Siirry pääsisältöön

Takashi Hiraide: Kissavieras

"Talvi alkoi. Chibi saapui elämäämme raolleen jätetystä ikkunasta kuin pieni puronen, joka etenee kostuttaen pikku hiljaa kaltevaa pintaa. Kohtaloksi kutsuttu voima kuitenkin lähestyi tuota purosta."

Takashi Hiraide: Kissavieras
(S & S 2016)
Alkuteos 猫の客 [Neko no kyaku]
Suomentanut Raisa Porrasmaa
160 sivua
Kissavieras on pieni, sievä kirja. Sen päähahmoksi asettuu pieni, sievä kissa Chibi, joka yllättäen alkaa vierailla tokiolaisen kirjailijapariskunnan luona. Kissan edesottamusten seuraaminen ja vierailujen odottaminen elävöittävät parin rauhallista elämää, ja erilaista ulottuvuutta kissavieraan kohtaamisiin tuo sen ymmärtäminen, että Chibi on vain vierailija, ei oma.

Japanilainen romaani on rauhoittavaa ja samalla virkistävää luettavaa. Nykyaikaisen tietotulvan keskellä on kiehtovaa hypätä ajassa taaksepäin hetkeen, jota ei kuormita internet sosiaalisine medioineen. Kirjailijapariskunnalla on aikaa pysähtyä seuraamaan luontokappaleen elämää, ja samalla lukija pääsee kurkistamaan japanilaisuuteen monin eri tavoin.

Paljon tarinassa ei tapahdu, ja sisältö tuleekin aivan muualta kuin juonesta. Minäkertoja havainnoi näkemäänsä ja kokemaansa tarkasti. Kissavieras kuvaa niin seesteistä tunnelmaa kuin japanilaista kulttuuria eleettömästi ja samalla viehättävästi.

Kissat, ja erityisesti yksi tietty kissa, ovat tarinassa tärkeitä. Ne nimetään, toisin kuin ihmiset, ja kissat nousevat itsenäisinä kulkijoina symboloimaan elämää, rakkautta ja elämän haurautta. Kirja itsessään korostaa hetkeen pysähtymisen tärkeyttä: se vaatii rauhoittumaan äärelleen. Sen tekeekin mielellään siitä lähtien, kun kirjan saa käsiinsä: Kissavieras on esineenäkin kovin kaunis. Viehättävä ulkoasu on Satu Kontisen käsialaa.

Pienestä kirjasta muualla: Ullan Luetut kirjat, Kirjanurkkaus, Kannesta kanteen, Lumiomena ja Yöpöydän kirjat.

Kissavieras avaa osallistumiseni Kurjen siivellä -haasteeseen. Helmet 2016 -haasteessa: 10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Kommentit

  1. Ihastuttavan kirjakansikuvan olet tehnyt. Täydellinen.

    VastaaPoista
  2. Minäkin ihastelin kirjankansikuvaasi: niin raikas ja kaunis. <3

    Tämän kirjan aion lukea pian, se kuulostaa jotenkin niin ihastuttavalta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sara. <3
      Haluan mielelläni kuulla, mitä ajatuksia kirja sinussa herättää.

      Poista
  3. Tämä oli todella eleetön, kiehtova, suorastaan zeniläinen kirja. Ulkoasukin on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin rauhoittava, todellakin zeniläinen tarina.

      Poista
  4. Tämä kiinnostaa minua tosi paljon, viehkeys ja eleettömyys vetoavat minuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eleettömyyden ystäville tätä voi lämpimästi suositella.

      Poista
  5. Jonna, sinulle on haaste blogissani.

    <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok