Siirry pääsisältöön

Clare Mackintosh: Anna minun olla

"Vanhempani kuolivat seitsemän kuukauden välein, mutta koska heidän kuolemansa liittyvät toisiinsa, kuolemansyyn selvittämislautakunta hoiti molemmat tapaukset samassa kokoontumisessa. Niiden kahden päivän aikana sain tietää monia asioita, mutten sitä yhtä asiaa, joka oli minulle tärkeä.
Miksi he tekivät sen.
Jos he oikeasti tekivät sen."

Clare Mackintosh:
Anna minun olla
Gummerus 2018
Alkuteos Let me lie 2018
Suomentanut Päivi Pouttu-Delière
438 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 14 tuntia.

Clare Mackintosh on noussut teoksillaan lempidekkaristieni joukkoon. Kuuntelin Annoin sinun mennä ja Minä näen sinut peräjälkeen (postaus täällä), ja vaikka ensin mainittu ei aivan täysin saanutkaan minua puolelleen, jokin Mackintoshin tavassa kieputtaa juonta jäi kiinnostamaan. Kirjailijan uusin dekkari Anna minun olla vetikin sitten mukanaan niin, että kirjaa tuli kuunneltua aina, kun yhtään oli mahdollista.

Lähtötilanne on se, että pienen Ellan äiti Anna on menettänyt molemmat vanhempansa. Isä päätti hypätä Beachy Headin rantakallion jyrkänteeltä kuolemaansa, ja äiti seurasi perässä reilut puoli vuotta myöhemmin. Tarinan nykyhetkessä eletään joulun aikaa, ja Annan äidin itsemurhasta on kulunut vuoden verran. Tapahtumat eivät jätä Annaa rauhaan, sillä hän ei ymmärrä, miten hänen vanhempansa olisivat voineet päätyä tappamaan itsensä. Hän on vakuuttunut, että jutussa on jotain hämärää, ja hakeutuu viimein poliisin puheille.

Sitten Annan kotiin tulee postin mukana tulee outo kortti. Onnellisen vuosipäivän toivotuksen lisäksi kortissa on kummallinen viesti: Itsemurhako? Mieti vähän.

Viesti saa Annan toimimaan, ja hän päätyy poliisin pakeille. Hänet ottaa vastaan Murray Mackenzie, joka ryhtyy omin päin tutkimaan Johnsonin perheen tragediaa. Pian Mackenzie vakuuttuu siitä, että Anna on oikeassa, mutta tutkinnan tiellä on monenlaisia mutkia. Anna ja iäkäs poliisi eivät kumpikaan aavista, millaisen Pandoran lippaan he avaavat ryhtyessään tutkimaan Carolinen ja Tomin kuolemia.

Dekkarissa on kysymys lopulta suurista salaisuuksista. Ne ovat jopa elämää suurempia, ja lukijaa kieputetaan kovin moneen suuntaan, ennen kuin totuus lopulta selviää. Clare Mackintosh todella taitaa juonen punonnan, ja Anna minun olla vie mukanaan toden teolla. Vetävää dekkaria etsivälle tarinaa voi suositella. Kannattaa tosin varautua kylmään kyytiin!

Mackintoshin esikoinen Annoin sinun mennä oli varsin hyvä alku, mutta Minä näen sinut oli minun makuuni enemmän. Anna minun olla on osoitus siitä, että dekkaristi vain parantaa menoaan koko ajan. Saapa nähdä, millaista kieputusta Mackintosh tulevaisuudessa lukijoilleen tarjoilee.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös Paula, Leena ja Mikko.

Keski-kirjastot 2019: 10. Kirja, joka pelottaa sinua.
Helmet 2019: 35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä.

Kommentit

 1. Clare ei toistele vanhoja vaan vetää ns. maton alta lukijalta joka kerta. Olen pitänyt kaikista, mutta edelleen ehkä eniten Annoin sinun mennä...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen pitänyt kaikista, vaikka esikoisessa oli makuuni hieman liian rajua menoa. Innolla odotan, mitä Mackintosh tulevaisuudessa keksii saadakseen lukijan pään pyörälle!

   Poista
 2. Pidin enemmän kahdesta aiemmin ilmestyneestä kirjasta. Varsinkin kakkonen oli oikein jännittävä. Luen kyllä kaikki jännityskirjat mitä kirjailija julkaisee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa huomata, miten eri kirjat vetoavat eri lukijoihin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on