Siirry pääsisältöön

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

Vähitellen valtasit mieleni kokonaan. Odotin että ilmestyisit pihan perälle ja pelkäsin mitä minulle silloin tapahtuisi, tai mitä tapahtuisi sinulle. Niin vähä riittää maanpetokseen. Se on valtava sana, kuin säihkyvä palatsi ja vankityrmä yhtaikaa. Ja silti se on tehty käden käänteessä. Ei siihen tarvita kuin neljä silakkaa sanomalehtikääreessä. 

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän
Otava 2021
267 sivua

Katja Kallion romaani Läpinäkyvä sydän vie historialliseen Hankoon. Päähenkilö on Kallion aiemmasta romaanista Säkenöivät hetket (2013)tuttu Beata, jonka äänellä kerronta etenee. 

Beata on viisivuotiaan Agnes-tytön äiti. Hän kipuilee monen muun lailla sen suhteen, mitä on palata kotiin, kun kotikylällä ja taloissa on sodan jälkiä ja kun sotilaat marssivat näköpiirissä tämän tästä.  Ilmapiiri on jännittynyt mutta tilaa on myös lämpimille tunteille, ja jotenkin kiehtovasti sodan läsnäolo kietoutuu elämänjanoon ja kiihkoon.

Romaanissa rakentuu kuva menneiden aikojen Hangosta tavalla, joka saa minut kaipaamaan pitsihuviloita, hiekkarantoja ja merimaisemaa. Siitäkin huolimatta, että sotilaat ovat jättäneet jälkeensä rosoja ja parakit eivät varsinaisesti maisemaa kaunista.

Pidän todella paljon myös kerronnasta. Kielikuvien runsaus on juuri sopivaa runsautta, ja kerronnassa säilyy keveys samalla, kun siinä on vakuuttavaa painoa. Ihastelen sitä, miten tarina kuvaa yksilöiden kautta sotakokemuksia ja sitä, miten elämä jatkuu kaiken keskellä silloinkin, kun olisi myös mahdollista pysähtyä odottamaan.

Pidin valtavasti Säkenöivistä hetkistä, ja odotin paljon tältä uutuudelta. En pettynyt odotuksissani: Katja Kallio on taitava kirjoittaja, ja Tämä läpinäkyvä sydän on hieno romaani.

Kommentit

 1. Ihana tarina, joka oli kauniisti kerrottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kerronnan äärelle teki mieli pysähtyä aina vain uudelleen.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Aloitin juuri tämän kuuntelun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin tämän toimivan hyvin myös äänikirjana.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy