Siirry pääsisältöön

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja.

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa
WSOY 2022
alkuteos Cloud Cuckoo Land
suomentaja Seppo Raudaskoski
kansi Martti Ruokonen
554 sivua
äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 16 t 38 min

Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance.

Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jättää taas, kun hänen täytyy härkineen liittyä Konstantinopoliin suuntautuvalle valloitusretkelle.

2000-luvulla Idahossa elää Zeno, sotaveteraani ja raskaan salaisuuden kantaja. Hän ohjaa lasten näytelmäkerhoa kirjastossa, mutta harjoituksiin tulee odottamaton käänne: kirjastossa on pommi. Pommin on asettanut Seymour, josta syntyy myös yksi romaanin keskeinen hahmo.

Tulevaisuudessa Konstance elää Argossa, avaruusaluksessa, joka on ollut vuosikymmeniä matkalla kaukaiselle planeetalle. Konstancen koko maailma on tuo alus: hän ei ole koskaan koskettanut jalallaan maata. Aluksen kirjasto on nuorelle tytölle varsinainen aarreaitta, jonka avulla hän pystyy tutkimaan menneisyyttä, ja tietolähde on myös tekoäly, Sybil, joka sekä neuvoo että myös kaitsee.

Näistä elementeistä muotoutuu kiehtova tarina, jonka lukemisen yksi merkittävä osanen on osien välisten yhteyksien oivaltaminen. Jossain vaiheessa epäilin suuresti, miten niin erilaiset tarinat on mahdollista yhdistää kokonaisuudeksi. Tässä työssä kirjailija kuitenkin onnistuu mainiosti: eri tarinat ovat itsessään kiinnostavia ja mukaansa vetäviä, mutta myös kokonaisuus toimii.

Mainiosti kertomuksessa onnistuu myös henkilöiden rakentaminen. Ajastaan riippumatta he rakentuvat kokonaisiksi henkilöiksi, joilla on historia, tunteet, motiivit toimiinsa. He ovat oman aikansa hahmoja, jotka tekevät ratkaisujaan suhteessa ympäröivään maailmaan – ja myös kapinoivat vakiintuneita normeja vastaan.

Taivaanrannan taa on tarinoiden ja kerronnan ylistys. Keskeinen eri aikakausia ja eri henkilöitä yhdistävä teema on tarinankerronta, ja romaanin äärellä tulee väistämättä pohtineeksi, mikä merkitys on kirjoilla, niiden tarjoamilla elämyksillä ja tiedolla. 

Aikuiset sanoivat, että meillä on aluksessa kaikki, mitä ikinä tarvitsemme. Jos emme pysty ratkaisemaan jotakin itse, Sybil kyllä ratkaisee sen. Mutta se oli pelkkä tarina, jota he kertoivat oman mielenrauhansa tähde. Sybil tietää kaiken mutta silti hän ei tiedä mitään.

Doerrin romaanin on jo ennen suomennoksen ilmestymistä lukenut Kirjaluotsi.

Helmet 2022: 8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua.

Kommentit

 1. Kiitos kirjan kiinnostavasta esittelystä. Tämä kirja menee kyllä lukulistalle, niin hyvä lukukokemus oli Doerrin Kaikki se valo jota emme näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki se valo jäi minunkin mieleeni, joten tämä uutukainen kiinnosti myös. Hyvä niin.

   Poista
 2. Luen juuri tätä kirjaa ja rakastan sitä jo lukiessa. Jokainen henkilöhahmo on niin mielenkiintoinen, että voisin lukea heistä jokaisesta oman kirjan.
  Taiturimaista tekstiä on kiehtovaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taiturimaista teksti tosiaan on. Romaani ylistää tarinankerrontaa sekä sisällöllään että kerronnallaan.

   Poista
 3. Tähän täytyy tarttua! Kaikki se valo jota emme näe jäi kesken raskaan historiallisen tilanteensa takia, mutta aion lukea senkin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 4. Oho kuulostaapa mielenkiintoiselta teokselta! Pitää varmaan omin silmin päästä kokemaan miten kolme noin erilaista tarinaa voi kietoutua toimivaksi kokonaisuudeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidokkaasti nuo erilaiset osaset kyllä polut toistensa luo muodostavat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum