Siirry pääsisältöön

Aurora Airaskorpi: Vapauden tavoittelijat

Kun tavoittelemme valtaa omaan aikaamme, emme välttämättä tavoittele tasajakoa, jossa työtä ja vapaa-aikaa on yhtä paljon. Osa yrittäjistä tavoittelee vähemmän työaikaa, vain muutamaa tuntia päivässä, ja osalle taas sopii vallan hyvin se, että töitä tekee myös viikonloppuina ja lomilla – kunhan saa tehdä sitä, mitä haluaa. Joillekin riittää se, että työpäiviin mahtuu aikaa perheen kanssa.

Aurora Airaskorpi: Vapauden tavoittelijat –
Miksi haluamme irti palkkatyöstä?
S&S 2022
kansi Hilla Semeri
303 sivua

Aurora Airaskorpi irtisanoutui keväällä 2021 – siis hyppäsi sivuun oravanpyörästä – ja ryhtyi itsensätyöllistäjäksi. Omista kokemuksistaan ja tutkimusretkestään työelämään hän kirjoittaa tietokirjassaan Vapauden tavoittelijat.

Kirjan nimeen liittyy alaotsikko: Miksi haluamme irti palkkatyöstä? Minä en suoraan sanottuna halua irti palkkatyöstä (ainakaan juuri nyt), koska pidän työstäni ja vakituisen työpaikan tuomasta turvasta. Alati murehtimiseen taipuvaisena ja tietyllä tapaa turvallisuushakuisena olen kokenut yrittäjyyden itselleni vieraaksi, vaikka ympärilläni on yrittäjiä siellä sun täällä. Esimerkiksi sekä vanhempani että molemmat sisarukseni ovat yrittäjiä.

Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Airaskorven kirjalla on myös kaltaiselleni annettavaa. Airaskorpi puhuu kirjassaan mahdollisuuksista työllistyä toisin kuin olemalla vuosikymmeniä jonkun työllistävän tahon palkkalistoilla. Erityisen antoisaa kirjassa on se, miten Airaskorpi kyseenalaistaa ne käytänteet ja ihanteet, joihin olemme sosiaalistuneet. Tai ainakin minä olen sosiaalistunut, olenhan pitänyt tavoiteltavana vakituista työpaikkaa vakaine toimeentuloineen.

Samanlaisia ihanteita yhteiskunnallinen puhekin usein vaalii, ja monessa tilanteessa vakituinen palkkatyö katsotaan eduksi. Airaskorpi kuitenkin esittää, että toisinkin voisi olla. Sen sijaan, että tavoittelemme tehokkuutta, voisimmekin puntaroida aiempaa tarkemmin, mihin aikamme käytämme ja miten työmme teemme.

On pakko myöntää, että jonkinlainen oravanpyörästä irtautumisen ajatus kutkuttaa. Vapauden tavoittelijat tarjoaa kutkutukseen ensiapua ja avaa kiinnostavasti sitä, miten monin tavoin ihminen voi elantonsa hankkia. Teoksella on annettavaa myös päättäjille, sillä siinä tuodaan esille konkreettisesti muun muassa byrokratian haasteita, jotka tekevät itsensätyöllistämisestä ajoittain tarpeettoman hankalaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii