Siirry pääsisältöön

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan – Matka, jonka halusin juosta

Jokainen tarina vaatii sankarin, kokijan jonka kautta tarinan kaari hahmottuu, mutta tämän tarinan sankari en ole minä vaan juoksu. Minä elän tätä tarinaa juoksemalla, mutta juoksu päättää, mihin se minut vie ja mitä asioita pysähdyn matkallani katsomaan. Kun juoksen, luulen ymmärtäväni jotain itsestäni, mutta myös ihmisyyden ytimestä, johon kuuluvat perustunteet kkuten ilo, suru, pettymys, kateus ja epätoivo. Jokaisella lenkillä opin maailmasta jotain uutta, oli se sitten vain auringonnousun kauneus tai männyntuoksu kasteen peittämillä poluilla. 

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan – Matka, jonka halusin juosta
Avain 2022
kannen suunnittelija Oliver Dolbeau, Velvetyne Type Foundry
147 sivua

Maraton on juoksumatka, jolla on historialliset perinteet ja iso maine. Hieman yli 42 kilometrin matkan taittaminen juosten on joillekin utopistinen haave, joillekin kerran elämässä -tavoite, joillekin elämäntapa. Ja toki on ihmisiä, joita ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kirjailija ja kustannustoimittaja Kirsikka Myllyrinnettä maraton kiinnostaa keskivertokansalaista enemmän. Hän on harrastanut juoksua jo aiemmin, mutta erityisesti hän haluaa juosta Sen Oikean Maratonin: Marathonista Ateenaan on unelmamatka, jota varten Myllyrinne alkaa valmistautua. Tätä valmistautumista lukija pääsee seuraamaan kirjan Marathonista Ateenaan kautta.

Myllyrinteen omakohtainen teos on vahvasti ajassa kiinni. Se kuvaa elämää Kyproksella maailmanlaajuisen pandemian aikana ja kertoo esimerkiksi siitä, miten vaikeaksi elämä käy, kun ulkona ei saa liikkua. Juoksija turhautuu eritoten, kun elämä täytyy rajoittaa lähestulkoon vain kodin seinien sisäpuolelle. Sitkeästi juoksija kuitenkin suuntaa kohti tavoitettaan ja on starttiviivalla marraskuussa 2021.

Kirja ei kerro vain juoksemisesta ja hikisistä treeneistä vaan juoksijan kokemuksiin niveltyy miellyttävällä tavalla historiaa. Mukana kulkee kerrontaa antiikin ajan hahmoista ja tietenkin ihan ensimmäisestä maratonista. Erityisen kiinnostavaa on kuvaus paitsi kyproslaisesta arjesta myös siitä, miten pitkän matkan naiset joutuivat tekemään pystyäkseen osallistumaan miesten tavoin juoksutapahtumiin. Erilaiset osaset limittyvät hyvin yhteen ja luovat sopivasti soljuvan lukuelämyksen.

Marathonista Ateenaan on hyvin etenevä kirja, jonka kirjoittaja tulee lähelle lukijaa. On helppoa solahtaa lukijana seuraamaan maratonille valmistautumista ja suorastaan tuntea se kuumuus, joka Kyproksella vaivaa, ja ahdistua rajoitteista, jotka saarella vaikuttavat olleen huomattavasti Suomea tiukemmat. 

Kirsikka Myllyrinteen kirjaa voi luonnollisesti suositella juoksemisesta kiinnostuneille. Se sopii mainiosti kuitenkin myös heille, jotka eivät ole niinkään innostuneita juoksusta mutta kuulevat mielellään arjen kiemuroista ja antiikin myyteistä.

Muualla: Kirjavinkit ja Kulttuuritoimitus.

Helmet 2022: 44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi.

Kommentit

  1. Juoksemisessa on jotain kiehtovaa. Itsekin sitä vähän harrastin pari vuotta sitten, mutta olen tosi huono sietämään sitä kipua, mitä se aiheuttaa. Siksi ei tullut hirveästi edettyä harrastuksessa... Silti välillä tulee mietittyä, että jos sittenkin aloittaisi uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juokseminen on ihanan itsenäistä siinä mielessä, että ei tarvitse noudattaa tiettyjä aikatauluja ja saa aikaa itselle. On siinä tietysti myös vaaransa, jos juoksee liian pian liikaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e