Kun puhuimme tätä kirjaa varten perheenjäsenten ja maahanmuuttotaustaisia perheitä auttavien tahojen kanssa, kävi selväksi, että ongelmat tiedetään ja tahtoa niiden kohtaamiseen ja ratkaisemiseen on. Maahanmuuttajayhteisöjä ei vain ole otettu mukaan keskusteluun. Heitä käsitellään raporteissa etäältä kuin tutkimuskohteita. Maahanmuuttotaustaisia vanhempia on syyllistetty siitä, että he eivät välitä lastensa tai nuortensa rikoksista. Se ei pidä paikkaansa. Moni on jäänyt ilman apua, ja suurin este avun perille menemiselle on ollut luottamuksen puute. Näkyvissä vähemmistöissä, esimerkiksi somaliyhteisössä, rasismin kokemukset ovat ylisukupolvisia ja monesti niin vakavia, että luottamuksen luomiseksi ja rinnakkaisyhteiskuntien ehkäisemiseksi tuskin enää riittää rasismin väheneminen. Tarvitaan sovitusta.
Anne Kantola, Jecaterina Mantsinen & Omos ”Opa” Okoh:
Kuin veljet – Totuus Suomen katujengeistä
Johnny Kniga 2024
kansi Maria Mitrunen
äänikirjan lukija Matti Leino
kesto 9 t 7 min
Suomessa on puhuttu paljon siitä, miten meitä uhkaa ”Ruotsin tie” eli jengirikollisuuden paisuminen ja sitä myötä turvallisuuden heikkeneminen. On puhuttu jengeistä ja uutisoitu jengien toiminnasta ja niiden jäsenten rangaistuksista.
Mutta mitä todellisuus on? Mitä ovat Suomen katujengit ja mitä löytyy klikkiotsikoiden takaa? Siitä ottavat selvää toimittajat Anne Kantola ja Jecaterina Mantsinen sekä entinen rikollinen Omos ”Opa” Okoh, joka on nykyään luovan alan ammattilainen. He haluavat katsoa uutisten taakse ja muistuttaa, että rikollisuuden takana on moninaisia kehityskulkuja ja inhimillisiä kohtaloita sekä paljon sellaista, mihin olisi mahdollista vaikuttaa kauan ennen kuin päädytään oikeussaliin.
Teoksessa tuodaan esille yksilöitä ja muistutetaan, että kasvottomat jengiläiset ovat oikeita ihmisiä, jotka usein joutuvat moninaisen syrjinnän kohteeksi. Heidät työnnetään sivuun yhteiskunnassa, jonka pitäisi olla tasa-arvon mallimaa. Tasa-arvoinen koulutuksemmekaan ei selviä tässä puhtain paperein, ei myöskään vankeinhoitolaitos. Ongelmia on paljon, eikä niiden ratkominen ole yksinkertaista tai ilmaista. Silti olisi kaikkien kannalta parempi tarttua haasteisiin varhain ja katkaista rikollinen tie alkuunsa, teoksessa todetaan perustellusti.
Kuin veljet on ravisteleva ja koskettava teos, joka olisi tarpeellista luettavaa oikeastaan kenelle tahansa mutta erityisesti heille, jotka työskentelevät nuorten kanssa tai jotka tekevät nuoria koskevia päätöksiä. Kirjoittajat muistuttavat, että eri syistä väkivalta muodostuu joskus olennaiseksi osaksi arkea ja että usein väkivalta on keino selviytyä.
Kukaan ei synny väkivaltarikolliseksi.
On selvää, että rikollisuudesta on seurauksensa. Paljon kuitenkin voitaisiin tehdä myös vankiloissa, jotta rikolliseen elämään palaaminen ei olisi ainoa vaihtoehto tuomion päätyttyä, kirja muistuttaa. Paljon on kiinni tietenkin siitä, mihin resursseja suunnataan.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.