Siirry pääsisältöön

Emma Cline: Vieras

Tavallaan kaikki oli ollut kestämätöntä, suorastaan sietämätöntä. Toisaalta se oli kuitenkin ollut siedettävää, eikö vain? Koska tässähän hän oli. Vaikka oli myös olemassa tuttu, sumea tunne, jonka hän saattoi loihtia esiin aivan liian helposti ja joka sai hänet vakuuttuneeksi, ettei häntä ollut olemassa. Ensin se oli ollut kauhistuttavaa. Kuten jotkin päivät kaupungissa, jotka kuluivat jättämättä häneen jälkeäkään. Raskaat kesämyrskyt ulkona. Ne kerrat kun hän nyppi jalkojaan kunnes ne vuosivat verta, söi pussikaupalla porkkanoita kunnes voi pahoin – ja vain jatkoi syömistä. Lopulta pahoinvointi puristui kokoon. Ne yölliset tunnit joina kauhea kohtalo tuntui hirveän todelliselta, ainoalta mahdolliselta päätepisteeltä.

Emma Cline: Vieras
Otava 2023
alkuteos The Guest 2023
suomentanut Cristina Sandu
kansi Suzanne Dean
269 sivua

Alex mokaa. Ei hirvittävän pahasti mutta sen verran kuitenkin, että Simon käskee naisystävänsä poistua rantatalostaan Long Islandilla. Ehkä muutamaksi päiväksi, ehkä viikoksi, ehkä pidemmäksi aikaa. Ja Alex lähtee, vaikka hänellä ei ole mitään paikkaa, mihin mennä. Mutta eipä hänellä ole vaihtoehtojakaan. Toisaalta hän on varma, että ovi ei sulkeudu hänen perässään lopullisesti: onhan Simon pian järjestämässä juhlia, ja Alexin kuuluu olla niissä mukana.

Seuraa ajanjakso, jolloin Alex haahuilee paikasta toiseen. Samalla hän piileskelee joltakulta, jolla on vaatimuksia naista kohtaan. Niihin Alex ei kykene vastaamaan, eikä juuri muuhunkaan, sillä puhelin on hajoamaisillaan. Hänen täytyy käyttää kaikki tilaisuudet hyväkseen, löytää paikka jossa yöpyä, löytää keinot selviytyä aamusta iltaan ja sitten taas seuraavaan aamuun.

Alex suorastaan takertuu ajatukseen Simon tulevista juhlista. Niiden täytyy olla tilaisuus päästä takaisin rikkaan miehen luokse, juhlat tekevät päämäärättömästä haahuilusta vain väliaikaista.

Pidän Vieraassa kovin monesta asiasta. Ensinnäkin kertomuksen tunnelma on jäätävän vetävä: on kuin koko ajan kurkottelisi reunan yli, kuin jatkuvasti läsnä olisi jonkinlainen vaaniva vaara. Jo yksistään se vaatii jatkamaan lukemista.

Toiseksi Alex on päähenkilönä hurjan kiehtova. Hän ei ole mitenkään erityisen mukava tyyppi mutta silti hänelle toivoo hyvää. Hänen elämässään on aukkoja, joita ei tilkitä, ja hänessä on paljon selittämätöntä, jotain epämääräistäkin. Ja miten hienoa se onkaan!

Kolmanneksi pidän suuresti kerronnasta, jossa on jotain mystistä, sopivasti rivien väliin jättävää. Ihastelen oivalluksia, ihastelen sitä miten päällepäin merkityksettömiä tapahtumia sanoitetaan.

Emma Clinen romaani vei mukanaan, imaisi maailmaansa niin, että olisin halunnut kertomuksen vain jatkuvan yhä edelleen. Hieno, vaikuttava teos, joka teki minusta kirjailijan fanin. Clinen esikoisromaani Tytöt on muuten vielä lukematta.

Kommentit

  1. Tämä on lukulistalla. Tytöt oli kyllä mahtava.

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvältä kuulostaa. Varsinkin Alexin henkilökuvaus kiinnostaa.

    VastaaPoista
  3. Minulle on jäänyt Clinen aiemmista kirjoista sellainen olo, että en ymmärrä jotakin oleellista. Aiheidensa puolesta ne ovat olleet kiinnostavia, mutta lukeminen on takunnut. (Tai ainakin sen edellisen kirjan kohdalla takkusi, ehkä kuvittelen Tyttöjenkin tehneen niin...)

    Tästä nyt kuitenkin aloin varovaisesti kiinnostua. Ehkäpä kokeilen äänikirjana :)

    T. Maija/Kirjojen keskellä

    VastaaPoista
  4. Simon on siis ihan kuin taustahälyä kirjassa, ja Alex on yksin päähenkilö? Tytöt oli lukulistallani silloin taannoin, mutta jäi väliin kun tuli jo uudet kirjat. En oikein ole varma, onko tämä minun kirjani, ehkä tietynlaiseen fiilikseen.

    VastaaPoista
  5. Hmm, kiintoisa asetelma! Ei ole tavallisesti sellaista, jota lukisin, mutta välillä voisi kokeilla jotakin "uutta" 😊

    VastaaPoista
  6. Vähän tätä jo aiemmin pyörittelin, mutta en kuitenkaan ole tarttunut. Sittemmin olen huomannutkin tätä monen kehuvan siellä täällä, eli menee lukulistalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok