Siirry pääsisältöön

Mariette Lindstein: Ehdoton valta

"Pienelle sumuiselle saarelle Bohoslänin rannikolle on juurtunut new age -liike. He lupaavat parempaa yhteiskuntaa ja uutta toivoa ihmiskunnalle. Liikkeen nimi on ViaTerra, ja heidän mottonsa on: 'Me kuljemme maantietä.' Heidän johtajansa, 28-vuotias opintonsa Lundin yliopistossa keskeyttänyt Franz Oswald väittää, että tavoite on pelastaa ihmiskunta, myrkyltä, stressiltä ja muultakin pahalta." (Katkelma lehtiartikkelista.)

Mariette Lindstein:
Ehdoton valta
Atena (2018)
Alkuteos Sekten pä Dimön
494 sivua

Outo lahko, jota hallitsee karismaattinen Franz Oswald, saa pauloihinsa monen muun ohella myös nuoren Sofia Baumanin. Sofia ottaa vastaan lahkon työtarjouksen ja asettuu ViaTerran hallitsemalle saarelle huomatakseen lopulta, ettei aivan tarkkaan tiennyt, mihin ryhtyi.

Alkuun kaikki kuitenkin on hyvin. Franz Oswald osaa puhua, saarella käy julkkiksia tutustumassa liikkeen oppeihin ja lahkolaiset muodostavat yhteisön, jossa on hyvä olla. Vähän aikaa.

Sitten tunnelma alkaa muuttua. ViaTerran julkisuuskuva on hyvin erilainen kuin se todellisuus, jossa Sofia ja muut saarelaiset elävät. Johtajan oikut ja mielialat sanelevat suuntia, ihmisiä nöyryytetään, alistetaan ja uhataan. Kaiken huipennus on se, että saarelta ei noin vain poistutakaan. ViaTerran jäsenet suljetaan aitojen sisälle ja työntekijät ajautuvat tarkkailemaan toisiaan päästäkseen johtajansa suosioon. Kukaan ei kuitenkaan tunnu olevan turvassa, sen saa hyviin asemiin kivunnut Sofiakin karvaasti kokea.

Uskonnollinen lahko on aiheena hyvin kiinnostava. Olen miettinyt, miksi tavalliset ihmiset liittyvät erilaisiin kultteihin ja jättävät kaiken entisen taakseen. Yhden selityksen tarjoaa Sofiankin tarina, ja ehkä nyt on hieman helpompi ymmärtää ihmisiä, jotka tällaisia valintoja tekevät. Yksi vastaavanlaisen valinnan tehnyt on kirjan kirjoittaja Mariette Lindstein, joka pakeni skientologien piireistä 25 vuoden jälkeen. Tämä tieto tekee tarinasta kenties vielä hyytävämmän, vaikkei Ehdoton valta omaelämäkerrallinen olekaan.

Ehdoton valta on toimiva psykologinen trilleri, joka pitää tiukasti otteessaan. Kaunista kuvaa ihmisluonnosta se ei maalaile, ja paikoin juonenkulku on suorastaan tyrmäävää. Loppuosa tuntui jo melkein liiankin jännittävältä, enkä ole ihan varma, kykenenkö tarttumaan trilogian muihin osiin – toisaalta kuitenkin tuntuu, että eipä niitä ohittaakaan voi, siinä määrin Sofia Bauman jäi kiinnostamaan.

Lahko-sarjan avausosasta kirjoittavat myös Annika, Mai ja Susa.

Kommentit

  1. Tosi jännä kirja, koukuttava ja aiheeltaan kiinnostava. Ihan pakko lukea jatkokirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin varmaan on jatko-osa luettava, vaikka jännitys nousi jo melkein sietämättömäksi. :)

      Poista
  2. Kiinnostava aihe ja tausta, mutta kerronta jätti minut kylmäksi. Ei jännittänyt, ei ahdistanut eli tunteet eivät välittyneet minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua taas ahdisti välillä paljonkin. Erityisesti se, miten jäätävä tyyppi lahkon johtaja oli.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok