Siirry pääsisältöön

Lyhyesti: kuunneltua ja luettua

Ulomman portin pielessä aseman alueella oli kaksi pengerviljelmää, joilla kasvoi kurpitsoja, kaalia ja jotain mitä Hamza ei tunnistanut. Erillisosasto odotti siellä upseerin mennessä tervehtimään lähetyssaarnaajaa ja tämän perhettä ja siirtyessä näiden seurassa sisään. Jonkin ajan päästä afrikkalainen mies tuli ulos talosta ja kutsui heidät aidatulle sisäpihalle. Miehellä oli syviä uurteita otsassaan ja kasvoissaan ja rosoinen arpi kaulansa oikealla sivulla. Hän puhui sujuvaa swahilia. 

Abdulrazak Gurnah: Loppuelämät
Tammi 2022
alkuteos After Lives
suomentaja Einari Aaltonen
kansi Juri Patrikainen
345 sivua
äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 11 t 37 min


Nobelisti Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät vie 1900-luvun alkupuolen Itä-Afrikkaan. Siellä Hamza päätyy saksalaishallinnon sotilaspalvelijaksi, Afiya puolestaan raataa kotikylässään sukulaistensa vastentahtoisen hoivan varassa.

Hamza ja Afiya kohtaavat, ja heidän kauttaan rakentuu kuva siirtomaavallan ajasta ja sotien varjoista. Romaani kuvaa koskettavasti ja raastavasti sitä, miten julmasti eurooppalaiset afrikkalaisia kohtelivat ja minkälaisia kärsimyksiä epävakaat ajat tavallisille ihmisille tuottivat. Kertomuksessa on toivottomuutta mutta myös toivoa: se muistuttaa, että kaiken ikävän keskellä on myös hyvää ja elämä jatkuu.


Merja Mäki: Ennen lintuja
Gummerus 2022
äänikirjan lukija Vuokko Hovatta
kesto 13 t 28 min


Sodan tunnelmia on myös Merja Mäen romaanissa Ennen lintuja.  Kertomuksen päähenkilö on Alli, joka joutuu jättämään kotinsa Laatokan rannalla. Evakkomatka alkaa, ja Alli vakuuttaa palaavansa pian kotiin. Historiasta tiedetään, että Allin uskolle ei ole katetta ja että edessä on sopeutuminen uuteen kotipaikkaan sekä jäytävään koti-ikävään.


"Siltä se minustakin tuntui. Ei olisi Laatokkaa, ei Muurikin ja Korvenkukan tuttua tuoksua läävässä, eikä separaattorin hurinaa pertin nurkassa. Tulen kohinakin oli erilainen täällä kuin kotona. Me kaikki olimme jossain sen yläpuolella, oliko kylmä vai lämmin, tarpeeksi olkia vai ei. Me kodittomat."


Romaani on evakkokuvauksessaan valitettavan ajankohtainen ja siten myös ajatuksia herättävää luettavaa. Toivoisi, että nykyajassa kenenkään ei tarvitsisi jättää kotiaan ja kasvaa sodan varjossa. Toive ei näytä tällä hetkellä realistiselta.Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi

WSOY 2022

kansi Emmi Kyytsönen

91 sivua

äänikirjan lukija Elsa Saisio

kesto 50 min


Sanni Purhosen runoissa on kantaaottavuutta ja ironiaa, joka osuu. Purhonen tarkastelee runoissaan esimerkiksi sitä, miten kohtaamme vammaisuutta ja minkälaisia vinoutuneita sekä toiseuttavia asenteita vammaiset arjessaan kohtaavat. 


"he muistuttavat että tavat liikkua ja olla

vaikuttavat itsetuntoon

ja huokaavat syvään


olen samaa mieltä

yläilmoissa liitäminen voittaa maan tallaamisen"


Vaikka runojen äärellä ajoittain tuntuu siltä, että peiliin katsominen kivistää, ei teos ole liian syyttävä tai osoitteleva. Vinon huumorin avulla voi sekä oivaltaa jotain tärkeää että nauraa itselle. Yhteiskunnallinen runous toimii todella.Tuula Mäkelä: Rappuset

Suuri Kurpitsa 2022

66 sivua


Tuula Mäkelän esikoisteos Rappuset sulkee sisäänsä viehättävän tarinan isän ja tyttären yhteisestä kesäpäivästä. Päivän aikana korjataan rappusten rikkoutunut askelma ja mietitään elämän suuria kysymyksiä. Rappusista muotoutuu symboli elämän mittaisille askelille.


Sarjakuvateos on kuvitukseltaan selkeä ja mustavalkoinen. Näkökulma on lapsen, ja se välittyy kauniisti puhekielisen dialogin ja kertojan ajatusten kautta. Sarjakuvakertomus on tunnelmaltaan melankolinen ja samalla lohdullinen. Ihastuttava kokonaisuus!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä