Siirry pääsisältöön

Marie Bengts: Murha maalaisidyllissä

"Takkimekko oli vedetty polvien päälle, ja vaikka puvun yläosa oli yltä päältä veressä, se oli suoristettu. Edes hiukset eivät olleet sekaiset, vaan polkkatukka kiilsi kammattuna. Murhaaja, sillä selvästi kyse oli murhasta tai taposta, oli ilmeisesti oikonut uhrin vaatteet ja sulkenut tämän silmät."


Marie Bengts:
Murha maalaisidyllissä
Bazar (2018)
Alkuteos En sax i hjärtat 2017
Suomentanut Ulla Lempinen
541 sivua

Mainio on tämä Marie Bengtsin esikoisteos Murha maalaisidyllissä. Kantta myöten luvassa on 1950-luvun nostalgista tunnelmaa ja lämpimän humoristisesti ja tarkkanäköisesti oivaltaen dekkarissa kuvataan pienen kyläyhteisön elämää.

Liikkeelle lähdetään tilanteesta, jossa Asta Grankvist katselee itseään peilistä. Hän näkee itsessään järkevän ja auttavaisen naisen, jolta eivät neuvot loppuneet kesken ja joka mielellään jakoi niitä muillekin. Sitä Asta Grankvist ei kuitenkaan näe, että hänen päivänsä alkavat olla luetut. Kun lukija on päässyt tutustumaan Astaan, onkin hän pian poissa elävien kirjoista. Tarinan iso kysymys tietenkin on: Kuka murhasi Asta Grankvistin?

Yksi murhan keskeinen selvittelijä on Tukholmasta tätinsä Lillyn luokse Smoolantiin saapunut Hannah Lönn, jota arvoitus ei jätä rauhaan. Ompelijatar ei tyydy aivan perinteisiin rooleihin ja hyppelee välillä estoitta rikostutkijoiden varpaille – ja hehän ovat tietenkin miehiä. Toisaalta ajat muuttuvat, ja naisetkin ovat saamassa mahdollisuuden päästä poliisin työhön.

Suorastaan koomisesti dekkarissa kuvataan sitä, miten ihminen kuoltuaan muuttuu. Kun Grankvistin eläessä kovinkaan moni kyläläinen ei sietänyt sitä, miten nainen sotkeutui kyläläisten asioihin, on kuoleman vierailtua tilanne toinen. Enebyläiset vakuuttavat yksi toisensa jälkeen, miten Asta Grankvistista pidettiin ja kuinka kenelläkään ei ollut hänen kanssaan hankaluuksia. Surmatyö yritetäänkin sälyttää jonkun ulkopuolisen harteille, kyläläiset kun eivät usko omasta keskuudestaan löytyvän moista pahuutta.

Mutta kun Hannah ja omalla tahollaan poliisit alkavat raaputtaa pintaa, selviää, että aika monella on jotain hampaankolossa Grankvistia kohtaan. Murhaajaehdokkaita onkin siis lopulta useita, ja sen verran kiemuraisesti Marie Bengts juonta kuljettaa, että matkan varrella ehdin useampaan kertaan mielessäni syyttämään väärää hahmoa murhaajaksi.

Murha maalaisidyllissä on hyvin etenevä ja viihdyttävä dekkari, joka on antoisaa luettavaa 1950-luvusta kiinnostuneille. Ajankuva on vakuuttava ja tarina nostaa kiintoisasti esille menneen ajan normeja ja sääntöjä.

Helmet 2018-haasteesta kuittaan Bengtsin teoksella kohdan 38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo. Kirjankansibingossa taas kuittaantuu kohta Nostalgia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on