Siirry pääsisältöön

Enni Mustonen: Parittomat - Järjen ja tunteen tarinoita #5

"Alhaalla saunatuvassa seisahduin peilin eteen. Fanni oli oikeassa. Minun ilmeeni oli erilainen kuin ennen, jotenkin pehmentynyt. Vaikka järki kuinka yritti panna vastaan, tiesin, ettei viimeöinen tunnekuohu ollut mennyt ohitse jälkiä jättämättä."

Enni Mustonen:
Parittomat - Järjen ja tunteen tarinoita
Otava 2008
Äänikirjan lukija Erja Manto
Kesto 7:39:20.
NimettömistäMustasukkaisista ja Lipunkantajista ja Sidotuista muodostuvan Järjen ja tunteen tarinoita -sarjan päättää Parittomat. Ja voi millä tavalla. Melkein toivon, että olisin jättänyt sarjan sen neljänteen osaan, sillä Sidotut olisi ollut komea päätös historiallisille romaaneille. Parittomat sen sijaan jätti jälkeensä melko ärtyneen mielen.

1900-luvun alusta on yllättäen hypätty vuosikymmeniä eteenpäin. Vuosituhat on vaihtunut, eletään EU-Suomessa, jollaista edellisten osien päähenkilöt Hilma ja Anna tuskin osasivat ennakoida, vaikka edistyksen naisia olivatkin. Tällä kertaa päähenkilö on Salla, Hilman tyttärentyttärentytär, joka asettuu kesäksi Fanni-tätinsä luokse valmistelemaan väitöskirjaa ja kiertää TE-keskuksen leivissä tekemässä tilatarkastuksia. Tuleepa siinä sitten samalla todettua, millaisessa byrokratian kurimuksessa tilalliset elävät EU:n aikana.

Mikään yllätys ei ole, että pian kesäpaikkakunnalle saavuttuaan Salla tapaa Tommi Saarisen, joka isännöi luomusipulitilaa Petäjäniemen kartanolla. Yllätys ei ole sekään, että varsin pian kaksikon välillä alkaa leiskua, ja he kohtaavatkin enemmän tai vähemmän sattumalta tämän tästä. Kartanoparatiisi tarvitsee tietenkin oman käärmeensä, ja Salla joutuu luovimaan niin vihaisten tilallisten kuin henkilökohtaisen kilpailijansa kanssa. Mutta mitäpä Salla, tehonainen, ei selvittäisi.

Enpä ole hetkeen törmännyt yhtä rasittavaan päähenkilöön kuin tämä Salla. Nainen on liukas kuin vetinen jäätikkö ja niin täynnä omaa erinomaisuuttaan, että häneen on vaikea saada tarttumapintaa. Aiemmin tapahtunut erokin on oikeastaan vain onnekas tapahtuma, sillä saihan Salla alkaa kunnolla elää, kun mies lähti. Taitavasti nainen käsittelee niin äksyjä isäntiä kuin Fanni-tätiään ja järjestelee näppärästi siinä sivussa vielä ystävättären häätkin, toimii meikkaajana ja autokauppiaana. Jotain rosoa hahmoon kaipaisi, jotta häntä sietäisi hieman paremmin.

Parittomat on selvästi aiempia osia romanttisempi, eikä sekään piirre saa minua ilahtumaan. Yhteiskunnallisuus EU-byrokratian myötä jää lähinnä täytteeksi, kun tehotyttö kaahailee autolla pitkin kyläkuntia ja törmää sattumalta tämän tästä tummaan, pitkään ja käheä-ääniseen Tommiin, joka saa sydämen hypähtelemään. Kepeää kesäistä romantiikkaa kaipaavalle tämä tarina on varmasti hyvä valinta, sillä sujuvasti Enni Mustonen edelleen kirjoittaa. Sarjan aiempiin historiallisiin romaaneihin ihastuneelle Parittomat voi kuitenkin tuottaa pettymyksen.

Järjen ja tunteen tarinoita -sarjasta kirjoittavat ainakin BooksyPirjoliisa ja Tuija.

Kommentit

  1. Parittomat oli valtava pettymys, henkilöhahmojen nimet ovat menneet sekaisin ja juoni on vetistynyt huimasti edellisistä kirjoista. Ensimmäinen Enni Mustosen kirja, jonka jätän kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä minullekin pettymys oli. Kirja oli jotenkin niin erilainen verrattuna sarjan aiempiin osiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on