Siirry pääsisältöön

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja.

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa
WSOY 2022
alkuteos Cloud Cuckoo Land
suomentaja Seppo Raudaskoski
kansi Martti Ruokonen
554 sivua
äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 16 t 38 min

Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance.

Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jättää taas, kun hänen täytyy härkineen liittyä Konstantinopoliin suuntautuvalle valloitusretkelle.

2000-luvulla Idahossa elää Zeno, sotaveteraani ja raskaan salaisuuden kantaja. Hän ohjaa lasten näytelmäkerhoa kirjastossa, mutta harjoituksiin tulee odottamaton käänne: kirjastossa on pommi. Pommin on asettanut Seymour, josta syntyy myös yksi romaanin keskeinen hahmo.

Tulevaisuudessa Konstance elää Argossa, avaruusaluksessa, joka on ollut vuosikymmeniä matkalla kaukaiselle planeetalle. Konstancen koko maailma on tuo alus: hän ei ole koskaan koskettanut jalallaan maata. Aluksen kirjasto on nuorelle tytölle varsinainen aarreaitta, jonka avulla hän pystyy tutkimaan menneisyyttä, ja tietolähde on myös tekoäly, Sybil, joka sekä neuvoo että myös kaitsee.

Näistä elementeistä muotoutuu kiehtova tarina, jonka lukemisen yksi merkittävä osanen on osien välisten yhteyksien oivaltaminen. Jossain vaiheessa epäilin suuresti, miten niin erilaiset tarinat on mahdollista yhdistää kokonaisuudeksi. Tässä työssä kirjailija kuitenkin onnistuu mainiosti: eri tarinat ovat itsessään kiinnostavia ja mukaansa vetäviä, mutta myös kokonaisuus toimii.

Mainiosti kertomuksessa onnistuu myös henkilöiden rakentaminen. Ajastaan riippumatta he rakentuvat kokonaisiksi henkilöiksi, joilla on historia, tunteet, motiivit toimiinsa. He ovat oman aikansa hahmoja, jotka tekevät ratkaisujaan suhteessa ympäröivään maailmaan – ja myös kapinoivat vakiintuneita normeja vastaan.

Taivaanrannan taa on tarinoiden ja kerronnan ylistys. Keskeinen eri aikakausia ja eri henkilöitä yhdistävä teema on tarinankerronta, ja romaanin äärellä tulee väistämättä pohtineeksi, mikä merkitys on kirjoilla, niiden tarjoamilla elämyksillä ja tiedolla. 

Aikuiset sanoivat, että meillä on aluksessa kaikki, mitä ikinä tarvitsemme. Jos emme pysty ratkaisemaan jotakin itse, Sybil kyllä ratkaisee sen. Mutta se oli pelkkä tarina, jota he kertoivat oman mielenrauhansa tähde. Sybil tietää kaiken mutta silti hän ei tiedä mitään.

Doerrin romaanin on jo ennen suomennoksen ilmestymistä lukenut Kirjaluotsi.

Helmet 2022: 8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua.

Kommentit

 1. Kiitos kirjan kiinnostavasta esittelystä. Tämä kirja menee kyllä lukulistalle, niin hyvä lukukokemus oli Doerrin Kaikki se valo jota emme näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki se valo jäi minunkin mieleeni, joten tämä uutukainen kiinnosti myös. Hyvä niin.

   Poista
 2. Luen juuri tätä kirjaa ja rakastan sitä jo lukiessa. Jokainen henkilöhahmo on niin mielenkiintoinen, että voisin lukea heistä jokaisesta oman kirjan.
  Taiturimaista tekstiä on kiehtovaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taiturimaista teksti tosiaan on. Romaani ylistää tarinankerrontaa sekä sisällöllään että kerronnallaan.

   Poista
 3. Tähän täytyy tarttua! Kaikki se valo jota emme näe jäi kesken raskaan historiallisen tilanteensa takia, mutta aion lukea senkin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 4. Oho kuulostaapa mielenkiintoiselta teokselta! Pitää varmaan omin silmin päästä kokemaan miten kolme noin erilaista tarinaa voi kietoutua toimivaksi kokonaisuudeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidokkaasti nuo erilaiset osaset kyllä polut toistensa luo muodostavat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El