Siirry pääsisältöön

Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla

Matkalaukku kolisee, kun Patricia vetää sitä perässään halkeilleella asfaltilla. Hän katselee ympärilleen. Hänellä on tunne, että joku täällä tietää, mitä sinä myöhäiskesän iltana vuonna 1987 tapahtui. Joku on säilyttänyt Madeleinen kaulakorua kaikki nämä vuodet, eikä Patricia aio matkustaa kotiin ennen kuin saa tietää, kuka se on. 

Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalla
WSOY 2022
kannen suunnittelija Sofia Scheutz
alkuteos Bokcirkeln vid världens ände 2019
suomentanut Annamari Typpö
389 sivua

Madeleine katosi mystisesti vuonna 1987. Hän matkusti kotoaan Yhdysvalloista Ruotsiin Ljusskäriin osallistuakseen vapaakirkon toimintaan ja myös irtautuakseen kotiseudusta. Hän ei koskaan palannut kotiin, ja sisaren menettäminen on painanut Patriciaa siitä saakka.

Yllättäen posti tuo meren takaa Patricialle tutun kaulakorun. Hän tunnistaa sen sisarensa koruksi ja hätääntyy: lähetyksen on oltava merkki jostain. Mukana vain ei ole minkäänlaista viestiä tai lähettäjän nimeä, ja Patrician on pakko lähteä Ruotsiin selvittämään kolmenkymmenen vuoden takaista mysteeriä. Hän on varma, että joku tietää Madeleinen kohtalosta enemmän kuin on tähän saakka kertonut, ja hän haluaa saada selvyyden mieltään vuosikaudet painaneesta asiasta.

Ljusskärissä Patricia tutustuu kiinnostavaan kyläyhteisöön, johon kuuluvat muun muassa hotellia pyörittävä Mona, huomiota herättävä Marianne, kiukkuinen Evy ja rautarouva Rut. Kukaan ei vain tunnu tietävän mitään siitä, mitä Patricia haluaa selvittää, vaikka yhä edelleen kylässä on ihmisiä, jotka muistavat Madeleinen.

Kertomuksessa on kaksi aikatasoa: nykyhetki ja kolmenkymmenen vuoden takainen aika. Takaumien myötä tutuksi tulee myös sittemmin kadonnut Madeleine, joka kaipaa sisartaan mutta myös tuntee tarpeelliseksi päästä Ruotsiin omille juurilleen. Seurakunta on Madeleinelle tärkeä, mutta aivan kaikki ei tunnu olevan kohdallaan kirkon piirissä.

Lukupiiri maailman laidalla on ihan miellyttävää feelgoodia, johon sisältyy niin tunne-elämän kiemuroita kuin suuria salaisuuksia. Kyläyhteisö monine hahmoineen on vallan eloisa, ja lähes 400-sivuinen kertomus etenee sutjakasti.

Lempikirjojeni joukkoon Skybäckin teos ei kuitenkaan nouse. Paikoin tuntui, että fokuksen kirkastaminen olisi ollut tarpeen, sillä ydinasiat tuntuivat uppoavan monenlaisten elementtien sekaan. Kirjan nimi johti odotuksia jossain määrin harhaan, sillä lukupiiri tuntuu lopulta olevan vain päälleliimattu kuriositeetti, eikä ruotsalainen rannikkokaupunki varsinaisesti maailman laidalla sijaitse. Tai no, riippuu tietysti siitä, mistä päin katselee.

Kommentit

  1. Taisin tykätä tästäkin Skybäckin romaanista. Kun kaipaa kevyttä lomalukemista, niin silloin suosittelen hänen feelgood-kirjojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevyen lomalukemisen tarpeeseen Skybäck tosiaan vastaa hyvin.

      Poista
  2. Minä tartuin tähän kirjaan siksi, että nimessä on lukupiiri. Kuten itsekin toteat, tämä puoli tuottaa pettymyksen, sillä kirjassa touhotetaan ihan kaikkea muuta kuin lukupiireilyä. Tosin yksi lukupiirien piirre tulee myös Skybäckin kirjassa esille eli se, että naiset tukevat ja lopulta ymmärtävät toisiaan. Omaan blogijuttuuni olin kirjoittanut: "Suosittelenkin Lukupiiri maailman laidalla -kirjaa sellaiseen hetkeen, kun omalle lukemiselleen ei aseta kovin syvällisiä tavoitteita."

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok