Siirry pääsisältöön

Lyhyesti: kuunneltua ja luettua

Ulomman portin pielessä aseman alueella oli kaksi pengerviljelmää, joilla kasvoi kurpitsoja, kaalia ja jotain mitä Hamza ei tunnistanut. Erillisosasto odotti siellä upseerin mennessä tervehtimään lähetyssaarnaajaa ja tämän perhettä ja siirtyessä näiden seurassa sisään. Jonkin ajan päästä afrikkalainen mies tuli ulos talosta ja kutsui heidät aidatulle sisäpihalle. Miehellä oli syviä uurteita otsassaan ja kasvoissaan ja rosoinen arpi kaulansa oikealla sivulla. Hän puhui sujuvaa swahilia. 

Abdulrazak Gurnah: Loppuelämät
Tammi 2022
alkuteos After Lives
suomentaja Einari Aaltonen
kansi Juri Patrikainen
345 sivua
äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 11 t 37 min


Nobelisti Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät vie 1900-luvun alkupuolen Itä-Afrikkaan. Siellä Hamza päätyy saksalaishallinnon sotilaspalvelijaksi, Afiya puolestaan raataa kotikylässään sukulaistensa vastentahtoisen hoivan varassa.

Hamza ja Afiya kohtaavat, ja heidän kauttaan rakentuu kuva siirtomaavallan ajasta ja sotien varjoista. Romaani kuvaa koskettavasti ja raastavasti sitä, miten julmasti eurooppalaiset afrikkalaisia kohtelivat ja minkälaisia kärsimyksiä epävakaat ajat tavallisille ihmisille tuottivat. Kertomuksessa on toivottomuutta mutta myös toivoa: se muistuttaa, että kaiken ikävän keskellä on myös hyvää ja elämä jatkuu.

Helmet 2022: 33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan.


Merja Mäki: Ennen lintuja
Gummerus 2022
äänikirjan lukija Vuokko Hovatta
kesto 13 t 28 min


Sodan tunnelmia on myös Merja Mäen romaanissa Ennen lintuja.  Kertomuksen päähenkilö on Alli, joka joutuu jättämään kotinsa Laatokan rannalla. Evakkomatka alkaa, ja Alli vakuuttaa palaavansa pian kotiin. Historiasta tiedetään, että Allin uskolle ei ole katetta ja että edessä on sopeutuminen uuteen kotipaikkaan sekä jäytävään koti-ikävään.


"Siltä se minustakin tuntui. Ei olisi Laatokkaa, ei Muurikin ja Korvenkukan tuttua tuoksua läävässä, eikä separaattorin hurinaa pertin nurkassa. Tulen kohinakin oli erilainen täällä kuin kotona. Me kaikki olimme jossain sen yläpuolella, oliko kylmä vai lämmin, tarpeeksi olkia vai ei. Me kodittomat."


Romaani on evakkokuvauksessaan valitettavan ajankohtainen ja siten myös ajatuksia herättävää luettavaa. Toivoisi, että nykyajassa kenenkään ei tarvitsisi jättää kotiaan ja kasvaa sodan varjossa. Toive ei näytä tällä hetkellä realistiselta.Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi

WSOY 2022

kansi Emmi Kyytsönen

91 sivua

äänikirjan lukija Elsa Saisio

kesto 50 min


Sanni Purhosen runoissa on kantaaottavuutta ja ironiaa, joka osuu. Purhonen tarkastelee runoissaan esimerkiksi sitä, miten kohtaamme vammaisuutta ja minkälaisia vinoutuneita sekä toiseuttavia asenteita vammaiset arjessaan kohtaavat. 


"he muistuttavat että tavat liikkua ja olla

vaikuttavat itsetuntoon

ja huokaavat syvään


olen samaa mieltä

yläilmoissa liitäminen voittaa maan tallaamisen"


Vaikka runojen äärellä ajoittain tuntuu siltä, että peiliin katsominen kivistää, ei teos ole liian syyttävä tai osoitteleva. Vinon huumorin avulla voi sekä oivaltaa jotain tärkeää että nauraa itselle. Yhteiskunnallinen runous toimii todella.Tuula Mäkelä: Rappuset

Suuri Kurpitsa 2022

66 sivua


Tuula Mäkelän esikoisteos Rappuset sulkee sisäänsä viehättävän tarinan isän ja tyttären yhteisestä kesäpäivästä. Päivän aikana korjataan rappusten rikkoutunut askelma ja mietitään elämän suuria kysymyksiä. Rappusista muotoutuu symboli elämän mittaisille askelille.


Sarjakuvateos on kuvitukseltaan selkeä ja mustavalkoinen. Näkökulma on lapsen, ja se välittyy kauniisti puhekielisen dialogin ja kertojan ajatusten kautta. Sarjakuvakertomus on tunnelmaltaan melankolinen ja samalla lohdullinen. Ihastuttava kokonaisuus!


Kommentit

  1. Tuo Gurnahin teos kiinnostaa. Juuri nyt en sitä varmaan pystyisi lukemaan, mutta tulevaisuudessa kyllä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El