Siirry pääsisältöön

Enni Mustonen: Nimettömät - Järjen ja tunteen tarinoita #1

"Niiasin uudestaan ja sopersin typertyneenä jonkinlaisen kiitoksenkin. Vasta hetken päästä ymmärsin äidin ja apteekkarskan puheista, että minun pitäisi lähteä Helsinkiin uuteen palveluspaikkaan. 
- Muistaahan Hilma minun sisareni Augusta Ahlstedtin, joka poikkesi meillä uutenavuotena matkalla asessori Lagerborgin hautajaisiin?"
Enni Mustonen:
Järjen ja tunteen tarinoita - Nimettömät
(Otava 2004)
Äänikirjan lukija Erja Manto
Kesto 8h 16min.
Nimettömät avaa Järjen ja tunteen tarinoita -sarjan, joka kuvaa itsenäistyvän Suomen historiaa kahden nuoren naisen elämänpolkujen kautta. Hilma on piikatyttö, josta kasvaa vahva ja itsenäinen ompelijatar. Anna puolestaan on pappisperheen tytär, jolla on aikaa haaveilla ja mahdollisuus opiskella. Molemmat päätyvät Helsinkiin Augusta Ahlstedtin katon alle: Hilma piiaksi ja Anna tätinsä kaitsemaksi opiskelijaksi. Vaikka naiset ovat eri yhteiskuntaluokista, syntyy heidän välilleen yhteys.

Historiallisen sarjan avausjakso sijoittuu 1800-luvun loppuun, kun isänmaallisuus nostaa päätään ja toisaalta idästä kantautuu ajoittain huolestuttavia uutisia. Yhteiskunnallisten muutosten keskellä Anna ja Hilma elävät omaa elämäänsä, tekevät omia valintojaan ja kasvavat kohti aikuisuutta. Vaikka toinen on piika ja toinen parempiosainen opiskelija, ovat molemmat eräänlaisia rajojen rikkojia. Hilma ei liiemmin kuvia kumartele ja Anna puolestaan haluaa opiskella ja hankkia ammatin itselleen.

Kiinnostavinta antia tässä romaanisarjan osassa on luokkayhteiskunnan kuvaus. On mielenkiintoista, miten päähenkilöiden asemat vaikuttavat heidän tekemisiinsä niin paljon. Ajankuva on mielestäni hyvinkin todentuntuinen, ja vaikka Mustosen romaanit käsittääkseni historialliseen viihdekirjallisuuteen lasketaan, on tarjolla paljon muutakin kuin kepeää romantiikkaa. Henkilöhahmot ovat hekin kiinnostavia, ertiyisesti Anna ja Hilma, joskin Augusta Ahlstedt on ainakin näin alussa melko yksiulotteinen. Eräänlainen rajojen rikkoja silti hänkin: 1800-luvun lopussa matkusteleva ja itsellinen nainen ei tainnut olla kovin usein vastaan asteleva olento.

Tämän kuuntelin äänikirjana samoin kuin jo aiemmin sarjan kakkososan, joka on nimeltään Mustasukkaiset. Nyt on kakkososa uusintakuuntelussa ja sarjan seuraavat osat odottavat puhelimessani vuoroaan.

Tästä historiallisesta romaanista on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: Kirjamielellä, Luettua ja Sivujen sanat.

Helmet 2017: 38. Kirjassa mennään naimisiin.

Kommentit

 1. Olen monta kertaa ajatellut kuunnella tämän sarjan äänikirjoina, mutta aina se on vaan jäänyt. Erja Manto lukijana on minulle todellinen vetovoimatekijä, sillä olen tähän mennessä pitänyt juuri hänen lukemistaan äänikirjoista eniten. :)

  ps. blogisi ulkoasu on ihanan raikas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjana tämä, kuten myös sarjan toinen osa, toimi mielestäni oikein hyvin. Kannattaa siis kokeilla! Kiitos!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El