Siirry pääsisältöön

Ani Kellomäki: Tiedostavan siemailun taito

"Alkoholimielikuvat muovautuvat ovelasti: niitä tarjotaan meille huomaamatta kepeän puheen myötä, viiniarvostelulla päivän lehdessä, perhekomedian kulissikeittiön pöydänkulmalle puolihuolimattomasti sijoitetulla pullolla sekä internetin meemiviidakoissa. Ne kaikki välittävät viestiä siitä, minkälaiset asiat kuuluvat – ehkä aikuiseen, ehkä hyvään, ehkä laadukkaaseen – elämään ja arkeen samoin kuin vanhemmuuteen, nuoruuteen, eron aikaan tai muuten vaikeiden tunteiden hetkiin."
Ani Kellomäki:
Tiedostavan siemailun taito
Atena 2019
238 sivua
Ani Kellomäen tietokirja Tiedostavan siemailun taito sukeltaa syvälle alkoholiin kulttuurissamme. Kirja saa lukijan katseen tarkentumaan siihen, miten alkoholia on kaikkialla. Olut, siideri, viini ja väkevät juomat näyttäytyvät eri tavoin arjessa ja juhlassa, töissä ja vapaa-ajalla, kotona ja ihmissuhteissa. Saattaa vain olla niin, että siihen, miten kosteassa ympäristössä elämme, ei tule kiinnittäneeksi huomiota ennen kuin joku kehottaa katsomaan tarkemmin. Sen Kellomäki kirjassaan tekee.

Alkoholista on tullut varsin olennainen osa tavallisen ihmisen arkea. Kokkiohjelman leivonnaisiin käytetään alkoholia, töistä saatetaan lähteä after work -oluelle eikä lomalla tietenkään lasketa nautittujen juomien määrää, kun kerran lomalla ollaan – nämä kaikki esimerkit löytyvät Tiedostavan siemailun taidosta. Samoin löytyy esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi mainoksissa ja sosiaalisessa mediassa alkoholi yhdistetään rentouteen, nautintoon ja onnellisuuteen ilman, että sitä juuri kyseenalaistetaan. Ani Kellomäki kuitenkin kyseenalaistaa ja esittää havainnollistavia esimerkkejä ja vertauksia siitä, miten alkoholi on hiipinyt lähikosketukseen kanssamme.

Aiheesta onkin syytä puhua. Alkoholinkäyttö on Suomessa lisääntynyt runsaasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Varsinkin naiset ovat kasvattaneet osuuttaan juomien kuluttajina 1960-lukuun verrattuna. Moni saa tälläkin hetkellä neuvoja vähentää juomistaan, mutta iso haaste on sekin, että monella käyttö ehtii karata käsistä, ennen kuin asiaan puututaan. Suomessa sallitaan varsin paljon ennen kuin ongelmalliseen juomiseen puututaan.

Tiedostavan siemailun taito kyseenalaistaa monin tavoin sen, miten tavanomaiseksi asiaksi alkoholinkäyttö on kulttuurissamme muuttunut. Kirjaa ei ole kuitenkaan kirjoitettu sormea heristellen vaan ennemminkin rennolla tavalla herätellen. Kellomäen agendana ei ole kääntää suomalaisia absolutisteiksi vaan mieluummin herätellä huomaamaan alkoholiin liittyviä ristiriitaisuuksia ja haasteita. Voisiko kalsarikännien ja aamupäiväkuohareiden sijaan ryhtyä tiedostavaksi siemailijaksi? Sellaiselle kirja tarjoaa oman huoneentaulun, suhdettaan alkoholiin pohtiva taas voi testata omia tottumuksiaan ja tutustua esimerkiksi Sallin ja Mikan tarinoihin siitä, miten elämä kävi jossain vaiheessa liian kosteaksi.

Ani Kellomäen teosta voisi suositella oikeastaan kenelle tahansa. Se herättää ajatuksia ja avaa silmiä – luulenpa, että katselen nyt ympärilleni alkoholin suhteen aiempaa tiedostavammin. Kaiken lisäksi kirja on kirjoitettu hyvin!

Keski-kirjastot 2019: 47. Tietokirja sinua kiinnostavasta aiheesta.

Kommentit

  1. Hyvä aihe tällä kirjalla. Suomessa on kyllä aika outo asenna alkoholiin monin tavoin, ja juuri tuo alkoholismin sietäminen tosi pitkälle on erikoista. Kalsarikänni-ilmiö kertoo paljon meikäläisestä kulttuurista... pitäisipä itsekin lainata tämä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi! Monella tapaa silmiä avaava teos.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on