Siirry pääsisältöön

Suvi Vaarla: Kadonnut aika

Hänen mielensä muistutti ruuhkaista turistikatua, jossa autot tööttäsivät, ihmiset törmäilivät toisiinsa, jotkut huusivat avoimesta ikkunasta päättömiä solvauksia, katukaupustelija tyrkytti rihkamakelloja, toinen kaupustelija heitteli ilmaan pimeässä loistavia muovihyrriä, kolmas myi lisäravinteita, näyteikkunoissa palkatut näyttelijät esittelivät kulkijoille takapuoliaan, samalla kun vastaan käveli alaston ihminen, kirahvi ja maailmanlopun ennustaja. 

Suvi Vaarla: Kadonnut aika
WSOY 2022
kansi Martti Ruokonen
268 sivua

Suvi Vaarlan toinen romaani* Kadonnut aika sijoittuu nykymaailmaan. Se kuvaa Oton, Iiriksen, Alexandran ja Lassen kautta neljää erilaista elämää, jotka kietoutuvat toisiinsa. Hahmoista kasvaa romaanissa moniulotteisia ihmisiä, jotka elävät tässä ajassa, tämän maailman ehtojen mukaan. Se on kiehtovaa: ajankuva toimii ja on tarkkanäköistä.

Kun nykyajassa ollaan, ei teknologiaa voi ohittaa. Sen kuvaus on sekä vavisuttavaa että vaikuttavaa. Kiinnostavaa on esimerkiksi se, mitä teknologia on lasten maailmassa ja miten vanhemmat voivat (ainakin yrittää) pyrkiä sitä kontrolloimaan. Toiset onnistuvat paremmin kuin toiset, eikä maailma ole tässä(kään) suhteessa tasa-arvoinen.

Ja vaikka teknologia mahdollistaa yhteyden toisiin entistä helpommin, ei todellisen yhteyden löytäminen ole aina helppoa. Kun olemme yhteydessä verkon välityksellä muihin, saattaa unohtua se, mikä on lähellä.

Kiehtova ulottuvuus on sekin, miten henkilöt ehkä kokevat olevansa oman elämänsä ohjaksissa. Yksi pieni hetki – nykyajan ilmentymä sekin – saattaa muuttaa hetkessä kaiken, eikä itsellä ole välttämättä tapahtumiin paljoakaan vaikutusvaltaa.

Iiris ei ollut ajatellut, että siitä päivästä tulisi unohtumaton. Hän oli kuvitellut, että samanlaisia tulisi tuhansia lisää. Mutta ei niitä tullutkaan.

Kadonnut aika on niin kiehtova romaani, että tulin lukeneeksi sen lopulta parissa päivässä. Vaikka näkökulmat vaihtuvat, pitää kokonaisuus hyvin otteessaan: jokaisesta henkilöstä kiinnostuu, jokaisesta haluaa tietää enemmän.

Romaanin kerronta toimii, kieli on kaunista. Viehätyn siitä, miten osuvasti tavallista elämää kuvataan, joidenkin virkkeiden äärelle haluaisin jäädä pidemmäksikin aikaa.


*korjattu sana toisinkoinen muotoon toinen romaani 31.10. – Suvi Vaarlalta on kahden romaanin lisäksi ilmestynyt novellikokoelma Täydellisiä ihmisiä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El