Siirry pääsisältöön

Anne Kantola, Jecaterina Mantsinen & Omos ”Opa” Okoh: Kuin veljet – Totuus Suomen katujengeistä

 Kun puhuimme tätä kirjaa varten perheenjäsenten ja maahanmuuttotaustaisia perheitä auttavien tahojen kanssa, kävi selväksi, että ongelmat tiedetään ja tahtoa niiden kohtaamiseen ja ratkaisemiseen on. Maahanmuuttajayhteisöjä ei vain ole otettu mukaan keskusteluun. Heitä käsitellään raporteissa etäältä kuin tutkimuskohteita. Maahanmuuttotaustaisia vanhempia on syyllistetty siitä, että he eivät välitä lastensa tai nuortensa rikoksista. Se ei pidä paikkaansa. Moni on jäänyt ilman apua, ja suurin este avun perille menemiselle on ollut luottamuksen puute. Näkyvissä vähemmistöissä, esimerkiksi somaliyhteisössä, rasismin kokemukset ovat ylisukupolvisia ja monesti niin vakavia, että luottamuksen luomiseksi ja rinnakkaisyhteiskuntien ehkäisemiseksi tuskin enää riittää rasismin väheneminen. Tarvitaan sovitusta.

Anne Kantola, Jecaterina Mantsinen & Omos ”Opa” Okoh:

Kuin veljet – Totuus Suomen katujengeistä

Johnny Kniga 2024

kansi Maria Mitrunen

äänikirjan lukija Matti Leino

kesto 9 t 7 min

Suomessa on puhuttu paljon siitä, miten meitä uhkaa ”Ruotsin tie” eli jengirikollisuuden paisuminen ja sitä myötä turvallisuuden heikkeneminen. On puhuttu jengeistä ja uutisoitu jengien toiminnasta ja niiden jäsenten rangaistuksista.

Mutta mitä todellisuus on? Mitä ovat Suomen katujengit ja mitä löytyy klikkiotsikoiden takaa? Siitä ottavat selvää toimittajat Anne Kantola ja Jecaterina Mantsinen sekä entinen rikollinen Omos ”Opa” Okoh, joka on nykyään luovan alan ammattilainen. He haluavat katsoa uutisten taakse ja muistuttaa, että rikollisuuden takana on moninaisia kehityskulkuja ja inhimillisiä kohtaloita sekä paljon sellaista, mihin olisi mahdollista vaikuttaa kauan ennen kuin päädytään oikeussaliin.

Teoksessa tuodaan esille yksilöitä ja muistutetaan, että kasvottomat jengiläiset ovat oikeita ihmisiä, jotka usein joutuvat moninaisen syrjinnän kohteeksi. Heidät työnnetään sivuun yhteiskunnassa, jonka pitäisi olla tasa-arvon mallimaa. Tasa-arvoinen koulutuksemmekaan ei selviä tässä puhtain paperein, ei myöskään vankeinhoitolaitos. Ongelmia on paljon, eikä niiden ratkominen ole yksinkertaista tai ilmaista. Silti olisi kaikkien kannalta parempi tarttua haasteisiin varhain ja katkaista rikollinen tie alkuunsa, teoksessa todetaan perustellusti.

Kuin veljet on ravisteleva ja koskettava teos, joka olisi tarpeellista luettavaa oikeastaan kenelle tahansa mutta erityisesti heille, jotka työskentelevät nuorten kanssa tai jotka tekevät nuoria koskevia päätöksiä. Kirjoittajat muistuttavat, että eri syistä väkivalta muodostuu joskus olennaiseksi osaksi arkea ja että usein väkivalta on keino selviytyä. 

Kukaan ei synny väkivaltarikolliseksi.

On selvää, että rikollisuudesta on seurauksensa. Paljon kuitenkin voitaisiin tehdä myös vankiloissa, jotta rikolliseen elämään palaaminen ei olisi ainoa vaihtoehto tuomion päätyttyä, kirja muistuttaa. Paljon on kiinni tietenkin siitä, mihin resursseja suunnataan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...