Siirry pääsisältöön

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan – Matka, jonka halusin juosta

Jokainen tarina vaatii sankarin, kokijan jonka kautta tarinan kaari hahmottuu, mutta tämän tarinan sankari en ole minä vaan juoksu. Minä elän tätä tarinaa juoksemalla, mutta juoksu päättää, mihin se minut vie ja mitä asioita pysähdyn matkallani katsomaan. Kun juoksen, luulen ymmärtäväni jotain itsestäni, mutta myös ihmisyyden ytimestä, johon kuuluvat perustunteet kkuten ilo, suru, pettymys, kateus ja epätoivo. Jokaisella lenkillä opin maailmasta jotain uutta, oli se sitten vain auringonnousun kauneus tai männyntuoksu kasteen peittämillä poluilla. 

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan – Matka, jonka halusin juosta
Avain 2022
kannen suunnittelija Oliver Dolbeau, Velvetyne Type Foundry
147 sivua

Maraton on juoksumatka, jolla on historialliset perinteet ja iso maine. Hieman yli 42 kilometrin matkan taittaminen juosten on joillekin utopistinen haave, joillekin kerran elämässä -tavoite, joillekin elämäntapa. Ja toki on ihmisiä, joita ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kirjailija ja kustannustoimittaja Kirsikka Myllyrinnettä maraton kiinnostaa keskivertokansalaista enemmän. Hän on harrastanut juoksua jo aiemmin, mutta erityisesti hän haluaa juosta Sen Oikean Maratonin: Marathonista Ateenaan on unelmamatka, jota varten Myllyrinne alkaa valmistautua. Tätä valmistautumista lukija pääsee seuraamaan kirjan Marathonista Ateenaan kautta.

Myllyrinteen omakohtainen teos on vahvasti ajassa kiinni. Se kuvaa elämää Kyproksella maailmanlaajuisen pandemian aikana ja kertoo esimerkiksi siitä, miten vaikeaksi elämä käy, kun ulkona ei saa liikkua. Juoksija turhautuu eritoten, kun elämä täytyy rajoittaa lähestulkoon vain kodin seinien sisäpuolelle. Sitkeästi juoksija kuitenkin suuntaa kohti tavoitettaan ja on starttiviivalla marraskuussa 2021.

Kirja ei kerro vain juoksemisesta ja hikisistä treeneistä vaan juoksijan kokemuksiin niveltyy miellyttävällä tavalla historiaa. Mukana kulkee kerrontaa antiikin ajan hahmoista ja tietenkin ihan ensimmäisestä maratonista. Erityisen kiinnostavaa on kuvaus paitsi kyproslaisesta arjesta myös siitä, miten pitkän matkan naiset joutuivat tekemään pystyäkseen osallistumaan miesten tavoin juoksutapahtumiin. Erilaiset osaset limittyvät hyvin yhteen ja luovat sopivasti soljuvan lukuelämyksen.

Marathonista Ateenaan on hyvin etenevä kirja, jonka kirjoittaja tulee lähelle lukijaa. On helppoa solahtaa lukijana seuraamaan maratonille valmistautumista ja suorastaan tuntea se kuumuus, joka Kyproksella vaivaa, ja ahdistua rajoitteista, jotka saarella vaikuttavat olleen huomattavasti Suomea tiukemmat. 

Kirsikka Myllyrinteen kirjaa voi luonnollisesti suositella juoksemisesta kiinnostuneille. Se sopii mainiosti kuitenkin myös heille, jotka eivät ole niinkään innostuneita juoksusta mutta kuulevat mielellään arjen kiemuroista ja antiikin myyteistä.

Muualla: Kirjavinkit ja Kulttuuritoimitus.

Helmet 2022: 44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi.

Kommentit

  1. Juoksemisessa on jotain kiehtovaa. Itsekin sitä vähän harrastin pari vuotta sitten, mutta olen tosi huono sietämään sitä kipua, mitä se aiheuttaa. Siksi ei tullut hirveästi edettyä harrastuksessa... Silti välillä tulee mietittyä, että jos sittenkin aloittaisi uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juokseminen on ihanan itsenäistä siinä mielessä, että ei tarvitse noudattaa tiettyjä aikatauluja ja saa aikaa itselle. On siinä tietysti myös vaaransa, jos juoksee liian pian liikaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii