Siirry pääsisältöön

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala

"'Ai', sanoin ja katsoin kanin kastanjanruskeaa turkkia, valkoista häntää ja kahta pientä papanaa, jotka olivat pudonneet sen takapuolesta, ja ajattelin, että se tosiaan näyttikin pojalta.
'No mikä sen nimi voisi olla?' kysyin.
'Jumala', veli sanoi mahtipontisesti."
Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
Tammi 2012
Alkuteos When God Was a Rabbit 2011
Suomentanut Aleksi Milonoff
325 sivua

Sarah Winmanin esikoisteos Kani nimeltä jumala jäi jo vuosia sitten mieleeni kiittävien arvioiden ja erikoisen nimensä takia. Kun bongasin romaanin kirjaston hyllystä, lähti se isompia miettimättä mukaani.

Romaanin päähenkilö ja minäkertoja on Elly, joka syntyy 1960-luvun lopulla essexiläisperheeseen Joen pikkusiskoksi. Joe on sisarelleen tärkeämpi kuin kukaan muu, ja juuri Joe hankkii Ellylle kanin, joka nimetään jumalaksi ja jolla on myöskin suuri merkitys Ellyn elämässä.
'Sanoinhan, että hankin sinulle oikean ystävän.'
'Se on kani!' sanoin ihastuksesta suunniltani.
Merkittävä henkilö Ellyn elämässä on myös koulukaveri Jenny Penny, joka osaa tehdä taikoja ja elää erilaisessa maailmassa kuin Elly. Vaikka vuodet vievät tytöt erilleen toisistaan, ovat he aina olemassa toisilleen.
Hän oli toisesta maailmasta, erilainen. Mutta niin olin minäkin, salaa. Hän oli puuttuva palaseni, vastakappaleeni.
Romaani on eräänlainen kasvutarina, kuvaus Ellyn elämästä lapsuudesta aikuisuuteen saakka. Ensimmäinen osa kattaa ajanjakson lapsuusvuosista 1990-luvulle, kun sisarukset jättävät lapsuudenkotinsa. Elly muuttaa Lontooseen, Joe New Yorkiin. Toisessa osassa keskitytään aikuisuuteen ja uuden vuosituhannen koittoon, kun maailman myllerrykset ulottuvat myös Joen ja Ellyn elämään.

Kani nimeltä jumala on viehättävä. Erityisesti ensimmäisessä osassa on aivan omanlaistaan lumoa, suorastaan unenomaista tenhoa, joka vetoaa. Ellyn tapa katsella maailmaa on naiivin viehättävä, ja Sarah Winman tavoittaa upealla tavalla lapsenomaisen katseen. Toisen osan realistisuus on sekin vetoavaa mutta ei kosketa minua ensimmäisen osan tavoin. Ehkä olisinkin suonut tarinan jäävän kokonaisuudessaan ensimmäiseen osaan, joka viehätti minua toista enemmän.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Sara, Kirsi, Mannilainen, Amma ja Jassu.

Keski-kirjastojen lukuhaasteessa Kani nimeltä jumala asettuu kohtaan 27. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit. Ei toki kokonaan mutta mielestäni riittävän paljon.

Kommentit

 1. Minullekin tämä kirja on painunut mieleen nimenomaan nimensä takia. Ostin sen joskus aikeenani lukea se "piakkoin", mutta edelleen se lopjuu hyllyssä lukemattomana. Siksi erityisen kiinnostuneena luin sinun kirjoituksesi tästä. Oikeastaan tämä vaikuttaakin ihan erilaiselta kuin olin kuvitellut. En siis itse kirjasta ole juuri mitään lukenut. Täytyypä noukkia kirja kotiin päästyäni esille jostain hyllyn syövereistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin paljon tästä on tykätty, ja ehkä siksi odotukseni olivat tosi korkealla. Kiva olisi kuulla, mitä sinä tästä pidät, jos kirjan hyllystäsi löydät ja luet. :)

   Poista
 2. Luin tämän muutama vuosi sitten ja pidin siitä paljon. Oli ihan yllättävän hyvä. Kirja oli hyllyssä pitkän aikaa, koska vierastin kirjan erikoista nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nimi on kyllä kiehtova. Minua se on ehkä pitänyt loitolla näinkin pitkään, vaikka moni sitä kehui jo vuosia sitten.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on