Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: After you

"When I reached the other end I would laugh in to the night air. You see! I am here staying alive right out on the edge, I'm doing what you told me!"

Jojo Moyes:
After You
(Penguin Books 2015)
Äänikirjan lukija Anna Acton
Äänikirjan kesto 11 t 18 min.

Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää yllätti ja vetosi. Louisa Clarkin ja Will Traynorin tarina jäi mieleen, ja kun kuulin, että romaanille on olemassa jo jatkoa, ei tarvinnut miettiä montaa kertaa, tartunko jatko-osaan. After You on julkaistu suomeksi vuonna 2016 nimellä Jos olisit tässä, mutta Storytelin valikoimissa kirja on vain englanniksi. Niinpä päädyin kuuntelemaan romaanin alkukielellä.

Louisa on menettänyt Willin ja suree. Vaikka hän tietää, että mennyttä ei voi muuttaa ja elämää pitäisi alkaa toden teolla elämään, on hän kuitenkin sivustakatsoja. Muut matkustavat pois ja Louisa katselee heidän lähtemisiään työpaikallaan lentokenttäkahvilassa – työkään ei oikein tarjoa sisältöä elämään.

Sitten Lou joutuu onnettomuuteen. Hän palaa vanhempiensa luokse ja huomaa, että mikään hänen elämässään ei oikeastaan ole muuttunut. Rohkeutta ottaa elämästä ote uupuu yhä, sen Louisa ymmärtää, ja sen huomaa myös eräs 16-vuotias tyttö, joka yllättäen saapuu Loun oven taakse. Lily mullistaa Louisan elämää melkoisesti, jos toki mullistukseen osallistuu myös Sam, ambulanssikuski, joka vie Loun sairaalaan onnettomuuden jälkeen.

After You ei ole surussa rypemistä, vaikka se olisi sitäkin toki voinut olla. Clarkin perheen lämmin huumori on edelleen läsnä, kuten on myös Louisan hassu tapa olla ja elää. Will on osa Louisan historiaa, hyvällä tavalla. Lily ja Sam ovat osa nykyhetkeä, eikä aivan mutkatonta menoa ole luvassa.

Louisa Clarkin tarinan avausosa oli sen verran pysäyttävä, että vaikeaa olisi samalle tasolle päästä. Eikä After You pääsekään vaan jää kohtuullisen tavanomaiseksi viihdekirjallisuuden edustajaksi. Huumori pelastaa paljon, samoin Louisan hahmo, mutta kaiken kaikkiaan romaani ei onnistu viehättämään edeltäjänsä tavoin. Viihdyttävää ajanvietekirjallisuutta etsivälle tätä voi kuitenkin hyvin suositella.

Kommentit

  1. Tykkään kovasti Jojo Moyesin kirjoista ja olen lukenut kaikki suomennokset. Kerro minulle jotain hyvää on todellinen klassikkokirja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle Moyes on niin uusi tuttavuus, että olen ehtinyt lukea (eli kuunnella) vain tämän ja Kerro minulle jotain hyvää. Matka Moyesin kanssa kyllä jatkuu, ennemmin tai myöhemmin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on