Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

"Poskiani poltti. Katselin, kuinka hän ohjasi pyörätuoliaan kapeassa eteisessä, ja ennen kuin tajusin mitä tein, minulta pääsi: 'Ei sinun silti tarvitse käyttäytyä kuin mikäkin kusipää.'"

Jojo Moyes:
Kerro minulle jotain hyvää
(Gummerus 2015)
Alkuteos Me Before You
Suomentanut Heli Naski
476 sivua
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo
Äänikirjan kesto 15 t 47 min.

Jojo Moyesin teoksiin olen suhtautunut pitkään hyvin ennakkoluuloisesti, nolona sen tunnustan. Vaikka luottoihminen mainitsi useamman kerran, että kannattaa Moyesin kirjoihin tutustua, en uskonut. Kerro minulle jotain hyvää osui kuitenkin lopulta silmiini Storytelin valikoimista ja päätin antaa romaanille mahdollisuuden. Vaikka viihteellisyys arvelutti ja vaikka olin päättänyt, että Jojo Moyesin kirjat eivät ole minun kakkupalani.

Niin sitä ihminen voi yllättyä ja todeta ennakkoluulonsa tuulesta temmatuiksi. Olin väärässä, sen voin tunnustaa. Kerro minulle jotain hyvää yllätti myönteisesti ja upposi pitkästä aikaa ajatuksiini niin, että olisin halunnut keskustella kirjan tapahtumista jonkun kanssa vähän väliä.

Tarinan lähtökohta on traaginen. Will, joka ennen eli täyttä elämää, on onnettomuuden jäljiltä liikuntakyvytön, lähes täysin muiden armoilla. Willin henkilökohtaiseksi avustajaksi palkataan Louisa Clarke, joka ei varsinaisesti ole mikään sisar hento valkoinen. Alkuun kaksikon välejä voikin parhaimmillaankin kuvata viileiksi, mutta viimein (toki!) yhteinen sävel alkaa löytyä.

Traagisemmaksi tarina vain muuttuu. Louisa Clarke ei tiedä koko totuutta, miksi hänet palkataan Willin avustajaksi, mutta viimein asianlaita selviää. Sitten ollaankin suuren eettisen kysymyksen äärellä, ja selvää on, että yksiselitteisen oikeaa vastausta ei ole.

Kerro minulle jotain hyvää on viihdettä, jossa on runsaasti kliseisiä chick litiin kuuluvia aineksia. Siinä on kuitenkin myös syvyyttä, joka jää mietityttämään. Lämmin huumori naurattaa ja toisaalta tarina myös itkettää. Tunteisiin vetoavaa viihdyttävää tarinaa kaipaavalle tämä romaani sopii erinomaisesti.

Helmet 2018: 3. Kirja aloittaa sarjan. Louisa Clarken elämää päästään seuraamaan myös romaaneissa Jos olisit tässä ja Elä rohkeasti.

Kommentit

 1. Oi, tämä on ihana kirja! Tykkään itse Jojo Moyesista, sillä hän kirjoittaa kevyesti, mutta silti kirjoista löytyy myös niitä vakavampia aiheita ja jotain ajateltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä löysin Moyesista uuden suosikkini. :) Pidän juuri siitä, että ilmaisu on kevyttä mutta sisällöstä löytyy syvyyttä.

   Poista
 2. Tämä kirja toimi hyvin myös elokuvanakin, joka tuotatti miun silimiini useamman kyyneleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvan haluaisinkin nähdä! Kiinnostaa kovasti, miten tarina on onnistuttu siirtämään valkokankaalle.

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä, mutta jatko-osa oli mielestäni melko "turha". Kolmatta osaa (Still me) en aio edes lukea. Muutamia muita Moyesin kirjoja olen lukenut ja ovat olleet genressään ihan hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. After You -romaanin kuuntelin juuri, ja kyllä se jäi aika latteaksi tämän rinnalla. Aion silti vielä antaa Moyesille mahdollisuuden, kun nyt kerran olen häneen tutustunut.

   Poista
 4. Minulle kävi ihan samoin - hirveät ennakkoluulot, tämä ei voi olla hyvä, ja sitten liikutuinkin ihan oikeasti. :) Moyesissa parasta on se, että syvyyttä löytyy kevyen pinnan alta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Hirveän höttöinen chick lit ei ole minun juttuni, mutta pinnan alta löytyy jotain syvempää, olen usein aika myyty. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on