Siirry pääsisältöön

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan. He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan."

Herman Koch: Lääkäri
Siltala 2013
Hollanninkielinen alkuteos
Zomerhuis met zwembad 2011
Suomentanut Sanna van Leeuwen
447 sivua

Herman Kochin Lääkäri-romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä.
Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä päätellen he katsovat kuolemaa silmiin päivän jokaisena hetkenä, he lysähtävät huokaisten tuolille kirjoituspöytääni vastapäätä – mutta heitä ei vaivaa mikään.
Tarinan nykyhetkestä puolitoista vuotta taaksepäin Marcin vastaanotolle saapuu Ralph Meier, kuuluisa näyttelijä. Tarinan nykyhetkessä Meier on kuollut, ja Marcia syytetään hoitovirheestä. Mitä tapahtui? Kysymykseen vastataan vuolaasti, yli neljänsadan sivun verran, vähitellen pieniä yksityiskohtia availlen. Marcin näkökulmasta kerrotaan, miten Schlosserin perhe päätyy viettämään kesäpäiviä Meiereiden kanssa, miten perheiden lapset ystävystyvät, mikä tragedia leppoisat kesäpäivät keskeyttää ja mikä koituu Ralphin kohtaloksi.

Marc on tarinan minäkertoja, joten kaikki suodattuu hänen kauttaan. Ratkaisu on kiinnostava, sillä se saa miettimään, mitä kaikkea jää kertomatta. Myöskin se, että minäkertoja muistelee menneitä tapahtumia, on toimiva ratkaisu, sillä välillä lukijan uteliaisuutta kutkutellaan tulevaisuuteen kurottavilla ilmauksilla, jotka saavat odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jännite romaaniin rakentuukin hyvin.

Eittämättä Marc Schlosser on vastenmielinen tyyppi. Samaan aikaan hän kuitenkin on inhimillinen ja jollain tapaa ymmärrettävä, vaikkei varsinaisesti empatian tunteita herätäkään. Ja jos ei Marc ole mikään unelmahenkilö, eivät sitä oikein ole muutkaan. Ihmisluonnosta muodostuva kuva ei ole kaunis eikä moraalikysymyksiä voi kirjan kohdalla olla esittämättä. Lääkärin äärellä tulee pohtineeksi monia muitakin isoja asioita. Valmiita vastauksia Koch ei romaaniinsa asettele tarjolle vaan ennemminkin jättää sopivassa määrin aukkoja, joita ei lukemisen aikana eikä ihan heti sen jälkeenkään saa täytettyä.

Aiemmin en ole Herman Kochin teoksia lukenut, mutta nyt kirjailijan tuotanto alkoi kiinnostaa. Illallinen tuntuu saaneen paljon kiitosta blogeissa, ja sen lisäänkin nyt lukulistalleni.

Helmet 2018: 18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä. Vaikkei elokuvan tekeminen ole mitenkään pääosassa, on se Ralphin kautta läsnä tarinassa.

Marin postauksesta löytyy useita linkkejä muihin blogeihin, joissa Lääkäristä puhutaan. Lisäksi Kochin teoksesta ovat kirjoittaneet myös ainakin TiinaTuulia ja Susa.

Kommentit

  1. Olen lukenut kaikki Kochin teokset, vaikka Illallisen jälkeen päätin, että en lue enää yhtään teosta häneltä. Teokset paranevat joka kerta ja taidan olla koukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli on vaarana, että näihin koukuttuu? :) Kyllä Lääkäri herätti kiinnostuksen muihinkin Kochin teokseen, ainakin Illalliseen pitää jossain vaiheessa tarttua.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on