Siirry pääsisältöön

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen

"Amma katsoi ympärilleen baarissa, niitä muita vaihtoehtoihmisiä, jotka olivat muuttaneet Brixtoniin silloin kun alueella vielä oli rikollinen maine ja kohtuuhintaisia asuntoja
nämä olivat hänen ihmisiään, selvinneet kahdesta mellakasta ja ylpeitä monikulttuurisesta tuttavapiiristään ja suvustaan, niin kuin Sylvester, joka oli tullut tänne pyhiinvaellukkselle, käymään vaihtelevasti toimivan homoyhteisön keskuksessa, ja tavannut tulevan elämänkumppaninsa, vastikään St Lucian saarelta saapuneen Curwenin"

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen
WSOY 2022
alkuteos Girl, Woman, Other 2019
suomentanut Kaijamari Sivill
528 sivua

Joskus kirjojen kansista löytyvät luonnehdinnat tuntuvat liiallisilta, mutta tällä kertaa ei. Booker-palkintolautakunnan sitaatti "intohimoinen, partaveitsenterävä, täynnä energiaa ja huumoria" pitää todellakin paikkansa: voin allekirjoittaa jokaisen sanan luettuani Bernardine Evariston romaanin Tyttö, nainen, toinen.

Romaanissa valokeilaan asettuu kaikkiaan kaksitoista naista, joiden tuntoja ja kokemuksia avataan osuvasti, koskettavasti ja avartavasti. Eri sukupolvien hahmot limittyvät toisiinsa ja vaikka naiset ovat erilaisia, heitä yhdistää kysymys siitä, miten elää ja olla tässä maailmassa. 

Kiehtovaa on, että vaikka keskeiset henkilöt vaihtuvat, ei romaanin teho laimene. Se vie mukanaan ja lumoaa: kerronta on hengästyttävää ja intensiivistä. Tyyli on polveilevaa ja vyöryttävää, paikoin saarnaavaakin, ja ah, niin toimivaa. 

Romaani käsittelee tämän ajan tärkeitä teemoja sukupuoli-identiteetistä rotuun ja syrjintään tavalla, joka jää mieleen. Uskallan jo nyt arvailla, että Tyttö, nainen, toinen tarjosi yhden tämän vuoden parhaista lukuelämyksistä. Suosittelen lämpimästi ja kadehdin heitä, jotka pääsivät kuuntelemaan kirjailijaa tämän vuoden Helsinki Lit -tapahtumassa.

Helmet 2022: 11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä.

Kommentit

  1. Mää luin tän 2v sitten ja meni heittämällä yheksi parhaaksi vuonna 2020 lukemistani kirjoista. Haluan lukea tän kyllä vielä suomeksikin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä