Siirry pääsisältöön

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet

Isä on sanonut, että seikkailussa voi kestää yöhön asti. Ja että seikkailuja on edessä monta. Jos Annu vain osaa pitää suunsa kiinni, niitä tulee, Annu pääsee iltaisin isän mukaan, saa nähdä uusia paikkoja, leikkiä takapenkillä tai kiivetä hattuhyllylle, katsella autosta kaupungin valoja, jotka ovat kuin helminauhoja teiden yllä. Ja jos kaikki menee hyvin, isä ostaa Annulle jäätelön, vie uimaan joelle melkein keskellä yötä, keijukaisten ja sudenkorentojen aikaan.

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet
Tammi 2020
272 sivua
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 7 h 41 min

Satu Vasantolan esikoisromaani En palaa takaisin koskaan, luulen (2018) jätti kirjailijan nimen mieleeni. Kun huomasin Vasantolalta ilmestyneen uuden romaanin, klikkasin sen hetimiten äänikirjahyllyyni. Kannatti klikata.

Romaanin päähenkilö on lääkäri Annu, jonka menneisyydessä on jotain hämärää. Vähitellen keriytyy auki kaikki se, mikä on tehnyt naistentautien lääkäristä yksinäisen oman tiensä kulkijan: lapsuuden kummalliset tapahtumat veivät Annun erilleen perheestään, kasvattiperheeseen ja aikanaan yksinhuoltajaäidiksi. 

Kaikki kadonneet on äärimmäisen kiehtova romaani, joka ei jätä kylmäksi. Lapsuudenmuistot vievät 1960-luvulle, kun naiset joutuvat maksamaan ei-toivotuista raskauksista kovan hinnan: aborttia ei saa kovin helposti laillisin keinoin, joten laittomat keinot rehottavat. Tähän kuvioon sekaantuu Annun isä, ja pian mukana on myös Annu, joka valjastetaan apuriksi hämärähommiin.

Onko sattumaa vai kohtalon sanelemaa, että Annu päätyy myöhemmin juuri naistentautien lääkäriksi? Onko sattumaa, että sekä isä että tytär joutuvat molemmat eettisten ja moraalisten kysymysten äärelle ja ratkovat ne omalla tavallaan?

En voi tarinaa kuunnellessani olla ajattelematta, miten ajankohtainen tämä romaani on. Yhdysvalloista kantautuu tietoja konservatiivisuuden vahvistumisesta ja presidentti Trumpin valinta korkeimpaan oikeuteen on Amy Coney Barrett, joka on arvokonservatiivi ja abortin vastustaja – aiheesta kertoo esimerkiksi Yle.

Ajatuksia Kaikki kadonneet siis herättää, ja paljon. Romaani on kiinnostava ja jää mieleen, vaikkakin tämän toisinkoisen kohdalla moitiskelen hieman samaa kuin esikoisen kohdalla: aineksia on hitusen liikaa ja tuntuu, että joihinkin aihelmiin olisin kaivannut syventämistä. Kuitenkin moitin vain hieman ja enemmän kiitän kiehtovaa tarinaa.

Vasantolan romaanista kirjoittaa ainakin Tuija.

Kommentit

  1. Aloitin eilen, mutta tähän hetkeen mulle ehkä liian rankka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä sellaista tummuutta on, että ei ehkä ihan joka hetkeen sovi. Jospa tuonnempana?

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on