Siirry pääsisältöön

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan. He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan."

Herman Koch: Lääkäri
Siltala 2013
Hollanninkielinen alkuteos
Zomerhuis met zwembad 2011
Suomentanut Sanna van Leeuwen
447 sivua

Herman Kochin Lääkäri-romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä.
Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä päätellen he katsovat kuolemaa silmiin päivän jokaisena hetkenä, he lysähtävät huokaisten tuolille kirjoituspöytääni vastapäätä – mutta heitä ei vaivaa mikään.
Tarinan nykyhetkestä puolitoista vuotta taaksepäin Marcin vastaanotolle saapuu Ralph Meier, kuuluisa näyttelijä. Tarinan nykyhetkessä Meier on kuollut, ja Marcia syytetään hoitovirheestä. Mitä tapahtui? Kysymykseen vastataan vuolaasti, yli neljänsadan sivun verran, vähitellen pieniä yksityiskohtia availlen. Marcin näkökulmasta kerrotaan, miten Schlosserin perhe päätyy viettämään kesäpäiviä Meiereiden kanssa, miten perheiden lapset ystävystyvät, mikä tragedia leppoisat kesäpäivät keskeyttää ja mikä koituu Ralphin kohtaloksi.

Marc on tarinan minäkertoja, joten kaikki suodattuu hänen kauttaan. Ratkaisu on kiinnostava, sillä se saa miettimään, mitä kaikkea jää kertomatta. Myöskin se, että minäkertoja muistelee menneitä tapahtumia, on toimiva ratkaisu, sillä välillä lukijan uteliaisuutta kutkutellaan tulevaisuuteen kurottavilla ilmauksilla, jotka saavat odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jännite romaaniin rakentuukin hyvin.

Eittämättä Marc Schlosser on vastenmielinen tyyppi. Samaan aikaan hän kuitenkin on inhimillinen ja jollain tapaa ymmärrettävä, vaikkei varsinaisesti empatian tunteita herätäkään. Ja jos ei Marc ole mikään unelmahenkilö, eivät sitä oikein ole muutkaan. Ihmisluonnosta muodostuva kuva ei ole kaunis eikä moraalikysymyksiä voi kirjan kohdalla olla esittämättä. Lääkärin äärellä tulee pohtineeksi monia muitakin isoja asioita. Valmiita vastauksia Koch ei romaaniinsa asettele tarjolle vaan ennemminkin jättää sopivassa määrin aukkoja, joita ei lukemisen aikana eikä ihan heti sen jälkeenkään saa täytettyä.

Aiemmin en ole Herman Kochin teoksia lukenut, mutta nyt kirjailijan tuotanto alkoi kiinnostaa. Illallinen tuntuu saaneen paljon kiitosta blogeissa, ja sen lisäänkin nyt lukulistalleni.

Helmet 2018: 18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä. Vaikkei elokuvan tekeminen ole mitenkään pääosassa, on se Ralphin kautta läsnä tarinassa.

Marin postauksesta löytyy useita linkkejä muihin blogeihin, joissa Lääkäristä puhutaan. Lisäksi Kochin teoksesta ovat kirjoittaneet myös ainakin TiinaTuulia ja Susa.

Kommentit

  1. Olen lukenut kaikki Kochin teokset, vaikka Illallisen jälkeen päätin, että en lue enää yhtään teosta häneltä. Teokset paranevat joka kerta ja taidan olla koukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli on vaarana, että näihin koukuttuu? :) Kyllä Lääkäri herätti kiinnostuksen muihinkin Kochin teokseen, ainakin Illalliseen pitää jossain vaiheessa tarttua.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok