Siirry pääsisältöön

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla.

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta –
Lajien välisen yhteiselon historia
Otava 2022
317 sivua

Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa.

Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira oli unelmani ja sieluneläimeni, kaiken eläinrakkauden ja eläinseuran kaipuuni tihentymä. Se on sitä yhä."

Kirjan taustalla on myös Raevaaran uupuminen. Muutama vuosi sitten hän sairastui, kun kuormaa – valtavasti töitä ja muista huolehtimista – oli kertynyt yli äyräiden. Uupumuksesta toipuessa ihmisten seura oli välillä liikaa, mutta koiran kanssa kahdestaan vietetyt hetket tekivät ilmiselvästi hyvää. Havainnosta seurasi kirjailijalle kysymys, jota hän halusi ryhtyä selvittämään:

En voi olla kysymättä: mitä järkeä on ihmisessä, joka kestää paremmin koiraa kuin lajitovereitaan?

Tieteilijänä ja kirjailijana Raevaara lähtee tutkimaan säntillisesti ja selkeästi koiran ja ihmisen yhteistä historiaa. Hän tarkastelee sitä, mistä koira on ihmisen elämään tullut ja miten me ihmiset koiran kanssa toimimme. Samalla hän tarkkailee uupumustaan ja siitä toipumista, katselee kalasääskien elämää suorana lähetyksenä Youtube-kanavalta ja muistelee omia lemmikkejään. Hän pohtii, mitä on olla ihminen ja tutkii tieteentekijän tarkkuudella ominaisuuksiaan, joista lukija voi löytää paljonkin tunnistettavaa.

Ehkä juuri tunnistettavuus tekee sen, että tämä tietokirja tuntuu minulle hirvittävän tärkeältä. Löydän sanoja asioille, joita en ole osannut itse nimetä, ja tuudittaudun lämpimän armollisuuden tunteeseen, kun luen esimerkiksi empatian tarpeellisuudesta – en ehkä olekaan ihan outo, kun murehdin rasiaan suljettujen leppäkerttujen kohtaloa. Tietoteoksessa on jotain lohdullista ja toivoa antavaa, ja sellaista tunnen tarvitsevani.

Minä, koira ja ihmiskunta on kaunis sekä ulkoa että sisältä. Se on vakuuttava teos, jossa kirjailijan omat kokemukset ja tieteeseen nojaavat havainnot muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Suosittelen.

Kommentit

 1. Kiinnostavaa pohdintaa Luontoäidin anneista ja tassuterapeuteista!
  Koira on ihmisen paras ystävä sanotaan ja kyllä n. 30-vuotta näiden erirotuisten karvakuonojen mattena tuon mielihyvin allekirjoitan;)

  Vaikka tulit kuinka uupuneena ja turhautuneena töistä kotiin ja kun oven avatessasi vastaan tupsahti hännänheilutuksia ja viileitä kirsuja, niin kiristys hellitti. Koirat myös aistivat herkästi ihmisen alakulon ja mielentilan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä: Vaikka koira olisi joutunut olemaan yksin kotona pitkän päivän, ei ikinä ole vastassa mököttäjä vaan aina löytyy riemua ja iloa. Monesti päivän kiireiden keskellä huomaa, miten koiran rapsuttaminen rauhoittaa. Samoin rauhaa tuo jaloissa lojuva koira. <3

   Poista
 2. Kiinnostavaa! Itse olen kissaihminen, mutta koiratkin ovat varsin vekkuleita otuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tätä kissaihmisenkin kannattaa kokeilla. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat