Siirry pääsisältöön

Emma Cline: Vieras

Tavallaan kaikki oli ollut kestämätöntä, suorastaan sietämätöntä. Toisaalta se oli kuitenkin ollut siedettävää, eikö vain? Koska tässähän hän oli. Vaikka oli myös olemassa tuttu, sumea tunne, jonka hän saattoi loihtia esiin aivan liian helposti ja joka sai hänet vakuuttuneeksi, ettei häntä ollut olemassa. Ensin se oli ollut kauhistuttavaa. Kuten jotkin päivät kaupungissa, jotka kuluivat jättämättä häneen jälkeäkään. Raskaat kesämyrskyt ulkona. Ne kerrat kun hän nyppi jalkojaan kunnes ne vuosivat verta, söi pussikaupalla porkkanoita kunnes voi pahoin – ja vain jatkoi syömistä. Lopulta pahoinvointi puristui kokoon. Ne yölliset tunnit joina kauhea kohtalo tuntui hirveän todelliselta, ainoalta mahdolliselta päätepisteeltä.

Emma Cline: Vieras
Otava 2023
alkuteos The Guest 2023
suomentanut Cristina Sandu
kansi Suzanne Dean
269 sivua

Alex mokaa. Ei hirvittävän pahasti mutta sen verran kuitenkin, että Simon käskee naisystävänsä poistua rantatalostaan Long Islandilla. Ehkä muutamaksi päiväksi, ehkä viikoksi, ehkä pidemmäksi aikaa. Ja Alex lähtee, vaikka hänellä ei ole mitään paikkaa, mihin mennä. Mutta eipä hänellä ole vaihtoehtojakaan. Toisaalta hän on varma, että ovi ei sulkeudu hänen perässään lopullisesti: onhan Simon pian järjestämässä juhlia, ja Alexin kuuluu olla niissä mukana.

Seuraa ajanjakso, jolloin Alex haahuilee paikasta toiseen. Samalla hän piileskelee joltakulta, jolla on vaatimuksia naista kohtaan. Niihin Alex ei kykene vastaamaan, eikä juuri muuhunkaan, sillä puhelin on hajoamaisillaan. Hänen täytyy käyttää kaikki tilaisuudet hyväkseen, löytää paikka jossa yöpyä, löytää keinot selviytyä aamusta iltaan ja sitten taas seuraavaan aamuun.

Alex suorastaan takertuu ajatukseen Simon tulevista juhlista. Niiden täytyy olla tilaisuus päästä takaisin rikkaan miehen luokse, juhlat tekevät päämäärättömästä haahuilusta vain väliaikaista.

Pidän Vieraassa kovin monesta asiasta. Ensinnäkin kertomuksen tunnelma on jäätävän vetävä: on kuin koko ajan kurkottelisi reunan yli, kuin jatkuvasti läsnä olisi jonkinlainen vaaniva vaara. Jo yksistään se vaatii jatkamaan lukemista.

Toiseksi Alex on päähenkilönä hurjan kiehtova. Hän ei ole mitenkään erityisen mukava tyyppi mutta silti hänelle toivoo hyvää. Hänen elämässään on aukkoja, joita ei tilkitä, ja hänessä on paljon selittämätöntä, jotain epämääräistäkin. Ja miten hienoa se onkaan!

Kolmanneksi pidän suuresti kerronnasta, jossa on jotain mystistä, sopivasti rivien väliin jättävää. Ihastelen oivalluksia, ihastelen sitä miten päällepäin merkityksettömiä tapahtumia sanoitetaan.

Emma Clinen romaani vei mukanaan, imaisi maailmaansa niin, että olisin halunnut kertomuksen vain jatkuvan yhä edelleen. Hieno, vaikuttava teos, joka teki minusta kirjailijan fanin. Clinen esikoisromaani Tytöt on muuten vielä lukematta.

Kommentit

  1. Tämä on lukulistalla. Tytöt oli kyllä mahtava.

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvältä kuulostaa. Varsinkin Alexin henkilökuvaus kiinnostaa.

    VastaaPoista
  3. Minulle on jäänyt Clinen aiemmista kirjoista sellainen olo, että en ymmärrä jotakin oleellista. Aiheidensa puolesta ne ovat olleet kiinnostavia, mutta lukeminen on takunnut. (Tai ainakin sen edellisen kirjan kohdalla takkusi, ehkä kuvittelen Tyttöjenkin tehneen niin...)

    Tästä nyt kuitenkin aloin varovaisesti kiinnostua. Ehkäpä kokeilen äänikirjana :)

    T. Maija/Kirjojen keskellä

    VastaaPoista
  4. Simon on siis ihan kuin taustahälyä kirjassa, ja Alex on yksin päähenkilö? Tytöt oli lukulistallani silloin taannoin, mutta jäi väliin kun tuli jo uudet kirjat. En oikein ole varma, onko tämä minun kirjani, ehkä tietynlaiseen fiilikseen.

    VastaaPoista
  5. Hmm, kiintoisa asetelma! Ei ole tavallisesti sellaista, jota lukisin, mutta välillä voisi kokeilla jotakin "uutta" 😊

    VastaaPoista
  6. Vähän tätä jo aiemmin pyörittelin, mutta en kuitenkaan ole tarttunut. Sittemmin olen huomannutkin tätä monen kehuvan siellä täällä, eli menee lukulistalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii