Siirry pääsisältöön

Michelle Obama: Minun tarinani

"Minä asuin lapsena liikuntarajoitteisen isän kanssa liian pienessä asunnossa kaupunginosassa, joka alkoi taantua, eikä meillä ollut paljon rahaa, mutta minun ympärilläni oli rakkautta ja musiikkia monikulttuurisessa kaupungissa, maassa jossa opiskelemalla voi päästä pitkälle. Minulla ei ollut mitään tai minulla oli kaikki. Sen tarinan voi kertoa kahdella tavalla."


Michelle Obama: Minun tarinani
Otava 2018
Alkuteos Becoming 2018
Suomentanut Ilkka Rekiaro
510 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 19 t 43 min.

Olen ihaillut Michelle Obamaa siitä saakka, kun hänestä tuli Yhdysvaltain ensimmäinen nainen, ja oli itsestään selvää, että Obaman kirjan luen ennemmin tai myöhemmin. Kirja tuli pikaisesti julkaisun jälkeen Storytelin valikoimiin sekä e- että äänikirjana, ja ennen joulua 2018 vietinkin paljon aikaa kuunnellen Minun tarinaani lenkkeillessä, autoillessa ja kotitöiden lomassa.

Michelle Obaman tarinan kanssa kelpaakin viettää aikaa. Vaikkei kyseessä ole varsinainen ryysyistä rikkauksiin -tarina, on se kuvaus siitä, miten Chicagon South Sidesta voi varsin vaatimattomista oloista ponnistaa kohti maailmanlaajuista kuuluisuutta. Matkan varrella voi samalla rikkoa muutamia lasikattoja ja päästä paikkoihin ja asemaan, joista ei olisi voinut kuvitellakaan.

Barack Obamasta tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen tummaihoinen presidentti, ja samalla hänen vaimostaan tuli ensimmäisenä mustaihoisena Yhdysvaltojen First Lady. Rotu näkyy vahvasti kerronnassa pitkin matkaa, ja useaan otteeseen kirjassa tuodaan esille sitä, miten ihonväri vielä nykyaikanakin vaikuttaa moneen asiaan.
Ainoana Valkoiseen taloon astuneena afroamerikkalaisena ensimmäisenä naisena olin heti alkuun "ulkopuolinen". Valkoisiin edeltäjiini oli automaattisesti yhdistetty tiettyä ylevyyttä, toisin kuin minuun. Olin kampanjan aikana kömmähdellessäni oppinut, että minun olisi oltava parempi, nopeampi, fiksumpi ja vahvempi kuin koskaan. Minun olisi ansaittava ylevyyteni.
Obama tunnustaa suoraan, ettei ollut kovin ilahtunut miehensä pyrkimyksestä Yhdysvaltojen ykkösvirkaan. Kun valinta tehtiin, oli presidentin vaimon aika pohtia omaa asemaansa, ja hän löysikin lopulta omia tapojaan tehdä töitä ja vaikuttaa tärkeinä pitämiinsä asioihin. Erityisesti tyttöjen asema on lähellä hänen sydäntään, mutta löytyipä Valkoisen talon pihamaalta hänen jäljiltään myös kasvimaa, terveellisen ravinnon arvostamisen merkki.
Minulla oli onneksi ollut vanhemmat, opettajia ja mentoreita, jotka olivat jatkuvasti syöttäneet minulle johdonmukaista, yksinkertaista sanomaa: Sinulla on väliä. Halusin nyt aikuisena lausua nuo sanat uudelle sukupolvelle. Kerroin saman viestin tyttärilleni, jotka saivat sille päivittäin vahvistusta koulusta ja hyvistä olosuhteistaan, ja halusin toistaa sitä muodossa tai toisessa kaikille kohtaamilleni nuorille.
Minun tarinani etenee kronologisesti, joten sitä on helppo seurata. Kokonaisuus on toimiva yhdistelmä yksityistä ja yhteiskunnallista: Michelle Obama on yksilö, joka joutuu tämän tästä pohtimaan, onko hän tarpeeksi hyvä. Samalla hän on osa amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa on lukuisia epäkohtia, joiden parissa kansalaiset taistelevat. Ja edelleen hän on maailmalla tunnettu julkisuuden henkilö, jonka teoilla ja sanoilla on merkitystä.

Michelle Obaman elämäkerta onkin monella tapaa kiinnostava ja inspiroiva. Väkisin mietin, että tarinaa on jouduttu varmaankin kirjoittamaan kieli keskellä suuta, sillä kaikki on hyvin hiottua ja jonkinlainen yksityisyyden raja säilytetään tyylikkäästi alusta loppuun. Juoruja ja paljastuksia kirjalta ei tarvitse odottaa, mutta erittäin mielenkiintoinen ja paikoin koskettavakin kurkistus presidenttiparin elämään on tarjolla.

Englanninkielinen alkuteos Becoming löytyy kuulemma äänikirjana Michelle Obaman itsensä lukemana. Hieman mietityttää, josko kuuntelisin senkin. Myös painetun kirjan haluaisin saada jossain vaiheessa käsiini, edes selailtavaksi. Minun tarinani siis teki vaikutuksen!

Michelle Obaman kirjasta kirjoittavat myös ainakin Arja, HennaLeena, Amma ja Kirsi.

Kommentit

 1. Tämä oli vaan niin ihanasti kirjoitettu ja olen armoitettu Obaman pariskunnan fani.

  ♥♥

  VastaaPoista
 2. Nautittavaa luettavaa. Sain kirjan joululahjaksi ja luin loppuun tällä viikolla. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautittava tosiaankin. Minä tosiaan kuuntelin Michelle Obaman tarinan mutta kovasti haluaisin painetun kirjan käsiini.

   Poista
 3. Minäkin ihailen Obaman pariskuntaa, heistä säteilee yhtä aikaa älyä, valoa ja lämpöä.

  Minua mietitytti kuinka avoimesti tässä kerrotaan mielipiteitä ja yksityisiä asioita. Arvelinkin, että tämä ei ole mikään paljastuskirja ja hyvä niin. Pitänee lukea tämä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin siitä, että tarinassa säilytetään tyylikkäästi yksityisyyden rajoja. Olisikin kyllä ollut yllättävää, jos olisi sorruttu outoihin paljastuksiin.

   Poista
 4. Kiva kun postasit tästä kirjasta. Tämän haluan ehdottomasti lukea, kirja on jo hankintalistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin kiva sitten lukea, mitä ajatuksia tämä sinussa herätti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on