Siirry pääsisältöön

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen

Kuulen askeleita käytävältä. Kolinaa, metallin kalahduksia. Päässä humisee. Huimaa. Ovi aukeaa kirskuen. Nyt alkaa elämäni tärkein näytös. Olen pääosassa ensimmäistä kertaa elämässäni, minä. Nostan leukani pystyyn, otan vakavan ilmeen ja lähden kuulusteluhuonetta kohti laskien askeliani kuin kulkisin teloituspaikalle. Aion kertoa kaiken pienintä yksityiskohtaa myöten.

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen
Like 2021
Kansi: Tommi Tukiainen
288 sivua

Hanna-Riikka Kuisma kuljettaa romaanissaan #Syyllinen lukijansa sosiaalisen median maailmaan ja mielen mustiin syövereihin tehokkaalla ja koukuttavalla tavalla. Tarinan päähenkilö ja minäkertoja on nelikymppinen somevaikuttaja. Heti alussa selviää, että hän on vangittuna taposta epäiltynä. Mitä on tapahtunut? Vastaus kysymykseen alkaa valjeta vähitellen, kun palataan aikaisempiin kuukausiin ja päästään vähitellen syyskuuhun 2020.

Kahdella aikatasolla liikkuva tarina kiinnostaa heti ensi sivuiltaan lähtien. Kertojanääni on painava ja vetoava, rakenne toimiva. Mikä vie somesisältöjä alituiseen miettivän ja terveyttään jatkuvasti tarkkailevan naisen suljettuun selliin? Mitä on tapahtunut, kun kiiltokuvaelämä on siirtynyt miljööseen, jota ei somessa tavallisesti kohdata? 

Vaikka alussa kaikki vaikuttaa kohtuullisen hyvältä, on selvää, että aivan kohdillaan ei kaikki ole – huolimatta siitä, että vankilaelämä odottaa vasta kuukausien päästä. Somesisältöjen miettimiseen sisältyy synkkyttä ja myös jonkinlaista ahdistusta, jota ei kuitenkaan osoitella liiaksi sormella. Vakuuttavasti syntyy kuva naisesta, jolla on pakonomainen tarve miettiä elämäänsä seuraajiensa kautta.

Eikä aikaakaan, kun kulissit alkavat rakoilla. Yhteistyönä saadut langattomat nappikuulokkeet ja juuri paketista esille otetut vaaleanpunaiset merkkikengät, voimalauseet ja harkitut sisällöt vaihtuvat virhearviointeihin, vahinkojulkaisuihin ja ei-toivottuun huomioon. Pohdittujen Instagram-kuvien takaa löytyy monenmoista pyramidihuijauksesta velkakierteeseen. Se, miten taistelu paikasta auringossa voi hetkessä muuttua päätymiseksi roska-astian asemaan, on karmivaa.

Karmivaa on sekin, miten koko elämä voi olla sosiaalisessa mediassa ja miten julmaa meno voi olla. Kertojan taustan vähitellen avatuessa on ymmärrettävissä, mistä pakkomielteinen ja epätoivoinen parrasvaloihin pyrkiminen kumpuaa. 

#Syyllinen on todella taitavasti rakennettu romaani, jonka tärkeimmät henkilöt ovat kokonaisia ihmisiä kaikkine puutteineen. Hieman mietin, onko tarinassa vähän liiankin monenlaista tematiikkaa mukana, mutta toisaalta kaikelle ehkä on paikkansa. Romaanin loppu on todella kiehtova ja antaa paljon tulkinnanvaraa. Luulen, että tämä kertomus ei kovin pian kaikkoa mielestä.

Muualla: Donna Mobilen kirjat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy