Siirry pääsisältöön

Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat

Ensimmäisinä päivinä he kulkevat kevyesti silkasta kävelemisen ilosta ja siksi että ovat täysin vapaita eikä kukaan ole määräämässä. Heillä ei ole muuta tekemistä kuin kävellä etelään päin, hankkia ruokaa, kun eväät ovat lopussa, ja löytää paikka missä nukkua. Aluksi se käy helposti, sillä ruotsalaisseudulla kaikki ymmärtävät että he ovat kunnon tyttöjä. He saavat kertoa Vaasan palosta ja piianpaikoistaan, jotka paloivat poroksi, ja kuinka heillä ei ole muuta keinoa kuin etsiä onneaan Helsingistä. 

Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat
Teos & Förlaget 2022
alkuteos Lyser och lågar 2022
suomentanut Leena Vallisaari
kansi Mika Tuominen
397 sivua

Ulla-Lena Lundbergin uutta romaania saatiin odottaa kauan, kymmenen vuotta. Nyt odotus on päättynyt ja käsillä on Liekinkantajat, joka kertoo kolmen sukupolven tarinat.

Bitt, josta tulee myöhemmin Betty, palaa Vaasan palon jälkeen kotiin Vöyrille. Siellä ei kuitenkaan kaivata ylimääräisiä suita ruokittavaksi, ja niinpä Betty lähtee ystävineen kohti Helsinkiä. Siellä kuulemma on töitä. Helsingissä Betty tapaa Valentinin, jonka on kuitenkin määrä osallistua Krimin sotaan. Sodan jälkeen nuori pari asettuu Porvooseen.

Valentinin ja Bettyn tytär Olga puolestaan menee naimisiin Robertin kanssa, josta tulee erään kansanopiston ensimmäinen rehtori. Olga on kansanopiston äiti ja sydän, ja aina vain uusien oppilaiden virtaa seuraa Karin, joka aikanaan rakastuu Gunnariin.

Liekinkantajat ulottuu 1800-luvun puolivälistä 1920-luvulle saakka. Kertomuksen henkilöt elävät elämäänsä samalla, kun maailma ympärillä muuttuu, kuohahteleekin. Ja tästä kaikesta syntyy lämmin, elävä kokonaisuus.

Muistan Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkitusta romaanista Jää (2012) viehättävän kerronnan, jossa on lämpöä ja ymmärrystä. Samaa havaitsen tästä uudesta romaanista, joka Jään tavoin kertoo kirjailijan suvun tarinaa. On kuin kertoja katsoisi kaikkea ymmärtäen, hymyn karehtiessa suupielessä.

Kolmen sukupolven tarina on kiinnostava ja sitä kehystää yhteiskunnallinen, muuttuva tilanne. En kuitenkaan löydä romaanista samaa lumoa kuin mitä Jää minulle tarjosi. Tunnen katselevani kaikkea hieman etäältä, ajoittain paatokselliseen puheeseen kyllästyenkin. Silti silläkin on paikkansa, ja mutinoistani huolimatta viihdyn Liekinkantajien parissa vallan hyvin.

Kommentit

  1. Tämä olisi todella kiinnostavaa lukea, kun sain juuri kuunneltua Susanna Alakosken Pumpulienkelin, mikä liippaa samaa ajankohtaa, siinäkin käytiin läpi Vaasan paloa pumpulitehtaan historiassa, vaikka kirja tapahtuikinsen jälkeen. Päähenkilö syntyi 1905. Yhteistä olisi ainakin se, että sukupolvet hakeutuvat leveämmän leivän ääreen.
    Luin myös Jään silloin kun se ilmestyi, ja pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jää on minulle yksi rakkaimpia romaaneja. Tässä on tosiaan kerronnassa jotain samankaltaista viehätystä.
      Hyvä kun mainitsit Pumpulienkelin, pitäisikin hankkia sen jatko-osa luettavaksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok