Siirry pääsisältöön

Claire Powell: Yhdessä pöydässä

Sitten jostain ojentuu käsi ja tarttuu Nicolea ranteesta. Hänen täytyy laskea katseensa siihen, tarkistaa mikä se on ja kenelle se kuuluu. Lucy tuijottaa häntä vakavana, silmät kyynelissä. Lucy! Nicole ei edes muistanut, että Lucy on paikalla. Kuinka nöyryyttävää. Kuinka piinallista. Ei siinä kyllin, että Je ovat joutuneet käymään tämän keskustelun julkisella paikalla – joku on ollut todistamassa sitä. Nicole huitaisee käden pois ja sieppaa laukkunsa hihnan tuolinsa selkänojalta.

Claire Powell: Yhdessä pöydässä
Atena 2023
alkuteos At the Table
kansi Nico Taylor / Ville Lähteenmäki
suomentanut Heli Naski
331 sivua

Maguiren perheen myöhästynyt äitienpäivälounas The Delaunay -ravintolassa ei käynnisty myönteisessä ilmapiirissä, sillä Nicolella on krapula eikä hänen isänsä saavukaan paikalle yhdessä äidin kanssa, kuten Nicole odotti. Kun myös Nicolen veli on morsiamensa kanssa läsnä ja seurue siten koolla, Nicolea ahdistaa. Hän aavistaa, että kaikki ei ole hyvin.

Lounaan tunnelma muuttuu entistä räjähdysalttiimmaksi, kun Nicolen ja Jamien kuusikymppiset vanhemmat ilmoittavat uutisensa. He muuttavat erilleen, ja erityisesti Nicolelle uutinen on järisyttävä. Eropäätös on käänne, joka johtaa perheen sisäisten suhteiden hahmottumiseen uudenlaisessa valossa. Kaikilla on omat salaisuutensa, eivätkä perheen jäsenet ole valmiita hakeutumaan toistensa luokse avoimin kortein. Niinpä heidän ei ole mahdollista avata kaikkea siten kuin olisi sekä yksilöiden että perheen itsensä kannalta tarpeen.

Clare Powellin Yhdessä pöydässä -romaani on kovin kiehtova kuvaus eräästä perheestä ja sen sisäisestä dynamiikasta. Se avaa perheen elämää sellaisessa kohdassa, kun yhteistä historiaa on takana jo paljon, kun lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja jokainen etsii omaa tietään elämässä. Se, minkä on luultu olevan jossain määrin pysyvää, ei olekaan. Samalla, kun polut tuntuvat vievän Maguiren vanhempia ja lapsia jokaista eri suuntiin, on perhe kuitenkin yksikkö, joka säilyy ja on kuin keskipiste, joka vetää jäseniään puoleensa, vaikka se ajoittain hieman kivuliaalta tuntuukin.

Pidin Powellin romaanista paljon. Yksinomaan perhekuvaus on erittäin kiinnostavaa ja saa pohtimaan, mikä lopulta on perhe, minkälaisia jännitteitä perhe-elämään voi sisältyä ja miten ihminen ei oikeastaan koskaan ole valmis. 30-vuotisen liiton päätyminen päätepisteeseensä vaikuttaa kaikkiin ja yllättävänkin suuresti perheen lapsiin, jotka eivät ole enää mitään teini-ikäisiä.

Romaanissa on kiinnostavaa myös se, miten henkilöt tahoillaan etsivät paikkaansa. Jokainen on aika lailla hukassa, mutta siinä on jopa jotain lohdullista: ei tarvitse välttämättä ole valmis tietyssä kohdassa elämää vaan on ok etsiä uusia suuntia. Yhdessä pöydässä on psykologisesti tarkkanäköinen tutkiessaan henkilöidensä arkea ja tunteita, joiden sanoittaminen tuntuu olevan henkilöille itselleen kovin haastavaa. Romaanihenkilöihin kohdistuva katse on ymmärtävä ja kerronta toimii erittäin hyvin.


Kommentit

 1. Tää vois olla kyllä kiinnostava lukea. Perhedynamiikoissa on joskus sitä jotain.

  VastaaPoista
 2. Kirjailija on nimenä tuttu, mutta kirjansa ei ole koskaan päässyt lukulistalleni. Aihe on tavallaan kiinnostava, mutta ehkäilen koska vierastan selkeitä ihmissuhderomaaneja. Luin vastikään Ore Agbaje-Williamsin yhdenpäivänromaanin The Three of Us, joka sisälsi sellaista ihmissuhdemättöä että oli kulmakarvat muuttaa pysyvästi hiusrajaan :D

  Toisaalta erilaiset perhedynamiikat ovat kiinnostavia ja käsittelytapa tietysti ratkaisee sopiiko teos omaan lukemistoon. Eli en ole Powellin kirjan lukemista ehdottomasti sulkenut pois.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa sen verran kiinnostavalta, että menee lukulistalle. Aika huikea kansi!

  VastaaPoista
 4. Kirjan kansi on herättänyt huomioni, mutta en tiennyt ennen tätä kirjasta juuri muuta. Kuulostaa kiinnostavalta! Perhedynamiikan kuvaukset kiinnostavat aina ja tässä on mielenkiintoisen oloinen twisti.

  VastaaPoista
 5. Kansi on kyllä lupaava! Tämä kiinnostaa minuakin, luen muutenkin mielelläni perheistä ja ihmissuhteista. Tosin mulla jäi juuri kesken Anne Tylerin Aikaa sitten aikuisina, josta olin kuunnellut jo 40% mutta en vaan jaksanut taapertaa pidemmälle... Niin nyt vähän arveluttaa tarttua.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum