Siirry pääsisältöön

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa (dekkariviikko)

Yritin kuulostaa hoputtavalta. Palatessani jututtamasta Eevi Salosta olin kohdannut kadulla Joakim Holmin, joka oli linkannut vastaan korttelin päässä matkustajakodilta. Hän oli näyttänyt vieläkin heiveröisemmältä ja hermostuneemmalta kuin ensimmäisellä kerralla. Hän oli sopertanut olevansa vain ohikulkumatkalla. Mutta sen jälkeen, kun hän oli kysellyt ensin varovaisesti ja sitten kiihkeämpään sävyyn olimmeko edistyneet tavoitteessamme – olivatko kirjeet kenties jo meillä – olin ollut varma, että hän ei ollut paikalla sattumalta.Dekkariviikko on jälleen täällä! Tällä kertaa sitä luotsaa Kirsin kirjanurkka, ja tämän viikon aikana on dekkarijuttuja luvassa monessa blogissa.

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa
Otava 2022
kannen suunnittelu Tuomo Parikka
415 sivua
äänikirjan lukijat Elena Leeve ja Mikko Kauppila
kesto 12 t 26 min

Minä korkkaan viikon mainiolla esikoisteoksella: Laura Anderssonin Kuolema Kulosaaressa avaa uuden Lili Loimola ratkaisee -sarjan. Päähenkilönä on tietenkin Lili Loimola, joka on palannut Suomeen työskenneltyään kotiapulaisena Yhdysvalloissa. Eletään 1940-lukua, ja sotavuodet ovat juuri jääneet taakse. Ilmapiirissä on jotain uutta, ja raikkaan tuulahduksen aikansa normeihin tuovat sekä Lili että tämän tuore aviopuoliso Riku Loimola. Avioliitto ei ole aivan tavanomainen mutta sitä eivät ole myöskään keskeiset henkilöt.

Kotimatkallaan valtameren ylitse Lili ja Riku tulivat ratkaisseeksi erään kiristysjupakan. Se innoittaa pariskunnan suuntautumaan rikosten pariin muutenkin, onhan kummankin joka tapauksessa pohdittava, miten aikoo itsensä sodasta toipuvassa Suomessa elättää. Eikä aikaakaan, kun pariskunta saa ensimmäisen toimeksiantonsa: Joakim Holm haluaa, että etsivät selvittävät uuden kiristystapauksen. Erikoista on se, että kiristäjä on toimeksiantaja itse.

Tehtävä vie Loimolat Kulosaareen, missä varakas ja sodasta varsin kuivin jaloin selvinnyt Aaltokosken perhe asuu. Siellä tuntuu salaisuuksia olevan itse kullakin, ja jollain ilmeisesti on paljonkin salattavaa, kun palvelustyttö Eevi katoaa.

Kuolema Kulosaaressa on mukavan nostalginen ja samalla nykyaikainen dekkari, jonka parissa ei tarvitse pelätä verta ja suolenpätkiä. Leppoisa dekkari on ajoitettu mainiosti 1940-luvun lopulle, ja ajankuva toimii. Lili edustaa modernia naista, joka ei tyydy perinteisiin normeihin, ja Riku on hänelle omine intohimoineen oiva seuralainen. 

Kerronta ei keskity vain Lilin näkökulmaan vaan äänensä saa kuuluviin myös Riku, tosin vähemmän kuin vaimonsa. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja erityisesti mieleen jää se, miten sota on jättänyt ihmisiin jälkensä. Amerikassa sotavuodet viettäneet Loimolat katselevat kotimaataan hieman ulkopuolelta, ja ratkaisu toimii mielestäni hyvin.

Kiinnitin Laura Anderssonin esikoisteokseen alun alkaen huomiota erityisesti kannen vuoksi. Se on ihanan retro ja sopii mainiosti kuvittamaan Lili Loimola -sarjan avausta,

Leppoisaa cozy crime -kesädekkaria etsivälle voi Lilin ja Rikun seuraa suositella mainiosti. Kiinnostuneena jään odottamaan, minkälaiset seikkailut pariskuntaa jatkossa odottavat.

Muualla: Amman lukuhetkiKirsin kirjanurkka, Kirja vieköön! ja Luetut.net.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama