Siirry pääsisältöön

Lyhyesti: kuunneltua ja luettua

Ulomman portin pielessä aseman alueella oli kaksi pengerviljelmää, joilla kasvoi kurpitsoja, kaalia ja jotain mitä Hamza ei tunnistanut. Erillisosasto odotti siellä upseerin mennessä tervehtimään lähetyssaarnaajaa ja tämän perhettä ja siirtyessä näiden seurassa sisään. Jonkin ajan päästä afrikkalainen mies tuli ulos talosta ja kutsui heidät aidatulle sisäpihalle. Miehellä oli syviä uurteita otsassaan ja kasvoissaan ja rosoinen arpi kaulansa oikealla sivulla. Hän puhui sujuvaa swahilia. 

Abdulrazak Gurnah: Loppuelämät
Tammi 2022
alkuteos After Lives
suomentaja Einari Aaltonen
kansi Juri Patrikainen
345 sivua
äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 11 t 37 min


Nobelisti Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät vie 1900-luvun alkupuolen Itä-Afrikkaan. Siellä Hamza päätyy saksalaishallinnon sotilaspalvelijaksi, Afiya puolestaan raataa kotikylässään sukulaistensa vastentahtoisen hoivan varassa.

Hamza ja Afiya kohtaavat, ja heidän kauttaan rakentuu kuva siirtomaavallan ajasta ja sotien varjoista. Romaani kuvaa koskettavasti ja raastavasti sitä, miten julmasti eurooppalaiset afrikkalaisia kohtelivat ja minkälaisia kärsimyksiä epävakaat ajat tavallisille ihmisille tuottivat. Kertomuksessa on toivottomuutta mutta myös toivoa: se muistuttaa, että kaiken ikävän keskellä on myös hyvää ja elämä jatkuu.

Helmet 2022: 33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan.


Merja Mäki: Ennen lintuja
Gummerus 2022
äänikirjan lukija Vuokko Hovatta
kesto 13 t 28 min


Sodan tunnelmia on myös Merja Mäen romaanissa Ennen lintuja.  Kertomuksen päähenkilö on Alli, joka joutuu jättämään kotinsa Laatokan rannalla. Evakkomatka alkaa, ja Alli vakuuttaa palaavansa pian kotiin. Historiasta tiedetään, että Allin uskolle ei ole katetta ja että edessä on sopeutuminen uuteen kotipaikkaan sekä jäytävään koti-ikävään.


"Siltä se minustakin tuntui. Ei olisi Laatokkaa, ei Muurikin ja Korvenkukan tuttua tuoksua läävässä, eikä separaattorin hurinaa pertin nurkassa. Tulen kohinakin oli erilainen täällä kuin kotona. Me kaikki olimme jossain sen yläpuolella, oliko kylmä vai lämmin, tarpeeksi olkia vai ei. Me kodittomat."


Romaani on evakkokuvauksessaan valitettavan ajankohtainen ja siten myös ajatuksia herättävää luettavaa. Toivoisi, että nykyajassa kenenkään ei tarvitsisi jättää kotiaan ja kasvaa sodan varjossa. Toive ei näytä tällä hetkellä realistiselta.



Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi

WSOY 2022

kansi Emmi Kyytsönen

91 sivua

äänikirjan lukija Elsa Saisio

kesto 50 min


Sanni Purhosen runoissa on kantaaottavuutta ja ironiaa, joka osuu. Purhonen tarkastelee runoissaan esimerkiksi sitä, miten kohtaamme vammaisuutta ja minkälaisia vinoutuneita sekä toiseuttavia asenteita vammaiset arjessaan kohtaavat. 


"he muistuttavat että tavat liikkua ja olla

vaikuttavat itsetuntoon

ja huokaavat syvään


olen samaa mieltä

yläilmoissa liitäminen voittaa maan tallaamisen"


Vaikka runojen äärellä ajoittain tuntuu siltä, että peiliin katsominen kivistää, ei teos ole liian syyttävä tai osoitteleva. Vinon huumorin avulla voi sekä oivaltaa jotain tärkeää että nauraa itselle. Yhteiskunnallinen runous toimii todella.



Tuula Mäkelä: Rappuset

Suuri Kurpitsa 2022

66 sivua


Tuula Mäkelän esikoisteos Rappuset sulkee sisäänsä viehättävän tarinan isän ja tyttären yhteisestä kesäpäivästä. Päivän aikana korjataan rappusten rikkoutunut askelma ja mietitään elämän suuria kysymyksiä. Rappusista muotoutuu symboli elämän mittaisille askelille.


Sarjakuvateos on kuvitukseltaan selkeä ja mustavalkoinen. Näkökulma on lapsen, ja se välittyy kauniisti puhekielisen dialogin ja kertojan ajatusten kautta. Sarjakuvakertomus on tunnelmaltaan melankolinen ja samalla lohdullinen. Ihastuttava kokonaisuus!


Kommentit

  1. Tuo Gurnahin teos kiinnostaa. Juuri nyt en sitä varmaan pystyisi lukemaan, mutta tulevaisuudessa kyllä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok