Siirry pääsisältöön

Rachel Kushner: Luomisen järvi

Brunon viestit Pascalille olivat laaja-alaisia, mutta en ollut törmännyt niissä mihinkään raskauttavaan, vaikka Bruno oli todennut, että vesi kuuluu pohjaveteen eikä teolliseen tankkiin. Bruno surkutteli, että valtio oli tullut siihen tulokseen, että pohjavesi kannattaisi imeä maanalaisista luolastoista ja järvistä ja joista ja säilöä valtaviin, muovilla vuorattuihin ”mega-altaisiin”, joissa siihen liukenisi myrkkyjä muovista ja joissa se haihtuisi auringossa. Traaginen idea, hän sanoi, eikä sen tuhoisuuden astetta ehkä ymmärtänyt kukaan muu kuin sellainen ihminen, joka oli viettänyt huomattavan pitkiä aikoja maan alla. Vesi oli jo tallessa, luonnon omassa nerokkaassa suodatus- ja säilytysjärjestelmässä, maan uumenissa.

Rachel Kushner: Luomisen järvi
Tammi 2024
suomentanut Arto Schroderus
alkuteos Creation Lake
kansi Oliver Munday
425 sivua

Bruno Lacombe on anarkoprimitivisti, eräänlainen sivilisaation vastustaja. Hän on Pascal Balmyn ja Balmyn johtaman Le Moulin -ryhmän opettaja ja mentori. Lacomben epäillään laativan strategioita valtion teollisten hankkeiden pysäyttämiseksi. Epäillään, että Le Moulin -ryhmä tuhosi tekoallastyömaalta satojen tuhansien arvoisia koneita, mutta pitäviä todisteita ei ole.

Luomisen järven minäkertoja on ”Sadie”, joka on asettunut miesystävänsä Lucienin kanssa Guyennen laaksoon Ranskaan. Perintötalo sijaitsee oivallisella paikalla Le Moulinia ajatellen: onhan naisen tehtävänä seurata ryhmittymää, soluttautua sen joukkoon ja ottaa selvää sen aikeista. Pelkkä sivusta havainnointi ei toki riitä vaan Sadiella on pääsy Brunon ja Pascalin sähköpostikirjeenvaihtoon, joka kurkottaa siihen aikaan, kun elämä oli vielä sopivan yksinkertaista ilman outoja tekoallashankkeita ja teollistuneita yhteiskuntia. 

Pascal ryhmineen on kuin joukko oppilaita suhteessa Brunoon, joka on syvällä edustamassaan aatteessa. Hän tietää kovin paljon menneisyydestä ja on perehtynyt esimerkiksi neandertalilaisiin ja heidän elintapoihinsa. Hän tietää, mikä on todellista, säilyttämisen arvoista, ja mikä nykyajan hapatusta. Hän kirjoittaa pitkiä tekstejä ihmiskunnan historiasta ja siitä, minkälaista tuhoa nykyihminen ympärilleen kylvää.

Sadie taas. Hän on kylmänviileä agentti, joka on lukuisia kertoja vaihtanut koko henkilöllisyytensä ja kykenee esiintymään sopivasti salaperäisenä naisena, joka onnistuu kietomaan ihmisiä pikkusormensa ympärille. Mutta onnistuuko hänkään kaikessa manipuloinnissaan? Onko hänen kilpensä niin vahva, että mikään ei tee siihen naarmua?

Nimenomaan Sadie on äärimmäisen kiinnostava hahmo. Hän on yksinäinen vaeltaja, jonka ei tunnu olevan erityisen vaikeaa vaihtaa henkilöllisyyttään ja koko sosiaalista elämäänsä tuosta vain, kun tehtävä päättyy. Hän ei myöskään tunnu antavan tilaa eettisille pohdinnoille omista toimistaan. Samalla hän on kuin saippuapala, josta ei ole helppoa saada otetta.

Kovin helposti otetta ei saa Kushnerin romaanistakaan, se hämmentää ja samalla houkuttaa kanssaan keskusteluun. Yksityiskohtainen kuvaus saa myös mielikuvituksen lentoon, ja ajoittain tuntuu kuin olisi katsomassa tapahtumia paikan päällä. Jotain vaikuttavaa kertomuksessa eittämättä on.

Muualla: Reader, why did I marry him?

Helmet 2025 -lukuhaaste: 19. Kirja on Keltaisen kirjaston kirjalistalla.

Kommentit

  1. Tämä on varmasti kirja, joka ei ihan heti pyyhkiydy mielestä. Kushner on minulle vain nimenä tuttu, mutta ilmeisesti pitäisi lukea joku hänen kirjansa, vaikkapa tämä. Mieleen tulee Eleanor Cattonin Birnamin metsä, josta pidin todella paljon.

    VastaaPoista
  2. Taisin vähän tipahtaa kärryiltä jo anarkoprimitivistin kohdalla :D
    Tämä vaikuttaa teokselta, johon voisin tarttua jos haluaisin astua mahdollisimman paljon epämukavuusalueelle, mutta juuri nyt en tunne siihen vetoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...