Siirry pääsisältöön

Noora Vallinkoski: Koneen pelko

Lapsena norkoilin isän ja Jeren mukana jäähallilla. Siellä opin arvostamaan ratkaisijoita. Ymmärsin, että vaikka olisi muuten hävinnyt elämässä, sai vastustajan päihittämisen jälkeen kokea, miltä kanttiinista ostettu makkara maistui voittajan suussa.

Noora Vallinkoski: Koneen pelko
Atena 2022
kansi Jussi Karjalainen
359 sivua

Noora Vallinkosken romaani Koneen pelko on järisyttävän hyvä romaani luokan kysymyksestä. Romaanin päähenkilö Johanna on oppinut, että opiskelu ei kannata mutta kannattaa olla "hyvä jätkä". Hän seuraa vierestä työläisisänsä ja veljensä ponnisteluja maailmassa, jossa ei oikein tunnu olevan tilaa perusduunareille.

Maailma muuttuu ja teknologinen kehitys ei kysy, kuka pysyy junan vauhdissa ja kuka ei. Ei kai ole ihme, että jotkut päätyvät katsomaan sivusta, miten toiset istuvat junan ykkösluokassa ja tuntuvat tietävän suuntansa.

Johanna pyristelee pois. Hän haluaa muuta kuin lähiöelämää Aukossa. Kun Jere-veli sekoilee ja pyristelee työttömänä elämässä eteenpäin, isä työskentelee viimeisiä vuosiaan raksalla. Elämässä on karuutta ja rujoutta, ja siitä kaikesta Johanna haluaa irti. Hän hakeutuu muualle ja asettuu vuokra-asuntoon, joka ei todellakaan ole mitään esittelymateriaalia. Se on kuitenkin ensimmäinen irtautuminen lapsuuden lähiöstä.

Samaan aikaan siinä, miten perheen miehet arkeaan rakentavat, on jotain koskettavaa. Kun Johannalle valkenee, miten heikko kirjoittaja Jere on, tulee lukijana miettineeksi, miten vähän todellisia vaihtoehtoja nuorella miehellä lopulta on. Jokainen on oman onnensa seppä -sanonta asettuu hieman ironiseen valoon.

Romaani on rakenteeltaan sirpalemainen, hajanaiseksi ehti joku väittämään. Kerronta on kuitenkin eheää, taitavaa ja intensiivistä, että katkelmallisuus ei minua häirinnyt. Koneen pelko imaisi alusta lähtien mukaansa ja imu piti loppuun saakka. Matkan varrella tuli lähinnä mietittyä romaanin ohella sitä, miten hienosti romaani kuvaa luokkaeroja, työläistaustaisuutta ja ulkopuolisuutta. 

Vaikutuin ja myös kosketuin. Noora Vallinkosken romaani kohoaa tämän kirjavuoden parhaimpien lukukokemusten joukkoon, ilman muuta.


Kommentit

 1. Luokkaeroista kertovat kirjat ovat lähtökohtaisesti kiinnostavia. Hyvä vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Samalla tuntuu, että niitä ei kotimaisessa kirjallisuudessa liikaa kuvata.

   Poista
 2. Tämä oli mennyt minulta ihan ohi, mutta nyt lukulista taas piteni, joten kiitos tästä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä esittelystä!
  Mulla on ollut hatara käsitys tämän kirjan sisällöstä ja kansi on niin kovin luotaantyöntävä, mutta nyt kyllä lisään tämän käyttämäni äänikirjasovelluksen listalle.
  Kuulostaa nimittäin juuri minun mieleiseltä nykypäivän romaanilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi ei varsinaisesti huuda luokseen mutta minusta se sopii lopulta todella hyvin kuvastamaan romaanin maailmaa. Olisikin kiva tietää, miten tämä äänikirjana toimii. Alkuun piti vähän totutella katkelmallisuuteen mutta toisaalta intensiivinen kerronta veti heti puoleensa.

   Poista
 4. Minäkin olen nähnyt tämän kannen moneen kertaan ja sen perusteella luullut ihan toisenlaiseksi kirjaksi, ehkä populaariksi tietokirjaksi tms. Olipa hyvä, että väärinkäsitys tuli nyt oikaistuksi! Vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta tämä luokka-teema. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostuit! Tälle kannattaa antaa mahdollisuus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama