaPoista
 2. Paljonpa ehdit lukeakin! Salka Valka on hieno. Minäkin pidin Susanin vaikutuksesta, vaikka vähän myös petyin siihen. Tuo Per Petterson jäi vähän haittamaan, koska en vieläkään saanut häneltä mitään kirjaa luettua, ja luulen, että hän olisi ilman muuta suosikkejani.

  Sjón ja Lena Andersson kuuluvat myös lukulistalleni. Pohjoismaissa on tosiaan paljon muutakin kuin dekkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Pettersoniin sinun pitää tutustua! Luulenpa, että pitäisit hänen teoksistaan.

   Poista
 3. Kävin lukemassa arviosi Kirotusta ajan katoavasta virrasta. Se odottaa hyllyssä vuoroaan. Vaikuttaa erinomaiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit siihen jossain vaiheessa tarttua. Minä pidin. :)

   Poista
 4. Minulla melkein kaikki oli dekkareita. Sinähän olet lukenut paljon! Mielenkiintoisia kirjoja.

  VastaaPoista
 5. Hieno kokoelma. Minäkin luin haasteeseen Swärdin Kesällä kerran. Pidin siitä. Hevosvarkaat on hyvä, luin sen aikaisemmin. Ja Salka Valka tietysti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tulin viimein Salka Valkan tämän haasteen myötä lukeneeksi. Hieno teos!

   Poista
 6. Lena Anderssonia minun pitää ehdottomasti muistaa kokeilla ensi vuoden aikana. Hänen kirjojaan on niin kehuttu. :) Mukavan näköinen lista, ja Salka Valkalle nostan hattua. Koetin lukea Salkaa joskus vuosia sitten, mutta se jäi kesken... ehkä pitäisi koettaa uudelleen. Saattaa olla, että olen jo lukijana kypsynyt Salkan lukuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anderssonia uskallan suositella, hänellä on kiehtova tyyli. Salka Valkan kohdalla kypsyminen varmaan tekee hyvää. Luulen, että en olisi muutama vuosi sitten vielä siihen ihastunut. :)

   Poista
 7. Minä olen lukenut sinun listaltasi Ruotsista vain tuon Swärdin, Norjasta Petterssonit ja Tanskasta Susanin vaikutuksen. Pitäisi tutustua Lena Anderssonin tuotantoon, pistänpä korvan taakse. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lena Andersson on ollut mielenkiintoinen, uusi tuttavuus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on